Tradeville: Romania se va confrunta in 2015 cu probleme structurale mai vechi, dar si cu provocari de la nivel global afaceri romania

etichete afaceri:
calendare  rost  atmosfer  lance  apemin  colabora  simpliq  putea  ghiseu  premiul  proeminen  porumbul  sper  permitand  recul  sponsors  diabetului  angelica  forumurile  numerar  importate  mecanex  pereira   vilnius  telefoanelor  ariston  precursorul  statistică  arnia  virtualizeze 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Tradeville: Romania se va confrunta in 2015 cu probleme structurale mai vechi, dar si cu provocari de la nivel global

sursa: www.smartfinancial.ro
Romania trebuie să răspundă, in 2015, la două tipuri de provocări: indentificarea unor soluţii pentru rezolvarea unor probleme mai vechi care ţin de nivelul structural al ţării noastre şi evitarea principalelor riscuri care se prezintă la orizont - continuarea prăbuşirii cotaţiilor petrolului, potențiale presiuni deflaţioniste la nivel global (in special in Europa de Vest) şi posibile turbulenţe geopolitice in regiune, consideră Tradeville, lider de piață in tranzacționarea online in Romania.

Reducerea cotaţiilor petrolului are şanse mari să continue şi in 2015, cu impact negativ pentru companiile petroliere (şi, in subsidiar, pentru producătorii de energie), dar pozitiv pentru afacerile care folosesc petrolul şi derivatele sale ca materie primă ori combustibil şi pentru industriile energo-intensive. De altfel, reducerea drastică a preţurilor petrolului este comparabilă cu un program de stimulare a economiei prin ieftinirea ce o induce in costul energiei.

„Totuşi, cotaţii mai reduse ale energiei contribuie pe termen scurt la inrăutăţirea fenomenului de reducere a preţurilor (deflaţie) ce afectează o serie de economii importante la nivel global (UE, Japonia, China), ceea ce tinde să accentueze presiunile negative in privinţa creşterii economice”, explică Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct, Tradeville, care adaugă că, „intrucat Uniunea Europeană este principala piaţă de desfacere pentru produsele de export ale Romaniei, acest lucru nu este neapărat unul imbucurător”.

Acest risc este, insă, contrabalansat de creşterea probabilităţii unui program masiv de stimulare monetară ce ar urma să fie lansat de Banca Centrală Europeană in 2015, iar istoria recentă arată că principalele beneficiare ale unui astfel de program nu sunt economiile din zona euro, ci acelea de la periferia Uniunii, care, intocmai ca in cazul Romaniei, au o rată de creştere superioară mediei UE.

Cel mai greu de controlat este, insă, elementul geopolitic. După prăbuşirea rublei şi inrăutăţirea condiţiilor de trai pentru unii dintre cetăţenii Federaţiei Ruse, nivelul de adversitate intre aceasta şi membrii NATO a crescut, in timp ce in Ucraina situaţia este in continuare dificilă. Deşi Romania nu ar trebui să fie afectată la nivel fundamental, dintr-un exces de prudenţă mulţi investitori ar putea evita această regiune (in care este inclusă şi ţara noastră), pană la dispariţia tensiunilor militare din interiorul Ucrainei.

„Chiar şi pentru investitorii care işi vor direcţiona capitalurile spre Europa de Est, orice investiţie va implica o primă de risc sporită, dar, din fericire, Romania se află sub umbrela NATO şi este bine integrată in UE”, spune Ovidiu Dumitrescu.

În ceea ce priveşte problemele structurale, acestea ţin de nivelul de ocupare scăzut, sporul natural negativ şi infrastructura deficitară.

Doar un sfert sau o cincime din populaţie produce venituri din care se asigură serviciile publice (sănătate, drumuri, servicii de urgenţă, asistenţă socială etc.), astfel că o revizuire a sistemelor de asistenţă socială, alături de programe serioase de reorientare şi recalificare profesională sunt imperative in acest sens. Ele nu vor rezolva intru totul acest neajuns al economiei noastre, dar ar trebui să ajute in mod semnificativ la imbunătăţirea volumului de venituri publice şi, mai ales, a nivelului general de trai.

Sporul natural negativ este o problemă la nivelul intregii Uniuni Europene, in special in partea de vest, dar se manifestă şi in Romania, cauza cea mai probabilă fiind calitatea vieţii.

Infrastructura deficitară se referă inclusiv la sistemul public destul de ineficient (de ex. gradul de absorbţie slab al fondurilor europene, problemele in colectarea taxelor şi impozitelor, un sistem medical de care sunt nemulţumiţi atat bolnavii, cat şi personalul sanitar), dar şi la infrastructura de trasport sau reţeaua electrică şi de utilităţi publice. Aceste lucruri sunt, prin excelenţă, apanajul autorităţilor publice, astfel că soluţia ar trebui să vină din partea lor. O combinaţie de fonduri europene şi sume colectate prin intermediul pieţei de capital ar trebui să asigure „combustibilul necesar", care ar putea funcţiona ca un catalizator pentru schimbări pozitive majore in economia ţării.

„Este puţin probabil ca aceste probleme să fie rezolvate in mod durabil in 2015, insă putem spera măcar in intreprinderea unor măsuri care să arate că ţara este in mod serios preocupată de rezolvarea acestor deficienţe structurale majore”, concluzionează directorul adjunct al Tradeville.

Tradeville este lider de piaţă in online trading, fiind prima companie din Romania care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, in ultimii zece ani, s-a menţinut in top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și pe primele două poziții in randul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.

Compania pune la dispoziția clienților o gamă variată de produse - acţiuni, obligaţiuni, contracte futures, opțiuni sau derivate CFD (contracte pentru diferență) pe acțiuni și indici internaționali, perechi valutare și mărfuri, fonduri de investiții precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investiții, printre altele - ceea ce le permite acestora să investească in instrumentele și portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, in funcție de profilul lor de risc.

Lider in implementarea inovaţiilor tehnologice pe piața de capital, Tradeville oferă aplicaţii online simple pentru investitorii la inceput de drum, precum şi aplicaţii avansate şi customizabile web, desktop, pentru tabletă și telefon mobil, destinate traderilor activi. Compania este, de asemenea, recunoscută pentru promptitudinea serviciilor de asistență online furnizate prin chat-ul Live Help, cu răspunsuri in maximum 2 minute la orice intrebare in intervalul orar 09.00 - 18.00, și prin email, la adresa helpdesk @ tradeville.eu, cu răspunsuri in maximum 15 minute, in funcție de complexitatea solicitării.

Disclaimer: SSIF Tradeville SA este autorizată de CNVM prin Decizia nr. 2225/15.07.2003. SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natură, inclusiv financiară şi nici nu se află (societatea, persoanele relevante din cadrul societăţii sau orice persoane implicate cu acestea) in situaţii de conflict de interese cu emitenţii la care se referă materialul. SSIF Tradeville SA a elaborat şi implementat in cadrul societăţii o Procedură internă pentru evitarea şi gestionarea conflictelor de interese; in situaţia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunoştinţa publicului cel tarziu la data furnizării Rapoartelor. SSIF Tradeville SA nu işi asumă responsabilitatea pentru tranzacţiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA publică o listă cu potenţialele conflicte de interese şi o raportare privind recomandările de tranzacţionare pe site-ul său. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obţinute din surse considerate a fi de incredere, insă nu avem nicio garanţie privind corectitudinea acestora. Tranzacţiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in altă monedă decat cea a statului de rezidenţă a investitorului, caştigul estimat poate să crească sau să scadă ca urmare a fluctuaţiilor monedei respective. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare.