Promotiile prin SMS genereaza ROI pe o piata estivala aglomerata afaceri romania

etichete afaceri:
dispozitiile  inovarea  atribuit  arat  achizitia  fonic  traditiei  intreprinz  27082008  cinematografic  plateste  drogherie  retea  randuri  bere  employers  bibicu  mazda3  urmator  concursul  emiratelor  comunicatului  saptamani  inceputurilor  procentuala  mullenlowe  crame  tratative  detaliata  model 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Promotiile prin SMS genereaza ROI pe o piata estivala aglomerata

sursa: www.smartfinancial.ro
Apa, băuturile răcoritoare, berea, inghetata si produsele cosmetice solare inregistrează cele mai mari vanzări din an pe timpul verii, iar de la an la an, marketerii isi extind aria de comunicare, punand in practică strategii tot mai diverse pentru a fi in locul si la momentul potrivit mai aproape de consumatori.

„Actiunile de comunicare mobilă pentru produsele de sezon cresc foarte mult in volum vara, iar acest lucru este explicabil prin faptul că telefonul mobil răspunde cel mai bine comportamentului de consum specific acestei perioade: achizitie de impuls, intervale orare in care consumul anumitor produse creste vertiginos etc. Mizand pe nevoia imediată a consumatorilor, promotiile « anuntate » prin telefonul mobil constituie « punct ochit - punct lovit ».”, explică Maia Novolan, director general Syscom Digital, agentie specializată in marketing mobil si interactiv.

După cum se stie deja, circa 90% din piata de marketing mobil este reprezentată de SMS-uri, iar pe perioada verii activările prin SMS sunt cel mai des folosite in campanii. Dintre cele aproape 24 de milioane de telefoane mobile active din Romania, in medie circa 25% din totalul destinatarilor sunt antrenati in actiuni de promovare de tip „push”, primind SMS-uri promotionale in sezonul estival. În acelasi timp, traficul SMS generat de inscrierile in promotii (actiuni de tip „pull”) ajunge la peste 35 de milioane de mesaje anual, in jur de 28-30% din volum fiind rezultat din promotiile de sezon.

„Promotiile prin SMS au succes mare vara, inregistrand rezultate foarte bune, pentru că angajează activ consumatorii in perioada cea mai propice de consum pe gama respectivă de produs. Cele mai utilizate mecanisme sunt, fără indoială, cele bazate pe coduri unice intrucat facilitează monitorizarea inscrierilor, practic răspunsul fiind considerat «aproape in timp real ». Peste trei sferturi din promotii sunt integrate pe mai multe media, incepand cu TV si terminand cu web si Facebook, aceasta platformă devenind, incă de anul trecut, de cand am lansat prima aplicatie Facebook din Romania pentru inscriere coduri intr-o promotie, un canal de participare de sine stătător. Practic, acum avem patru canale: SMS, web, info-line si Facebook”, spune Maia Novolan.

Vara aceasta s-au remarcat cateva promotii, atat prin notorietatea brandurilor, cat si prin oferta de premii variată si atractiva. Întalnim promotii la bere, la băuturi răcoritoare, la inghetată, la produse de protectie solară. Spre exemplu, cele pentru bere oferă premii constand in masini de tot felul si, evident, multe doze de bere. Era de asteptat, avand in vedere targetul vizat, cel masculin. Cu Skol, participantii pot castiga un Porsche Boxster, excursii la Mamaia si doze de bere, cu berea Ciucas se pot castiga 10 Dacia Sandero, aparate foto si doze de bere, iar Timisoreana a oferit trei masini Skoda Octavia. Doar Tuborg alege să ofere excursii la festivaluri muzicale din Anglia, Rusia, Danemarca sau Romania, alături de multe doze de bere.

Pe de altă parte, in calitate de sponsor al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2012, Coca-Cola a oferit excursii la finala campionatului, in cadrul unei promotii nationale. Gerovital, prin gama de produse solare, oferă premii in medalii de aur si medalioane de argint. Fiind vară si perioadă de concedii, excursiile sunt o alternativă la indemană pentru orice promotie.

Majoritatea promotiilor fac parte din campanii complexe de comunicare, asociate cu diferite platforme pentru consumatori. Sunt de impact si foarte apreciate asocierile cu fotbalul sau muzica. „În trecut, băuturile răcoritoare erau cele preponderent asociate cu muzica. În ultima vreme, brandurile de bere sponsorizează si organizează evenimente muzicale - i.e. Tuborg Green Fest sau Ursus Music Evolution. În Romania, in cadrul acestor promotii care au premii constand in invitatii oferite de branduri la evenimentele muzicale, premiile se obtin prin intermediul web-ului. În SUA, de exemplu, Jim Beam organizează Live Music Series, iar auditoriul si-l creează doar prin SMS. Coca-Cola USA utilizează pentru evenimentul anual New Orleans based Essence Festival, care adună in jur de 400.000 de spectatori, un tool simplu de SMS prin care oferă invitatii gratuite. În circa două minute s-au receptionat 23.000 de mesaje, echivaland cu tot atatea opt-ins in baza lor de date. Comunicarea one2one uni si bidirectională prin SMS se va utiliza tot mai mult si in Romania. Deocamdată suntem incă in faza in care alegem e-mailing-ul fiindcă este mai ieftin, chiar dacă in anumite situatii SMS-ul ar genera ROI mai mare si mai rapid. Doar companiile producătoare de produse din tutun sunt cele care acordă o mare importantă acestui tip de comunicare, poate si pentru că sunt constranse la putine metode de comunicare cu clientul final”, explică Maia Novolan.

Dintre promotiile „de sezon” din vara aceasta, sunt de mentionat din perspectiva volumelor angrenate, două dintre campaniile derulate prin intermediul Syscom Digital. Campania „Mmmplac inghetatele norocoase Nestle!” si campania „Castigă bilete la UEFA 2012 si milioane de alte premii”, organizată de Sistemul Coca-Cola Romania.

„Campania la inghetatele Nestlé foloseste toate cele patru media de inscriere - SMS, web, infoline si Facebook - si oferă mixul ideal de premii: premii mai mici, dar deloc de neglijat, si mai multe, in cazul acesta - 300 de lei pe oră, premii medii de 3.000 lei pe zi si marele premiu la final, in valoare de 30.000 de lei. Syscom Digital a oferit suport si pentru implementarea promotiei Coca-Cola, lansată cu ocazia Euro 2012, in cadrul căreia brandul a oferit 9 milioane de doze Coca-Cola premii instant sub capac, 30.000 de mingi UEFA EURO 2012, precum si excursii la finala UEFA Euro 2012, prin tragere la sorti. Provocarea a reprezentat distribuirea celor 30.000 de mingi. Syscom Digital a dezvoltat pentru această campanie un sistem automatizat de redemptie a premiilor, care permite validarea castigătorilor si managementul stocurilor in timp real, fiecare centru de redemptie necesitand doar un simplu telefon fix sau mobil indiferent de retea. Sistemul, o conceptie proprie provenită din experienta multor ani in telecom marketing, l-am pus in practică de mai multe ori pentru a-l verifica si pentru a avea garantia in acest moment că este 100% functional. Este usor de utilizat, foarte util fiindcă oferă informatii in timp real, sigur pentru că validarile se fac pe bază de coduri unice fără riscuri de fraudă si este foarte eficient pentru că reduce costurile de zeci de ori. Imaginati-vă ce ar insemna ca si cost să expediezi 30.000 de mingi”, oferă detalii Maia Novolan.

Piata, ca spatiu publicitar, se aglomerează in cele trei luni de vară. Consumatorul se trezeste pus in fata multor optiuni in privinta ofertelor promotionale si alege, de cele mai multe ori, brandul care are o promotie mai atractivă. “În momentul de fată se derulează promotii la produse de sezon ale căror premii insumate au o valoare comercială de peste 31 de milioane de euro. Promotiile prin SMS se mulează perfect specificului marketingului intens «de vară» : se implementează relativ rapid, se măsoară usor, sunt flexibile si au rezultate in timp real.”, concluzionează Maia Novolan.

Syscom Digital este o agentie specializată in interactive & mobile marketing, oferind clientilor strategie, creatie si implementare de proiecte pe platforme online si mobile si solutii digitale de field marketing.