Pietele financiare si economiile emergente suporta consecintele schimbarilor posibile in strategia FED afaceri romania

etichete afaceri:
gearing  kromatic  logistic  pulpa  gower  admit  upuri  badea  sejururi  designer  almeria  mint  competenta  aberdeen  lor  toaleta  forintului  pleca  lazar  chf  hanover  halep  disciplinelor  apetrei  profesori  regatul  declarata  deco  unesc  daruiesc 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Pietele financiare si economiile emergente suporta consecintele schimbarilor posibile in strategia FED

sursa: www.smartfinancial.ro
Impactul posibilitătii anuntate de FED privind reducerea in 2013 si, respectiv, anul viitor- eliminarea stimulentelor monetare s-a resimtit in principal in activele cu risc, investitorii iesind masiv de la cumpărare de pe pietele respective: monedele emergente s-au depreciat; de asemenea, multe dintre mărfuri au marcat pierderi importante. "Investitorii incep deci să inglobeze in preturi efectul retragerii graduale a autoritătii monetare americane din suportul oferit economiei sub formă de stimuli monetari", a arătat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romanească ce a devenit formator de piată pe piata extrabursieră de Contracte pentru Diferentă (CFD-uri).

Impactul declaratiilor FED ajunge si la moneda natională. Leul s-a depreciat cu cca 0,5% in primele 3 ore după anunt

Ieri, la finalul intalnirii lunare a FOMC (Federal Open Market Committee), guvernatorul Ben Bernanke a explicat publicului directia viitoare a politicii monetare americane. Conform declaratiilor, oficialii sunt pregătiti să diminueze ritmul de cumpărări de active incepand cu toamna acestui an, in conditiile in care economia americană continuă să performeze in linie cu asteptările FED-ului. Programul de stimulente monetare QE3 este prevăzut să ajungă la final la mijlocul anului viitor, moment in care, conform prognozelor oficiale, rata somajului ar trebui să ajungă la 6,5-6,8%, iar inflatia să se situeze in jurul tintei de politică monetară de 2%. În ceea ce priveste rata dobanzii, majoritatea membrilor estimează o eventuală majorare undeva pe parcursul anului 2015, insă doar in cazul in care conditiile din economia reală de la momentul respectiv vor sustine o astfel de decizie. "În esentă, mesajul transmis de FED aseară induce investitorilor mult mai multă incredere, oficialii sustinand in mod clar că in conditiile unui scenariu advers sunt pregătiti să intervină, chiar prin majorarea celor 85 miliarde USD folositi in prezent lunar pentru cumpărări directe", a precizat Cosmin Enache.

Ca urmare a deciziilor FED, dolarul american a crescut fată de euro cu 1% in doar o singură oră, iar miscarea de apreciere a continuat inclusiv pe parcursul primei jumătăti a zilei de astăzi. De asemenea, in zonele emergente impactul deciziilor FED s-a resimtit acut imediat după anunt, bursele din regiune marcand scăderi importante, iar investitorii majorand primele de risc cerute pentru detinerile de active; monedele locale s-au depreciat masiv in fata monedei euro. Leul romanesc, de exemplu, a inregistrat, ieri, intre orele 21.00 si 24.00 o scădere de cca 0,5%, Forintul s-a depreciat cu 1,1% in acelasi interval, iar Zlotul polonez a scăzut cu aproximativ 0,6%. Tendintele s-au mentinut, de asemenea, in prima jumătate a zilei de 20 iunie.

O miscare prematură a FED ar putea impacta negativ inclusiv revenirea economică a UE

Mai mult decat eventuala iesire a FED-ului din programul QE3, situatia macroeconomică globală este destul de incertă: zona euro se confruntă in continuare cu recesiunea si cu perspectiva unei reveniri economice destul de lente in 2014, iar China dă semne de o criză de lichidităti pe termen scurt. "Este posibil ca o eventuală miscare prematură a FED-ului să ingreuneze si mai mult revenirea economică din UE, efect care este de asteptat să fie luat in calcul de Banca Centrală Europeană pe parcursul sedintelor sale viitoare. Perioada următoare este extrem de importantă intrucat investitorii vor fi nevoiti să isi asume mai multe riscuri, eliminarea suportului oferit de băncile centrale majorand, cel mai probabil, primele de risc, cu efectele de rigoare inclusiv asupra Romaniei, desigur", a arătat Cosmin Enache.

SSIF Equity Invest SA a fost infiintată in anul 1998, fiind autorizată ca societate de servicii de investitii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisă de către Comisia Natională a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizată să desfăsoare servicii de investitii financiare specifice- preluarea si transmiterea ordinelor clientilor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor in numele clientilor si, respectiv, administrarea portofoliilor- precum si o serie de servicii conexe (schimb valutar in legătură cu activitătile de servicii de investitii prestate etc).

Instrumentele financiare negociabile cu care operează SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (actiuni, titluri de stat, obligatiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de imprumut cu scadenta mai mare de un an, drepturi de preferinta la subscrierea de actiuni in cadrul unei majorări de capital, orice alte instrumente financiare calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate de C.N.V.M ca instrumente financiare derivate) si titlurile de participare la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare.

Fondurile detinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate in numele S.S.I.F. in contul de clienti deschis special in acest scop. În calitate de intermediar, SSIf Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Începand cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piată pe piata extrabusiera de CFD-uri, fiind prima companie romaneasca ce isi asumă acest rol; suma minimă pentru deschiderea unui cont de tranzactionare cu CFD-uri este de 500 Euro.