Rezultate solide pentru Romtelecom si Cosmote Romania in S1, 2014 afaceri romania

etichete afaceri:
contribuim  asiqo  beatrice  modernizarea  supercomputer  romconstruct  func  pariu  numească  constructiile  anevoios  florentina  odorheiu  pub  sfarsitul  viteze  degustare  festivals  investitorii  configura  militare  siebel  instal  rdr  conflictelor  sensor  utilizarea  boehringer  dealer  expozitionala 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Rezultate solide pentru Romtelecom si Cosmote Romania in S1, 2014

sursa: www.smartfinancial.ro
Romtelecom si COSMOTE Romania anuntă rezultatele financiare pentru T2 2014, incheiat la 30 iunie 2014, conform indicatorilor de performantă raportati de către OTE Group.

“Datele financiare aferente primei jumătăti a anului sunt solide. Cresterea pe segmentele cheie reflectă eforturile noastre de a obtine rezultate conform strategiei, in pofida măsurilor economice impuse, precum taxa pe infrastructură, care au un impact negativ direct si semnificativ in operatiunile noastre. De asemenea, impactul scăderii tarifelor de interconectare din acest an asupra indicatorilor cheie de performantă pentru segmentul mobil este contrabalansat de cresterea solidă pe segmentul B2B. Obiectivul nostru de a ne consolida pozitia de lider pe acest segment este sustinut de o crestere de două cifre a veniturilor din solutiile de sisteme. Segmentul TV si-a păstrat cursul ascendent, atat in ceea ce priveste veniturile, cat si numărul de clienti. Ofertele avantajoase au dus la cresterea bazei de clienti postpaid, iar vanzările pentru telefoanele de tip smartphone au inregistrat o ascensiune fulminantă. Aceste rezultate reprezintă o bază solidă pentru ambele companii prin care isi consolidează pozitia pe piată”, a declarat Nikolai Beckers, Chief Executive Officer Romtelecom si COSMOTE Romania.

În trimestrul al doilea al acestui an, Romtelecom si-a mentinut evolutia constantă, cele mai relevante rate de crestere fiind inregistrate pentru segmentele wholesale si business. De asemenea, eforturile de a restrange ariile care nu sunt specifice domeniului principal de activitate al companiei s-au reflectat pozitiv in rezultatele financiare ale Romtelecom.

EBITDA pentru T2 este cu 31,6% mai mare comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut, ajungand la 44 milioane de euro. EBITDA aferentă primului semestru al acestui an a atins valoarea de aproape 82 milioane de euro, cu 14,4% mai mare de la un an la altul. Veniturile nete au fost de 150 milioane de euro pentru T2 2014, respectiv 306 milioane de euro pentru primele 6 luni ale acestui an, in crestere cu 4% fată de aceeasi perioadă a anului precedent. Nivelul EBITDA pentru primul semestru din 2014 a fost afectat de introducerea neprevăzută a taxei pe constructiile speciale, care a avut un impact semnificativ asupra grupului de companii, datorită faptului că Romtelecom detine o infrastructură istorică bazată pe cupru si canalizatii.

Continutul si ofertele TV atractive au fost apreciate de clienti, al căror număr a crescut cu 6,8% in T2 2014 de la un an la altul, ajungand la 1,384 milioane. Numărul clientilor de Internet a fost de 1,244 milioane la finalul trimestrului al doilea 2014, mai mare cu 1,5% fată de aceeasi perioadă a anului trecut. Descresterea numărului de abonati de voce fixă a fost limitată la -4,1%, la 2,191 milioane.

Compania a continuat să se concentreze pe furnizarea de pachete de servicii, ceea ce a dus la o crestere a ratei de penetrare a serviciilor de Internet din baza de servicii de voce de aproape 57%, iar cea a serviciilor de televiziune din baza de servicii de voce a inregistrat o penetrare de 63,2%. Numărul de abonamente a fost de 4,82 milioane pentru T2 2014, fiind stabil in comparatie cu aceeasi perioadă a anului trecut.

Veniturile generate de serviciile de televiziune, respectiv Internet, au fost cu 4% mai mari in T2 2014 vs. T2 2013. Alte rate relevante de crestere au fost inregistrate pentru solutii de sisteme (proiecte IT&C) (+52%), wholesale pentru serviciile aferente operatiunilor fixe (+10,8%) si din alte activităti care nu sunt specifice domeniului principal de activitate al companiei, precum proprietăti imobiliare.

În T2 2014, COSMOTE Romania si-a continuat parcursul stabil, consolidandu-si pozitia pe piată si inregistrand cresteri in ceea ce priveste cei mai importanti indicatori. Datorită portofoliului complet care adresează segmentul B2B, S1 2014 a fost o altă perioadă productivă pentru baza de clienti business a companiei, aceasta inregistrand o crestere de 10,1%, comparativ cu S1 2013. De asemenea, in T2 2014 versus T2 2013, veniturile din modemurile 3G au crescut cu 36,4%.

La finalul lunii iunie 2014, baza totală de clienti (inclusiv Zapp) s-a mentinut la 6 milioane, iar baza de clienti postpaid a ajuns la 26,2%, in crestere cu 0,9 pp in T2 2014, comparativ cu aceeasi perioadă a anului anterior, in principal datorită portofoliilor complete de produse si servicii dedicate clientilor rezidentiali. Baza de abonati a fost influentată pozitiv de strategia companiei de a promova intensiv terminalele de tip smartphone alături de planul tarifar COSMOTE Free L, care oferă tuturor clientilor preturi accesibile pentru acest tip de telefoane.

Veniturile totale in S1 2014 au rămas stabile in comparatie cu S1 2013, ajungand la valoarea de 219,8 milioane euro. Pro Forma EBITDA (castigurile operationale inaintea dobanzilor, taxelor si amortizărilor) a scăzut cu 3,3%, ajungand la 52,6 mil. Euro in S1 2014 versus S1 2013, afectată partial de tarifele de interconectare reduse. Marja Pro Forma EBITDA s-a redus cu 0,9 pp in S1 2014 fată de aceeasi perioadă a anului 2013, fiind de 23,9%.

Fată de S1 2013, in S1 2014, ARPU (venitul mediu per utilizator) a scăzut cu 0,15 euro ca urmare a diminuării valorii ARPU pentru apelurile primite.

În T2 2014 versus T2 2013, traficul de date a inregistrat o crestere spectaculoasă de 87%, in timp ce numărul utilizatorilor de date mobile a rămas stabil. De asemenea, vanzările pentru telefoanele de tip smartphone si-au mentinut cresterea constantă in T2 2014, inregistrand o crestere semnificativă de 100% comparativ cu aceeasi perioadă a anului 2013. În primele sase luni ale acestui an, baza de clienti 3G a COSMOTE Romania a crescut cu 42%, in comparatie cu S1 2013. Aceste rezultate pozitive sunt legate de strategia companiei de dezvoltare a retelelor 3G, 3G+ si 4G, angajament permanent al companiei fată de clientii săi.

COSMOTE Romania oferă acoperire 4G pentru 90% din populatia Capitalei, alături de Otopeni, Bragadiru, Jilava, Valea Prahovei (statiunile Sinaia, Busteni, Predeal) si 13 resedinte de judet: Ploiesti, Cluj, Iasi, Bacău, Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Constanta, Brăila, Galati, Buzău, Satu Mare, Baia Mare. Totodată, compania oferă o retea de date 3G de inaltă calitate, cu viteze de descărcare de pană la 43,2 Mbps in 267 de orase si peste 4.800 de localităti din Romania, acoperind aproximativ 72% din populatie. În plus, clientii se pot bucura de viteze de pană la 21,6 Mbps in HSPA+ in 307 orase din tară. În total, serviciile 3G acoperă aproximativ 80% din populatia Romaniei.

La finalul T2 2014, OTE Group a furnizat servicii de telecomunicatii pentru aproximativ 15,5 milioane de clienti din Europa de Sud-Est.