Piata locala de capital s-a mentinut activa in T1 2015, in pofida incertitudinilor privind evolutia Greciei afaceri romania

etichete afaceri:
atlas  complexele  sella  madeira  lanzarote  schimburi  375  vizionare  gs  costelcosteapentrutine@yahoocom  rotisor  directia  transmiterii  minagi  console  patrice  locuintele  variet  deco  radulescu  substitutie  subventioneaza  ilegal  felul  spania  sorana  manage  parfum  delfin  mansardat 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Piata locala de capital s-a mentinut activa in T1 2015, in pofida incertitudinilor privind evolutia Greciei

sursa: www.smartfinancial.ro
Fondurile de obligatiuni din Romania s-au bucurat de intrări importante de bani in primul trimestru 2015, activele acestora crescand cu 16,6%. Desi curba randamentelor a inregistrat o scădere aproape uniformă in prima parte a trimestrului, a fost urmată de un rebound incepand cu a doua jumătate a lunii februarie, mentinandu-se, totusi, sub nivelul inceputului de an.

“Considerăm că există premise pentru o usoară revenire a curbei randamentelor titlurilor de stat romanesti in perioada următoare, perspectiva pe termen mai lung fiind influentată de contextul global, cum ar fi momentul cresterii dobanzii in SUA si eventualele aplanări sau escaladări ale conflictului din Orientul Apropiat.

În acelasi timp, cresterea activelor si a numărului de investitori in acest tip de fonduri confirmă si in acest an tendinta de migrare dinspre depozitele bancare care au inregistrat dobanzi din ce in ce mai mici către fondurile de obligatiuni si interesul pentru alternative de plasament cu randament mai mare. Este o zonă cu perspective mari de crestere avand in vedere că in Romania există peste 14 milioane de persoane fizice care detin depozite bancare”, a declarat Daniela Vasile, director general adjunct, Certinvest.

La nivelul fondurilor de actiuni, activele au crescut in primul trimestru cu 11,1%, de la 857,9 milioane RON la 953,6 milioane RON.

„Interesul pentru fondurile de actiuni este surprinzător, dat fiind că in acest prim trimestru, piata de capital a avut o evolutie mai degrabă dezamăgitoare, principalii indici bursieri inregistrand variatii modeste (indicele BET: -0,09%, indicele BET-FI: -0,008%, indicele BET-XT: +0,4%) in contrast cu o evolutie foarte bună a pietelor europene (indicele pietei franceze - CAC 40: +18,37%, indicele pietei germane - DAX:+22,5%) .

Provocările geopolitice si incertitudinea evolutiei Greciei au contribuit la scăderea atractivitătii companiilor romanesti pentru investitorii străini, in ciuda unor rezultate relativ solide si a unor multipli atractivi fată de pietele din CEE.

Cel mai probabil, investitorii in fondurile de actiuni au redescoperit gustul investitiilor pe bursă, fiind animati de randamentele bune realizate de indicii bursieri pe parcursul anului trecut (indicele BET: +9,1%, indicele BET-XT: +6,4%), dar si de decizia Băncii Centrale Europene de a demara in luna martie programul de Quantitative Easing, care creează premisele unei cresteri a valorii activelor cu un grad mai mare de risc. Ne asteptăm la o evolutie similară si in restul anului, pe fondul nivelului scăzut al dobanzilor si al multiplilor atractivi, ce pot influenta semnificativ cresterea interesului pentru companiile romanesti”, este de părere Daniela Vasile.

si in cazul Certinvest, fondurile de actiuni s-au bucurat de interes din partea investitorilor. Astfel, fondul de actiuni Certinvest BET-FI Index si-a crescut activul cu 9,86% in primul trimestru, fiind urmat de fondul de actiuni Certinvest XT Index cu o crestere de 4,34% in primul trimestru.

Numărul investitorilor in fondurile de obligatiuni din piată a crescut cu 7,25% (de la 150.231, la 161.135 investitori) comparativ cu sfarsitul anului trecut, in timp ce in cazul fondurilor de actiuni cresterea a fost de 4,13% (de la 11.416, la 11.888 investitori) in aceeasi perioadă.

În cadrul Certinvest, fondurile de actiuni au reusit să atragă cei mai multi investitori, marcand o crestere de 10,5%. Investitorii au realizat operatiuni de adeziune si de răscumpărare cu unitătile fondurilor de actiuni administrate de Certinvest reprezentand peste o treime (38,6%) din activele totale ale acestor fonduri.

si pe platforma investonline.ro, cele mai multe tranzactii (42%) s-au inregistrat in cazul fondurilor de actiuni (BET Index, BET-FI Index sau XT Index), primul trimestru al acestui an marcand o crestere a numărului de investitori din afara capitalei. Cei mai multi investitori noi au venit din Iasi (+46%), Pitesti (+28%), Timisoara (+15%) si Constanta (+15%).

Totalul activelor administrate de Certinvest in T1 a crescut cu 4,1%, de la 259 mil. RON, la sfarsitul anului 2014, la 269,7 mil. RON la sfarsitul lunii martie 2015.

Certinvest a fost infiintată in anul 1994 si s-a impus ca una dintre cele mai inovatoare companii de pe piata romanească de administrare de active, oferind clientilor săi alternative profitabile pentru economiile lor, precum si o gamă largă de solutii de investitii, pe clase de active. În prezent, Certinvest este cel mai mare administrator independent de active de pe piata romanească, cu active administrate de peste 60 de milioane de EUR de la investitori institutionali, investitori privati cu disponibilităti financiare ridicate si de retail.