Scaderea pretului petrolului si aprecierea Leului lasa loc ieftinirii carburantilor afaceri romania

etichete afaceri:
rezidentiali  tronsoane  independent  astfel  revizuit  tranzitie  specjbb  evca  immobilien  prezidat  punter  subsidiarele  kazantzakis  experience  inflama  balustrade  minunat  acceleratoare  promoveze  editiei  calator  alo  fotograf  eleftherios  legoland  asig  finalurilor  extinsei  pib  fiscala 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Scaderea pretului petrolului si aprecierea Leului lasa loc ieftinirii carburantilor

sursa: www.smartfinancial.ro
Pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a fost pe un trend ascendent de la inceputul anului curent si pană la finele primei jumătăti a lunii februarie, cand a inregistrat maximul pe anul in curs; apoi, petrolul a intrat pe un trend puternic descendent, coborand de la aproape 120 USD pe baril pană la cca 96-97 USD, in ultimele zile ale săptămanii curente, atingand astfel minimul ultimelor nouă luni.

"Petrolul a marcat in februarie o scădere de cca 4%; in martie a fost volatil, dar la finele lunii a avut un pret aproape egal cu cel de la inceputul acesteia; in luna aprilie (de la 1 pană pe 18 aprilie inclusiv), pretul petrolului a căzut cu cca 9,5%", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Mai multi factori au contribuit la această scădere a pretului petrolului: FMI si-a redus estimările privind cresterea economică la nivel global si a atras atentia asupra agravării situatiei unor tări europene; economia Chinei a crescut trimestrul trecut cu un ritm sub asteptările analistilor si investitorilor; UE si Zona Euro au in continuare probleme structurale nerezolvate si nu dau semne că relansarea va avea loc in curand. Pe fondul semnalelor economice nesatisfăcătoare privind economia mondială, cele mai importante organizatii din domeniul petrolului si-au redus recent estimările privind cererea globală de petrol pe anul in curs. Mai mult, dolarul american s-a apreciat pe toate fronturile (in special fată de Euro si Yen), fapt care scade, in general, interesul investitorilor pentru mărfuri al căror pret se raportează la dolar.

"Este greu de crezut că tările mari producătoare de petrol vor fi lipsite de reactie in fata unei scăderi accelerate a pretului petrolului: să nu uităm că bugetele lor nationale pe anul in curs au luat in calcul anumite cotatii ale petrolului si variatii valutare in consecintă, astfel incat scăderea productiei de petrol ar putea fi considerată, in cele din urmă, pentru a stimula pretul. Este cert că economia mondială nu are un ritm care să sustină cotatii ale petrolului mult peste 110 USD pe baril si este probabil că producătorii si investitorii să fie considerabil afectati de un pret mult sub 100 USD pe baril; in jurul acestui interval se va desfăsura "bătălia" pe pretul petrolului in următoarea perioadă, dacă nu vor apărea alte elemente fundamentale care să incline rapid balanta intr-o directie sau alta", a precizat Silviu Pojar.

În luna aprilie, in acelasi timp cu scăderea pretului petrolului, Leul s-a apreciat fată de Dolarul american, cu cca 3%.

Companiile petroliere prezente in Romania au operat deja ieftiniri ale carburantilor in ultima perioadă: de exemplu, un anumit tip de benzină, care la data de 6 aprilie costa 5,91 lei/litru, a ajuns la 16 aprilie la 5,73 lei/litru, marcand astfel o scădere de 3,14%. "Desigur că aritmetica preturilor carburantilor nu presupune o relatie de dependentă exclusivă a acestora fată de pretul petrolului si de cotatia Leului fată de Dolarul american: de exemplu, accizele si TVA-ul reprezintă o cotă importantă din preturile carburantilor (aproape jumătate, potrivit unor companii petroliere). Cu toate acestea, scăderea consistentă a pretului petrolului impreună cu intărirea monedei nationale lasă loc, cel mai probabil, unei ieftiniri in continuare a carburantilor in perioada imediat următoare, in lipsa unor evolutii care să determine miscări ale preturilor in sens invers pentru fiecare variabilă", a arătat Silviu Pojar.

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.
Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultantă financiară si imobiliară, leasing si asigurări. La randul său, Getin Holding detine bănci, companii de leasing si asigurări, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in stiinte Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată si autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzactii in marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocatat. Atunci cand se tranzactionează in marjă, se utilizează efectul de levier , care amplifică atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%).