Oricat l-ai studia, acordul bugetului SUA este un mare esec - editorial Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank afaceri romania

etichete afaceri:
colaboreaza  fatete  ritmuri  fuchosa  ave  naturii  opreasca  micutul  conflict  asteptand  deficitare  furniza  memory  capteaza  anterioare  rotarus  basket  uzabilitate  82000  stapan  administratie  incredinteaza  preliminara  wind  crean  oriunde  pictures  furnizand  omnisana  nula 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Oricat l-ai studia, acordul bugetului SUA este un mare esec - editorial Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank

sursa: www.smartfinancial.ro
Studiind noul acord de plafon al datoriei SUA, obtinut in ultimul moment, putem vedea că nu este decat un evident targ politic, un alt exemplu de răspuns ce decurge din ideea care a dominat toate crizele financiare, incepand chiar de la solutia Greenspan pentru prăbusirea bursei din 1987. Scopul evident al acestui acord de buget este să transforme alegerile prezidentiale din SUA intr-un referendum intre membrii GOP anti-taxe si democratii pro-taxe. Nici mai mult, nici mai putin.

Chiar in timpul dezbaterilor legislative care au dus la aprobarea contractului, s-a pus mereu problema pozitionării politice - niciodată detaliile nu au intrat in discutie. Acum, forma finală a contractului trebuie aprobată de vice-presedintele Biden, iar marea bătălie urmează a se da in noua formatiune, asa-numitul Super Congres - o adevărată contradictie in termeni.

Singurul lucru Super la acest nou Super Congres este faptul că politicienii il celebrează ca o victorie a omenirii, chiar si in contextul in care un pusti de nouă ani isi poate da seama ce este el de fapt: o cale de a impinge noua impărtire necesară a poverii datoriilor in următorul ciclu electoral. Este foarte clar că Super Congresul nu va fi de acord cu nimic, chiar si inainte de promulgarea contractului ca lege. Acest lucru se datorează blocajului creat de democrati, care nu vor să reducă cheltuielile, si de republicani, care nu vor să mărească taxele. Între timp, chiar si presupusele economii ale acordului contravin unui scenariu elementar, care măreste datoria SUA cu 10 trilioane de dolari pe următorii 10 ani (si asta, doar in contextul unei prevăzute cresteri economice puternice). Economiile realizate din acest plan nu vor face decat să reducă „viteza” de crestere a datoriei, nu să o reducă. Cred că, in capul politicienilor, cele două sunt aproape acelasi lucru - ei cred că e de ajutor să te indrepti spre marginea prăpastiei cu 80 de mile pe oră in loc de 100 - Ca să vezi ce solutie!

Ruptura dintre dezbaterea politică si urata realitate fiscală din SUA este, din păcate, evidentă si in alte regiuni afectate cum ar fi Europa, Rusia si Asia. Această ruptură pare să fie partial cauzată de inutila agătare de un pai la care s-au dedat marii preoti ai infricosătoarei stiinte a economiei. Eforturile lor de a vindeca boala cresterii slabe, a acumulărilor de datorii si a apatiei din sistemul politic au esuat mizerabil.

Nu există retete „de bune practici” pentru conducerea unei economii. Da, fără indoială, cand ai nevoie de viteză, o planificare economică clară te va duce cel mai rapid de la punctul A la punctul B. În contextul in care cresterea stagnează si apar durerile dezechilibrelor financiare trecute, acest tip de economie va aloca resursele si capitalul ineficient, incercand să sprijine un sistem care nu se mai poate sustine. Pe de altă parte, o economie de piată, va putea, teoretic, să aloce resursele pentru a obtine cele mai bune rezultate. Pană aici, toate bune!

Experimentul Rezervei Federale cu rata 0 a dobanzii s-a dovedit a fi testul real pe care modelele economice nu au reusit să-l treacă. O politică cu o rată 0 a dobanzii face ca totul să pară pozitiv la inceput - asa cum o rată 0 face să pară posibilă obtinerea unor fonduri infinite. Acest lucru este implicit problematic, dar ceea ce a „ucis” monetarismul a fost capacitatea organizatiilor si a băncilor de a-si crea „bani proprii”, bani ce nu se puteau măsura in cadrul filosofiei monetare traditionale „Ganditi-vă la derivate si altele”. Aici e marea diferentă - infricosătoarea tintă si ipotezele sale Keynesiene au uitat să respecte vechea regulă de bază: dacă obtii rezultate gresite, schimbă premisele. De schimbarea premiselor este nevoie acum - la datoria SUA, la datoria EU si la realocarea resurselor globale.

Acest joc al scorului - relativ - fată de liniile de bază, de regulile nescrise, de alegeri, trebuie neapărat să se schimbe.

Vestea bună este că aceste schimbări absolut necesare au deja loc - cel putin la nivel micro, pur si simplu pentru că aceste economii de micro-nivel trebuie să se schimbe pentru a supravietui - micile companii sau afacerile casnice nu isi permit iluzia că nu trebuie să plătească ipoteca sau alte datorii, ele isi ajustează standardele de viată la nivelul castigurilor si trec mai departe. Răman extrem de increzător in capacitatea individului de a gestiona o criză. Dar sistemul politic si consilierii acestuia trebuie să se intoarcă la verificarea premiselor - altfel, in scurt timp, vor ajunge să poarte tichii de bufon. După faimoasă expresie a lui Einstein: „Dacă repeti acelasi experiment si te astepti la alte rezultate, esti un idiot” - acestea sunt cuvintele lui Einstein, nu ale mele. si ca o variatie pe aceeasi temă, există si acea mult citată definitie a nebuniei: „să faci mereu acelasi lucru si să te astepti la alte rezultate”.

În incheiere - de la mijlocul lunii mai am avut o pozitie negativă fată de riscuri (nu mai avem gloante de argint), dar acum am trecut la o pozitie neutră.

Viitoarea conferintă Jackson Hole Fed (unde anul trecut Ben Bernanke a sugerat rezultatele QE2) si bătălia de salvare a Europei de la contaminarea cu datorii suverane ar putea deschide unele oportunităti. Voi fi total multumit, dacă vom atinge tinta noastră medie S&P500 de 1200/1210 (in momentul in care scriu aceste randuri suntem la 1245). De asemenea, am inceput să cumpăr pe activele cu venituri fixe, intrucat scneariul meu de bază legat de colapsul cresterii SUA acum s-a implinit. Prevăd că viitoarea subgradare a SUA si costurile fondurilor marginale din Europa vor fi elementele cheie ce ne vor duce la o adevărată criză 2.0 - o fază in care investitorii vor lăsa in urmă veniturile fixe - si vor căuta valori solide a căror active ar putea aduce o oarecare crestere relativă.


Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank


Steen Jakobsen a fost numit in functia de Chief Economist al Saxo Bank in martie 2011. El s-a intors la Saxo Bank după o absentă de doi ani, timp in care a ocupat pozitia de Chief Investment Officer la Limus Capital Partners. Înainte de a pleca de la Saxo Bank, la inceputul lui 2009, Jakobsen a făcut parte din echipa băncii timp de aproape nouă ani, avand functia de Chief Investment Officer.

Steen Jakobsen are peste 20 de ani de experientă in domeniul tranzactionării de proprietăti si investitii alternative. În 1989, după finalizarea studiilor economice la Copenhagen University, si-a inceput cariera la Citibank N.A. Copenhagen, de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, Head of Sales and Options. În 1992, s-a alăturat echipei Chase Manhattan din Londra avand functia de vice-presedinte, Head of Scandinavian Sales, iar apoi grupului Chase Manhattan Proprietary Trading. În 1997, a ocupat pozitia de Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (in prezent, Nordea) in New York pană cand s-a alăturat echipei UBS din New York, in 1999, ca Director Executiv al Global Proprietary Trading Group.

Saxo Bank este o bancă specializată in investitii si tranzactionări online. Banca permite clientilor să tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile in peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai băncii.

White label reprezintă pentru Saxo Bank o zonă de business importantă si presupune personalizarea si crearea de mărci pentru platformele de tranzactionare pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail in peste 160 de tări. Saxo Asset Management a fost lansat in 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestionează. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.