WTI vs. Brent - editorial Tradeville afaceri romania

etichete afaceri:
vazuta  economici  redutti  abonarea  directoratului  trade  21000  procesorului  silva  asteptarea  raul  organisme  aduceau  sorbeturi  viralul  reserved  4500  sox  transparente  egner  metrorex  feluri  sika  curieri  conflictele  proiectare  acestui  limitarea  interventii  punctul 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

WTI vs. Brent - editorial Tradeville

sursa: www.smartfinancial.ro
In cursul zilei de vineri, alaturi de alte ipoteze care reflecta un context macro-global tot mai sumbru, am abordat ideea unei reduceri a ecartului dintre cotatiile futures ale petrolului Brent (ICE Futures Europe) si WTI (NYMEX).

Anuntul de joi al International Energy Agency (IEA) potrivit caruia organizatia celor mai importante state consumatoare de petrol a decis sa elibereze 60 de milioane de barili din rezervele strategice a fost privita in mod general (inclusiv de mine) ca lovind directional cotatiile Brent si WTI deopotriva.

Dar nu e vorba exclusiv de directie. Decizia loveste de asemenea ecartul dintre Brent si WTI, care la mijlocul acestei luni a depasit $20 (un nivel, cred, fara precedent in istorie). Imediat dupa anuntul IEA ecartul continua sa se situeze la peste $16.

Un ecart atat de mare intre Brent si WTI este putin sustenabil cu exceptia unor conditii extraordinare, incluzand dar fara a se limita la o deteriorare severa a situatiei geopolitice din Orientul Mijlociu si nordul Africii prezentand riscul unei dislocari a ofertei de petrol afectand in particular continentul european.

Alti factori pot fi stocuri in exces la Cushing, Oklahoma (punctul de livrare pentru WTI) sau o cerere de petrol tot mai mica din partea Statelor Unite in paralel cu o crestere a cererii la nivelul economiilor emergente - si ambele premise se verificau in debutul anului.

Dar am observat recent o serie de evenimente care par sa indice ca o dislocare a ofertei este putin probabila. In primul rand, tensiunile din Orientul Mijlociu si nordul Africii nu s-au acutizat intr-o maniera critica (si vorbesc in principal despre Iran si Arabia Saudita, cele mai importante mize ale regiunii). Arabia Saudita a promis sa actioneze unilateral in sensul unei majorari a productiei (surse de la Riyadh vorbesc despre 10 milioane de barili pe zi in iulie, ceea ce ar fi un nivel record) dupa ce OPEC a refuzat sa faca o miscare similara la cel mai recent summit din 8 iunie. Iar decizia IEA reduce si mai mult riscul unei dislocari a ofertei afectand continentul european. Perceptia unei asemenea dislocari, aparuta in particular pe filiera situatiei din Libia, a generat pentru Brent o situatie de „backwardation” (in timp ce WTI a ramas in „contango”).

La inceputul anului cresterea ecartului dintre Brent si WTI a avut corespondente fundamentale solide. In loc sa arbitrajeze acest ecart, speculatorii au preferat sa se pozitioneze in directia unei majorari suplimentare. Indraznesc sa banuiesc ca la mijlocul acestei luni pariul facut de speculatori a devenit supra-aglomerat iar conexiunile fundamentale tot mai fragile.

Reducerea considerabila a ecartului (sau de ce nu chiar un „undershooting” al Brent-ului in raport cu WTI, situatie care ar genera un ecart negativ) avea nevoie de un factor catalizator, si cred ca decizia IEA (pe care fostul vice-presedinte al Statelor Unite Dick Cheney o asimila unei „optiuni nucleare”) poate fi un asemenea catalizator mai ales in contextul curent marcat de exituri fortate ale investitorilor din excese speculative construite pe alte piete financiare (ca de pilda argint sau marfuri agricole) si de trepidatii severe ale crizei zonei euro.

Tehnic, un pariu centrat pe varianta reducerii ecartului dintre Brent si WTI se poate implementa mentinand in acelasi timp pozitii echivalente valoric short Brent si long WTI la aceeasi scadenta. Este un pariu de performanta relativa care isi propune sa arbitrajeze ecartul Brent / WTI si care teoretic neutralizeaza directia de ansamblu a cotatiilor petrolului (dar nu si riscurile asociate). Spun teoretic pentru ca ecartul s-a majorat cand cotatiile in ansamblu au crescut substantial, si scade acum cand cotatiile in general coboara in mod precipitat.

Dintre cele perceptibile la acest moment, cele mai importante riscuri la adresa unui asemenea pariu sunt: 1) situatia geopolitica din Orientul Mijlociu si nordul Africii sa se deterioreze sever, sau 2) reactivarea speculatiilor globale centrate pe ideea unei decuplari benigne a economiilor emergente de alunecarea cifrelor macro din Statele Unite.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte.

SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

S.S.I.F. Tradeville S.A., B-ul. Unirii 19, bl. 4B, Bucuresti, Romania tel: (021) 336 93 25, fax: (021) 336 92 33; Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005