Unde este dislocarea fundamentala - editorial Tradeville afaceri romania

etichete afaceri:
tote  diferentiezi  principiile  belgieni  advocacy  principali  salarizare  invit  denis  3lcd  contrabalansat  medicamentoasa  recastiga  manage  aparent  alira  disponibia  softelligence  centimetri  sesiuni  melihov  nautic  eureko  amortiz  shoes  moderat  capabilitatile  autoritatii  obligatiune  statator 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Unde este dislocarea fundamentala - editorial Tradeville

sursa: www.smartfinancial.ro
Mediul s-a modificat fata de sfarsitul lunii aprilie, si asta m-a determinat sa abandonez la mijlocul saptamanii trecute ipoteze favorabile pietelor emergente si marfurilor si defavorabile dolarului american, yenului japonez si in mod selectiv lirei sterline.

In perioada in care am retestat directii favorabile speculatiilor globale „carry trade”, bursele emergente de actiuni au pierdut 3,87% in timp ce bondurile emergente au castigat 0,17% iar valutele emergente au avansat cu 0,19% in fata dolarului american. Valutele celor mai importante economii emergente producatoare de marfuri au pierdut 0,64% in fata dolarului american, 3,84% in fata yenului japonez si 0,93% in fata lirei sterline.

In aceeasi perioada, marfurile urmarite (clasa in ansamblu, marfurile agricole, metalele industriale si metalele pretioase) au suferit cel mai sever declin, de 6,55%.

La nivel consolidat, rezultatul negativ al directiilor retestate intre 20 aprilie si 5 mai anuleaza integral evolutiile pozitive inregistrate de o serie de ipoteze similare urmarite pana pe 18 aprilie.

Trepidatiile de saptamana trecuta au inceput cu masacrul de pe argint, imediat dupa ce COMEX a majorat marjele de tranzactionare pe 29 aprilie. O decizie similara a fost anuntata pe 3 mai. Desi nivelul marjei a crescut la inceputul saptamanii trecute de la 3,8% la 4,9% din valoarea notionala a unui contract - o modificare aproape nesemnificativa - masura trebuie pusa in perspectiva: in perioada care a trecut din august anul trecut (momentul la care Rezerva Federala a semnalizat ca este disponibila pentru o noua campanie de relaxare monetara cantitativa in Statele Unite) cotatiile argintului au crescut cu 175%.

Apoi, au fost informatiile (evident, neconfirmate) despre abandonarea unor pozitii long masive in pietele metalelor pretioase de catre o serie de fonduri speculative importante. Numele cel mai vehiculat la Chicago in legatura cu o asemenea posibilitate a fost cel al lui George Soros (via Keith Anderson, CIO al Soros Fund Management). Si asta la numai cateva zile dupa ce tot la Chicago s-a vorbit despre un exit important din pozitii long pe marfuri agricole atribuit de asemenea lui Soros.

Joi, contrar banuielii pe care am avut-o (dar si pleiadei de declaratii „hawkish” lansate pe parcursul lunii trecute de mai multi oficiali ai institutiei), presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, nu a rostit expresia „vigilenta puternica” in legatura cu monitorizarea riscurilor inflationiste. Imimenta unei noi majorari a dobanzii cheie din zona euro luna viitoare dispare astfel de pe radar.

Dar premisa unei dislocari monetare intre abordarile Bancii Centrale Europene si cele afisate de alte banci centrale importante (in particular de Rezerva Federala) era singura care sustinea avansul generalizat al monedei unice europene. Intr-un context mai larg, aceasta premisa nu a suferit o modificare radicala (desi acelasi lucru se poate spune si despre pericolul acutizarii crizei datoriilor publice din interiorul blocului). Dar joi, discursul presedintelui Trichet a deceptionat puternic, si cumparatorii au abandonat brusc moneda unica europeana.

Cateva ore mai tarziu la NYMEX cotatiile petrolului au pierdut aproape 10%. Datele economice care sosesc din Statele Unite continua sa dezamageasca, iar America este cel mai important consumator global de petrol. Tensiunile din Orientul Mijlociu si nordul Africii trec deja de ceva timp doar ca note de subsol.

Nu recunosc inca vreo dislocare fundamentala majora, si cred ca trepidatiile pe care le-am vazut saptamana trecuta au fost generate mai degraba de un lung sir de premise tehnice adverse.

Dar cel putin pe termen scurt, mediul ramane ostil speculatiilor „carry trade”. Bursa americana de actiuni ramane extrem de rezilienta, dar cine spune ca nu am putea vedea pe Wall Street aceleasi vanzari algoritmice care au lovit deja argintul si petrolul?

La randul sau, aprecierea dolarului american nu are corespondente fundamentale solide. Moneda americana este din nou castigatorul unui concurs de imprejurari in care speculatiile „carry trade” sunt lichidate fortat iar capitalurile disponibilizate sunt parcate cu predilectie in bonduri guvernamentale americane.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte.

SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

S.S.I.F. Tradeville S.A., B-ul. Unirii 19, bl. 4B, Bucuresti, Romania tel: (021) 336 93 25, fax: (021) 336 92 33; Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005