Statele G7 vor avea cea mai rapida crestere economica de dupa 2010. Criza Zonei Euro va lua sfarsit afaceri romania

etichete afaceri:
venim  29092008  minoritari  trimiterilor  prototip  recomandari  caracterul  apelabil  nomasvello  dezafectate  carata  intoarcem  john  calda  partidele  nemaifiind  23092008  profesionisti  cadere  remindere  cuprinde  modificat  mcguirewoods  xperia  obtin  140  jeremie  festivalul  14000  depasi 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Statele G7 vor avea cea mai rapida crestere economica de dupa 2010. Criza Zonei Euro va lua sfarsit

sursa: www.smartfinancial.ro
La inceput de an, economistii PwC au scos din nou globul de cristal pentru a face previziunile pentru 2016. Pe scurt: Statele G7 vor avea cea mai rapidă crestere economică de după 2010, cea mai rapidă crestere fiind inregistrată in Statele Unite si Marea Britanie; Geopolitica (mai degrabă decat economia) va fi prioritară pe agenda decidentilor politici; Preturile mărfurilor vor continua să rămană scăzute; Criza Zonei Euro va lua sfarsit; Populatia din Africa va creste in 2016 cu echivalentul celei din Australia.

1. Vant din pupa pentru G7: Este de asteptat ca grupul G7 să inregistreze o crestere a PIB mai mare de 2%, ajungand astfel la cel mai rapid ritm de crestere inregistrat după 2010. Spre deosebire de statele G7, economiile emergente din E7 vor avea un ritm de crestere mai lent decat tendinta ultimilor ani (dar mai rapid decat G7). Dintre statele E7, economiile Braziliei si Rusiei se vor contracta, iar a Chinei va incetini, insă India va avea o performantă de top.

2. Geopolitica, mai degrabă decat economia, va fi prioritară pe agenda decidentilor politici: Trei subiecte geopolitice vor continua să fie in vizorul presei. Prima problemă este criza migrantilor in Europa, care se poate estompa in timpul iernii, pentru ca mai apoi să se reaprindă in primăvară. Al doilea subiect va fi răspunsul comunitătii internationale la criza din Orientul Mijlociu. Al treilea, referendumul cu privire la soarta apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

3. Preturile mărfurilor vor continua să rămană scăzute: Aceasta este o veste bună pentru majoritatea afacerilor, gospodăriilor si decidentilor politici din economiile importatoare de petrol si materii prime, insă si o provocare pentru tările exportator.

“Ne asteptăm ca revenirea economică Statelor Unite să prindă viteză in 2016, iar Marea Britanie se va bucura si ea de o crestere continuă bazată pe consum. De asemenea, ar trebui să vedem cel putin inceputul sfarsitului crizei Zonei Euro. Pe de altă parte, tările BRICs (Brazilia, Rusia, India si China) vor avea un 2016 dificil, cu exceptia notabilă a Indiei“, a declarat John John Hawksworth, economist sef al PwC Marea Britanie.

SUA va conduce liga G7 din punct de vedere al ritmului cresterii PIB: Economia Statelor Unite va creste cu aproape 3% in acest an, contribuind cu aproape două treimi la cresterea per ansamblu a economiilor grupului G7 in anul 2016. Este de asteptat ca SUA să continue să creeze o medie de aproximativ 200 000 de locuri de muncă pe lună, sustinand in acest fel si cresterea consumului. Cu toate acestea, SUA nu va avea locul intai asigurat in topul economiilor cu cea mai rapidă crestere din G7; Marea Britanie ii va fi principalul rival in această competitie, cresterea economică a acesteia fiind estimată intre 2 si 2,5%.

Ratele dobanzilor in SUA si Marea Britanie vor creste in 2016: În luna decembrie a anului trecut, Rezerva Federală americană (Fed) a dat tonul prin prima crestere de dobandă după 2006. Economistii PwC se asteaptă ca Fed să continue să crească ratele dobanzilor in 2016, in mod treptat. Excluzand eventuale socuri globale majore nefavorabile, ne asteptăm ca Banca Angliei să urmeze acelasi traseu in 2016. Fată de SUA si Marea Britanie, se preconizează că Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei si Banca Poporului din China vor mentine o politică monetară precaută in 2016.

Sfarsitul crizei Zonei Euro: Economiile periferice ale Zonei Euro vor avea, pentru al doilea an consecutiv, o crestere mai rapidă decat cea a economiilor centrale. Criza din Grecia ar putea să se aprindă din nou, insă ea nu va contamina intregul bloc, motiv pentru care economistii PwC se asteaptă ca 2016 să marcheze cel putin inceputul sfarsitului crizei financiare din Zona Euro extinsă. Majoritatea dezechilibrelor din economiile periferice fiind sub control iar reformele structurale in plină desfăsurare, este de asteptat ca PIB-ul Zonei Euro să crească in 2016 cu aproximativ 1,6% - cea mai rapidă rată de crestere după 2011.

India va avea cea mai bună performantă dintre statele E7: Pentru al doilea an consecutiv, estimăm că India va avea o crestere mai rapidă decat cea a Chinei, dezvoltandu-se cu aproape 7,7% in termeni reali. India va continua să culeagă roadele reformelor recente. Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii de la 8% la 6,75% in cursul anului trecut de către Banca Centrală a Indiei va incuraja consumul si cresterea investitiilor in 2016. În acest sens, investitiile străine directe in industria prelucrătoare incă subdezvoltată a Indiei ar putea să crească intrucat majoritatea limitărilor pentru accesul investitiilor străine in tară au fost eliminate.

Rata de crestere a PIB-ului Chinei va incetini la 6,5%: Încetinirea economiei Chinei pare să continue, pe fondul procesului actual de recalibrare a economiei. Cresterea industriei prelucrătoare si a exporturilor va continua să incetinească. Cu toate acestea, liderii mediului de afaceri chinez vor continua să se mute in zone de productie cu o valoare adăugată mai mare. Pentru atingerea acestui obiectiv, suntem de părere că vor creste investitiile peste hotare făcute de companiile din China, in special prin cumpărarea unor afaceri implicate in noile tehnologii si in activităti de cercetare-dezvoltare. Este de asteptat ca procesul de internationalizare a renminbi-ului să continue, pe măsură ce se fac mai multi pasi in directia liberalizării valorii capitalului, cum ar fi eliminarea restrictiilor asupra ofertelor publice initiale (IPOs). În concluzie, desi economistii PwC nu consideră că scenariul principal pentru China ar fi o “aterizare fortată”, companiile ar trebui să tină cont de riscul semnificativ asociat cu efectele pe care această undă de soc le-ar putea avea asupra unora dintre economiile din Asia de Sud-Est.

Africa subsahariană (SSA) va adăga la populatia mondială incă “o Australia”: Populatia Africii subsahariene va creste cu mai mult de 25 de milioane de persoane in anul 2016, mai mult decat toată populatia Australiei la un loc. Această crestere vine in contextul evolutiei zonei din ultimii ani, in care populatia SSA a crescut cu mai mult de 20 de milioane de oameni pe an din 2006 pană in prezent. La nivelul tărilor, analiza arată că aproape 20% din cresterea populatiei in Africa Subsahariană in 2016 va proveni din Nigeria.