Pietele valutare - scenarii posibile post-alegeri - analiza Claudiu Cazacu, Analist-sef XTB Romania afaceri romania

etichete afaceri:
motivul  27022009  datorita  v400  populatie  distrbuite  anunt  capitalists  armonie  pierduta  pietei  comitetului  lujerului  lead  nasterea  adusa  michailov  hanovra  atragere  obiectivele  abuzuri  joase  implementa  job  proiectul  creand  gratis  interes  conservanti  joasa 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Pietele valutare - scenarii posibile post-alegeri - analiza Claudiu Cazacu, Analist-sef XTB Romania

sursa: www.smartfinancial.ro
Pietele valutare din Europa Centrală si de Est sunt, de obicei, preocupate de „scorul democratiei” tării după alegeri si mai putin de detaliile specifice ale programelor electorale. Acest lucru explică volatilitatea ridicată a leului in perioada verii acestui an, după suspendarea presedintelui, care a atras declaratii severe ale unor oficiali europeni referitor la situatia creată.

Incertitudinea cu privire la componenta viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente intre presedinte si USL, vor determina presiuni nefavorabile evolutiei leului. Alegerile din Polonia nu au influentat pietele, intrucat nu a existat o schimbarea perceptibilă semnificativă in scorul democratiei. În Ungaria, pe de altă parte, rata de schimb EUR/HUF a fluctuat puternic atunci cand actiunile guvernului ungar au avut un ecou negativ in Vest, iar negocierile cu FMI erau la fel de volatile ca un roller-coaster. Romania s-a confruntat cu volatilitate in vara acestui an si, in functie de rezultatele alegerilor, situatia s-ar putea repeta.

Desi este improbabil să se opună vreunei tendinte, este foarte posibil ca Banca Natională să se lupte cu volatilitatea. BNR a făcut acest lucru in trecut si, desi rezervele sale se imputinează (ca urmare a rambursărilor efectuate către FMI), „arsenalul” său rămane considerabil, ceea ce o face cel mai puternic actor de pe piată. De asemenea, BNR a redescoperit recent că managementul lichiditătii este un instrument puternic de influentare a ratelor de dobandă si, implicit, a monedei, si ar putea fi pregătită să facă acelasi lucru in cazul oricărui „atac” impotriva leului. BNR ar putea să apere activ leul dacă rata de schimb creste aproape de maximele record (in jur de 4,65).

Date fiind informatiile macroeconomice recente si factorii de risc estimati, locali si globali, inclusiv cei care derivă din cel mai probabil scenariu politic post-alegeri, pe termen mediu cursul de schimb RON/EUR este posibil să se deprecieze. Totusi, această tendintă ar putea fi contracarată de Banca Natională, cu o interventie semnificativă mai probabilă in apropierea nivelului record atins anterior, de 4,65 euro/leu. Pentru următoarele luni după acest episod, insă, am putea asista la o apreciere graduală a ratei de schimb.

Bursa locală de valori depinde in mare parte de fluxurile străine de capital si de investitorii institutionali locali. Atat USL cat si ARD au promis să dezvolte BVB, dar printre investitori există un sentiment de neincredere, creat după repetatele amanări ale noilor listări la bursă.

Ceea ce contează este abilitatea de a repune economia locală pe o cale stabilă si existenta unui focus clar asupra economiei, cu cat mai putine disensiuni. Dacă s-ar putea putea obtine acest lucru, pietele si-ar putea incepe traditionala apreciere de iarnă (dacă există conditii favorabile in Europa si SUA). Analiza fundamentală arată că există cateva titluri cu o lichiditate foarte ridicată pe bursa romanească. Ele ar putea deveni, totusi, mai atractive (preturile intrand in declin), dacă neintelegerile determină o nouă rundă de instabilitate politică.

Cu greu poate fi realizată o comparatie intre alegerile prezidentiale din SUA de anul acesta, din cauza diferentelor majore intre economiile si bursele de valori ale celor două tări. Totusi, o lectie poate fi invătată, si anume aceea că prima reactie după rezultate are legătură cu perceptia asupra principalelor preocupări. În SUA, acestea se refereau la viziunea partidului castigător asupra politicii fiscale si a celei monetare. În Romania, principalele preocupări vizează abilitatea de a stimula initiativa privată, de a dezvolta infrastructura si de a reduce risipa fondurlor publice. Iar pe termen scurt, perceptia este influentată de asteptările privind acel rezultat politic care va reusi să evite indecizia. Incertitudinea este cea care poate determina investitorii să intre, in cel mai bun caz, intr-o stare de asteptare, dacă nu chiar să isi diminueze pozitiile.

Materialele prezentate reprezintă opinii si nu sunt si nu trebuie tratate ca recomandări de investitii.

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj in Europa Centrală si de Est. Înfiintată in 2002, in Polonia, compania are peste 20 de sucursale in Europa, Asia si America de Sud. În Romania, X-Trade Brokers Dom Maklerski SA Sucursala Bucuresti (XTB Romania) este activă pe piată din 2009. Compania oferă acces la pietele valutare (forex), de mărfuri si de capital (actiuni si indici bursieri in pietele majore si cele emergente). XTB Romania oferă tehnologie de varf clientilor săi prin intermediul platformelor de tranzactionare in versiune desktop si mobilă. Compania se implică activ in programe de educare pe teme de analiză tehnică si fundamentală, psihologia investitorului si managementul riscului. Prin tehnologie, educatie, suport individual si servicii de varf pentru clienti, XTB Romania creează conditiile pentru succes. În Romania, XTB Romania este reglementată si supervizată de Comisia Natională a Valorilor Mobiliare (CNVM).