Saxo Bank avertizeaza asupra unui start fals al ciclului de crestere a dobanzii de catre Fed afaceri romania

etichete afaceri:
burela  inregistrare  obiecte  obligati  infuzie  rebranding  articol  convin  babel  7545  functiona  nominalizata  celulelor  vpn  fixa  tineretului  internity  oncologice  acesta   stea  134  militari  instantanee  pirati  pierderi  prioritatile  patentele  privin  regizor  dimensionate 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Saxo Bank avertizeaza asupra unui start fals al ciclului de crestere a dobanzii de catre Fed

sursa: www.smartfinancial.ro
Grecia pare, de la oră la oră, să se scufunde intr-un haos profund la finalul celui de-al doilea trimestru, ceea ce aruncă proiecțiile legate de piețe intr-o zonă de incertitudine. Sub acest spectru, Saxo Bank publică raportul pe Q3, inainte de referendumul din Grecia privind apartenența la UE care, dacă nu se schimbă nimic, va avea loc la 5 iulie 2015.

Raportul pe trimestrul al III-lea are o anumită doza de risc, așadar, depinzand de modul in care va fi afectată Comunitatea Europeană de un posibil ”NU” spus de greci la referendum. Pe de o parte, optimiștii spun că Banca Centrală Europeană ar trebui pur și simplu să mai imprime niște bani, pentru a acoperi enorma datorie către creditori. Dar, pană una alta, un ”NU” la referendumul din Grecia are un risc contagios in zona periferică a UE, cel puțin, și chiar ar putea crea o oarecare instabilitate globală cu mișcări neobișnuite pe piețe, cel puțin nu in sensul in care ne-am obișnuit cand au apărut evenimente globale cu risc crescut.

BCE ne-a avertizat, totuși, că ceea ce va urma va fi, practic, planul de contingență al situației din Grecia și ne atrage atenția asupra unui posibil start fals al ciclului de creștere a dobanzii Rezervei Federale:

Intrăm in faza finală a minimelor multi-decadă in randamente și inflație, dar o creștere a amandurora anul acesta se poate dovedi a fi un inceput fals inaintea adevăratei creșteri din 2016
Toate privirile sunt ațintite asupra mersului lent al Fed-ului condus de Yellen către normalizarea politicii. Creșterea dobanzii Fed va fi oare genul “una și gata” sau inceputul unui “ciclu normal de creștere a dobanzii”?

Saxo Bank crede că, deși datele economice nu par să susțină teoria unei creșteri de dobandă propusă de Rezerva Federală SUA, instituția condusă de Yellen ar putea să o crească oricum, o mișcare pe care, in final, o va regreta.

Steen Jakobsen, economistul șef al Saxo Bank, crede că perspectiva unei creșteri a dobanzii din partea Rezervei Federale reprezintă cel mai important eveniment de pe piață din Q3 și se așteaptă ca Fed să aibă o abordare de genul „durerea cea mai mică” sub forma „una și gata” in ce privește creșterea dobanzii in septembrie.

Steen Jakobsen spune:

“Dacă este folosită această abordare, dolarul va slăbi pe măsură ce piața va considera că Fed a terminat deocamdată, iar acest lucru va fi susținut de o creștere a costului marginal al capitalului care va opri accelerația născandă a creșterii așteptată de majoritate in H2 2015. Vom preconiza, atunci, ca materiile prime și aurul/argintul să supra-performeze ca și clase de asset-uri.”

Steen Jakobsen vede această abordare ca fiind mult mai posibilă decat scenariul așteptat, in care Fed crește dobanzile cu 2% sau mai mult pană in 2018. Privind lucrurile dintr-o perspectivă mai profundă, economistul șef al Saxo Bank este surprinzător de optimist și vede economia globală indreptandu-se spre mai bine.

”Suntem in etapele finale ale acestui ciclu multi-decadă cu minime permanente ale randamentului și inflației. La rate politice zero, și chiar peste, in anumite cazuri, nimic nu funcționează. Apa ingheață la zero grade, și la fel și economiile. Avertismentul spune: suntem pe cale să intrăm intr-o schimbare majoră seculară a randamentelor. Calea va fi, cel mai probabil, prin dobanzi mai mari pană la sfarșitul anului, iar acest cost de capital mai mare, combinat cu costuri de producție in creștere ale economiilor - materii prime, energie și capital - vor incetini creșterea in Europa și SUA inapoi, din nou, către creștere zero.

Totuși, din acel moment incolo vom vedea imbunătățiri reale ale economiei, cat și ale micro-economiei: intreprinderile mici și mijlocii vor imprumuta din nou, agregatele monetare vor crește, iar salariile vor crește cu greu din nou pentru prima dată in acest ciclu. Va fi un start fals in a doua jumătate a lui 2015 bazat pe speranță, apoi in 2016 vom incepe să vedem cum economia se imbunătățește de jos in sus”.

În acest context, Saxo Bank publică perspectiva sa pentru piață și ideile cheie de tranzacționare pentru următorul trimestru.

Materii prime

Prețurile petrolului și ale aurului s-au stabilizat, in cele din urmă, intr-un interval. Dar pesimiștii speră că producția in creștere a OPEC și stocurile in creștere ale SUA după sezonul de varf al cererii vor permite prețurilor să coboare, in timp ce o creștere a dobanzii in SUA ar putea insemna o oportunitate de cumpărare pentru aur, spune Ole Hansen, Șeful strategiei pentru materii prime de la Saxo.

Hansen preconizează că al treilea trimestru va fi atunci cand președinta Fed, Janet Yellen, va incepe să inchidă robinetul cu lichidități și menține părerea că aurul va termina anul la 1 275$ /uncie, cumva peste părerea majoritară curentă.

Macro

Economia SUA iși revine incet dar sigur, după acalmia din Q1, iar intrebarea nu mai e dacă Fed va crește dobanzile, ci cand. Răspunsul la această intrebare depinde de omul pe care-l intrebi. Piața pare să fie stabilă, mai mult sau mai puțin impărțită intre septembrie și decembrie, spune Mads Koefoed, Șeful strategiei macro de la Saxo Bank.

Koefoed ia in considerare și Europa, spunand că președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, are destul de multe pe cap in Q3, dar de o natură diferită, cu ieșirea Greciei din zona euro profilandu-se din ce in ce mai mult in timp ce randamentele obligațiunilor suverane au crescut cu creșterea pe 10 ani a Germaniei la peste 0,8% de la mai puțin de 0,2% in Q2. El vede creșterea in regiune in continuare solidă in a doua jumătate a lui 2015, deși fără o prea mare accelerare.

FX

Șeful strategiei FX de la Saxo Bank, John Hardy, spune că, avand in vedere că Eurozona e incă in dificultate, USD iși poate relua mersul in sus - dar acest lucru ține de cifre și dacă redresarea SUA e de lungă durată. După un trimestru petrecut mai ales pentru consolidarea caștigurilor vertiginoase anterioare, dolarul american va cere intreaga atenție a pieței in al treilea trimestru din acest an. Și-ar putea aduna forțele din nou, cu condiția ca datele economice americane și retorica Rezervei Federale să indice către o mișcare a dobanzii in septembrie - in ceea ce ar fi prima creștere a dobanzii in peste nouă ani.

Venitul fix

Șeful tranzacționării venitului fix de la Saxo Bank, Simon Fasdal, spune că recenta creștere a randamentelor obligațiunilor globale s-a stabilizat deja ca o temă importantă pe piețele financiare. Ia in discuție, de asemenea, ce ar putea merge prost in acest trimestru. În afara Greciei, nu există semne reale de apariție a unor factori critici determinanți ai pieței, iar acum, ”sfanta treime” a Europei - preț al petrolului mai mic, un euro mai slab și cumpărarea de obligațiuni de către BCE - ar trebui să stimuleze economia și să trimită așteptările pentru inflație și randamentele intr-o spirală in creștere in Q3.

Asia

Există un moment pentru a pleca la atac pe piețe și există un moment pentru intărirea apărării, spune Kay Van-Petersen, Strategist Macro pentru Asia la Saxo Bank. Un foarte posibil mediu extrem de volatil de tranzacționare in Q3 marchează această perioadă ca fiind una in care trebuie să ai grijă de ceea ce ai.

Kay Van-Petersen spune că piețele intră intr-o perioadă foarte dificilă in care prima creștere a dobanzii ce ar putea veni din SUA ar fi prima creștere din 2006 incoace. El punctează că economia globală trece prin dislocări crescande, pe măsură ce SUA crește dobanzile in timp ce mare parte a restului lumii are o inclinație spre relaxare.