Pericolul incetinirii economice in semestrul II: Romania trebuie sa stimuleze investitiile si productia afaceri romania

etichete afaceri:
demo  gt  aeronavei  intarziat  crystaltalk  lem`s  metanol  impresionante  team  institute  electronice  tourism  asimilare  cannon  incontestabil  beau  bangladesh  maine  aup  return  adeverinta  lidl  banica  alstom  revistelor  acumulatorii  rosia  redactorii  elimin  și 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Pericolul incetinirii economice in semestrul II: Romania trebuie sa stimuleze investitiile si productia

sursa: www.smartfinancial.ro
Romania a ieşit tehnic din recesiune la finalul trimestrului intai, insă este nevoie de găsirea unui nou motor, in afara exporturilor, care să preia rolul fruntaş. Majorarea preţurilor administrate şi continuarea restructurărilor in sectorul public pot limita potenţialul expansiunii. Sectorul privat are nevoie de stimulente economice şi fiscale şi, in acelaşi timp trebuie să-şi accentueze investiţiile, inovaţia şi promovarea pe pieţele internă şi, respectiv, externe.


Datele publicate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru trimestrul intai din 2011 arată o creştere de 0,6% faţă de ultimul trimestru din 2010 şi de 0,3% faţă de primul trimestru din 2010, in date ajustate sezonier, marcand din punct de vedere tehnic ieşirea din recesiune. Producţia industrială a fost la loc de cinste, contribuind puternic la expansiune după ce a limitat căderea economiei in 2009 - 2010. Industria s-a dezvoltat insă pe seama cererii externe, intr-un context in care exportatorii au fost favorizaţi de deprecierea cursului de schimb in această perioadă. Exporturile au atins 4,08 mld. de Euro in martie, in creştere cu aproximativ 40% faţă de martie 2010; in ianuarie 2009 erau de numai 2,3 mld. de Euro .

“Pentru a continua creşterea economică in cel de-al doilea trimestrul, Romania trebuie să stimuleze investiţiile şi producţia inclusiv pentru uz intern. Sectorul privat are nevoie de stimulente economice şi fiscale şi, in acelaşi timp, firmele trebuie să manifeste mai multă indrazneală in ceea ce priveşte investiţiile, inovaţia, promovarea pe piaţa internă şi externă etc. E vremea pentru creşteri economice şi ale business-urilor”, a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

"Carburantul" pentru o accelerare a industriei prin canalul de export pare să se fi consumat. Tendinţa de intarire a Leului, vizibilă mai accentuat din februarie, a dus cursul de schimb cu 3,8% mai jos faţă de inceputul anului, reducand veniturile exprimate in lei ale exportatorilor. Pe de altă parte, economia zonei Euro ar urma să fie afectată de majorări suplimentare ale ratei dobanzii de referinţă de către Banca Centrală Europeană, in timp ce programele de austeritate vor restrange pieţele mai multor state europene cu deficite mari.

"O restructurare a datoriei in Grecia ar avea efecte majore asupra increderii investitorilor şi ar putea afecta usurinţa de a obţine finanţare la nivel european. În aceste condiţii, pentru o redresare solidă, este nevoie ca alte sectoare să preia conducerea", a arătat Victor Safta.

Ar fi de dorit ca investiţiile să preia rolul pe care l-a avut in trecut, in anii de boom, consumul. Pentru o creştere sănătoasă, care să se reflecte in nivelul de trai pe termen lung, Romania are insă nevoie să işi imbunătăţească eficienţa infrastructurii şi aparatului public. De data aceasta consumul ar trebui să reflecte o creştere reală a productivităţii, şi să nu se mai facă pe seama unor finanţări externe riscante.

"Dincolo de riscurile externe - fiind uşor de recunoscut că "revenirea" economiei romaneşti se datorează mai degrabă contextului internaţional, nu unei performanţe locale deosebite - există pericole din sfera majorării preţului la energie termică, care va diminua din nou venitul net disponibil, franand consumul. Efectul acestui fenomen este incă neclar, depinzand de cat vor putea şi vor vrea să acopere primăriile. Restructurarea a aproape 7000 de posturi din sectorul public va avea de asemenea un efect negativ. Estimările noastre pentru 2011 răman in sfera pozitivă, vizand o creştere de 1,6%, insă factorii interni şi externi analizaţi induc riscuri importante", a precizat Victor Safta.

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj infiinţată in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- avand ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuandu-se direct intre participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / inchiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marjă). Începand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 şi este autorizata de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii. Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).