Restructurarea datoriei Greciei ameninta puternic moneda Euro - analiza afaceri romania

etichete afaceri:
spinala  piese  danalache  w110  ratelor  redevenit  vreo  worker  triumfasera  ipf765  cine  ochan  programele  contributiilor  echinox  before  finante  associates  rāncă  fitosanitare  adoptat  simon  pras  autodidacti  romulus  satu  wwshopping  slovace  surubelnita  linked 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Restructurarea datoriei Greciei ameninta puternic moneda Euro - analiza

sursa: www.smartfinancial.ro
De la inceputul anului 2011, aproape toate statele europene au continuat procesul de crestere economica, iar Romania a incheiat din punct de vedere tehnic perioada de recesiune, pe baza a doua trimestre succesive de crestere. Rezultatele pozitive sunt, insa, amenintate de o posibila restructurare a datoriilor Greciei, ce ar putea afecta statele din regiune si ar avea un impact fatal asupra monedei unice.

Primele trei luni ale anului au adus o crestere a produsului intern brut de 0,8% atat in zona euro, cat si in Uniunea Europeana comparativ cu trimestrul anterior, potrivit estimarilor preliminarii ale agentiei Eurostat. In ultimul trimestru din 2010 ratele de crestere au fost de 0,3% in zona euro, respectiv 0,2% in UE. Cresterea anuala ajustata sezonier a fost in ambele cazuri de 2,5%.

Comparativ, economia SUA a crescut cu 0,4% in primul trimestru din 2011 fata de trimestrul anterior si cu 2,3% fata de perioada similara din 2010.

Cea mai mare crestere trimestriala a PIB-ului dintre membrii UE, potrivit datelor ajustate sezonier disponibile, a avut-o Lituania (3,5%), urmata de Germania (1,5%). Romania a avut o crestere trimestriala de 0,6% in primele trei luni. Doar Portugalia, care a primit recent un imprumut de 78 miliarde euro din partea UE si FMI, a avut rezultate negative (-0,7%).

Anual, tarile cu cea mai mare crestere a PIB ului au fost Lituania (+6,8%), Finlanda (+5,2%) si Germania (+4,8%). Romania a avut o crestere anuala de 0,3%. Economiile Greciei si Portugaliei au inregistrat scaderi anuale de 4,8%, respectiv 0,7%. Uniunea Europeana anticipeaza ca toate economiile est-europene vor creste in acest an pentru prima oara din 2008. Principalul risc privind materializarea acestei estimari o reprezinta in momentul de fata situatia Greciei.

Ministrii de finante europeni au luat pentru prima data in considerare ideea de a discuta cu detinatorii de obligatiuni extinderea programului de plata a datoriilor Greciei, in conditiile in care imprumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei anul trecut nu a reusit sa restabileasca sanatatea financiara a tarii.

Banca Centrala Europeana se opune ferm restructurarii. BCE a cumparat obligatiuni in valoare de 76 miliarde euro ale tarilor cu probleme fiscale in ultimul an si ar fi afectata de orice restructurare a acestor datorii. Potrivit membrului Comitetului Executiv al BCE, Lorenzo Bini Smaghi, restructurarea datoriilor Greciei ar putea reprezenta o amenintare pentru intreaga Europa. Restructurarea , “puternica sau usoara”, ar presupune recapitalizarea bancilor, o operatiune greu de desfasurat intr-o tara care a esuat in a-si plati datoriile, a spus oficialul intr-un discurs la Milano, adaugand ca situatia finantelor publice in Grecia, Irlanda si Portugalia reprezinta cele mai mari provocari in anii urmatori.

Grecia, care urmeaza sa revina pe pietele financiare anul viitor pentru a vinde obligatiuni in valoare de 27 miliarde euro “trebuie sa isi convinga cetatenii sa isi plateasca taxele” si “sa se pensioneze la varsta de 65 de ani precum celelalte persoane din lumea occidentala.”

In realitate, potrivit analistului economic Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro, problemele legate de restructurarea datoriilor Greciei sunt mai complexe decat par, iar ‘pedepsirea' populatiei si guvernului pentru o politica fiscala si sociala prea permisiva nu rezolva aceste probleme. In primul rand, o mare parte din obligatiuni sunt emise conform legilor din Grecia, asadar pot fi restructurate de guvernul elen fara acordul prealabil al detinatorilor de obligatiuni - acesta este si motivul pentru care ele se tranzactioneaza cu un discount ridicat in acest moment. Oficialii BCE se tem de restructurarea datoriilor Greciei din mai multe motive.

In primul rand, din experientele ultimelor decenii (Brazilia, Mexic, Argentina, Pakistan, Uruguay, Rusia sunt cateva exemple de tari care si-au restructurat datoria externa) restructurarea duce la deprecierea monedei nationale. Ori, in cazul Greciei moneda respectiva este euro, si exista temerea ca moneda unica ar inceta sa mai existe in cazul unei incetari de plati a unuia dintre statele membre.

Iesirea Greciei din zona euro nu este nici ea o solutie, atat timp cat datoriile au fost contractate in euro si probabil vor trebui platite tot in aceasta moneda. Membrii zonei euro, BCE si FMI nu se pot pune de acord in privinta caii de urmat, iar singura persoana care putea media aceste neintelegeri - Dominique Strauss-Kahn - nu mai este 'disponibil'.

Potrivit presedintelui Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, "exista posibilitatea contagiunii". Daca problemele Greciei se raspandesc la celelalte tari din UE, exporturile tarilor sud-est europene catre aceste piete vor fi afectate. Apoi, ingrijorarile cu privire la stabilitatea economica a regiunii poate atrage reluctanta investitorilor cu privire la regiune. "Pentru o vreme, piata a subestimat datoria considerabila pe care statele si-au asumat-o pentru a face fata crizei". "Avand in vedere cantitatea si nivelul datoriei multor state, va exista un impact asupra economiilor reale. Va trebui sa fie luate masuri de austeritate, nu doar de catre Grecia", a spus oficialul BERD.

Varianta cea mai plauzibila in actualul context este de prelungire a maturitatiii obligatiunilor emise de Grecia. Conform analizei eFin.ro, aceasta varianta nu schimba cu mult situatia prezenta: sumele de plata pentru guvernul grec ar ramane insemnate anual, ceea ce nu elimina pericolul unei intrari in incapacitate de plata, la un moment dat. Ar fi doar o cosmetizare a situatiei pentru economia Greciei, nu o schimbare de fond, se mai precizeaza in analiza eFin.ro.


Sursa: eFIN . ro