O epoca a transformarii pentru industria de software - analiza PwC afaceri romania

etichete afaceri:
contemporane  cerdacul  318  ieftine  tea  shadows  optical  frigidere  inscriptionate  hills  transformate  avitech  pub  semineu  ataca  subsidiar  tailanda  tarife  reglementate  dacat  instantelor  capitol  modelului  calugarita  vinul  intimpinarea  carol  formarii  alcatuiesc  cocoon 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

O epoca a transformarii pentru industria de software - analiza PwC

sursa: www.smartfinancial.ro
Popularitatea extraordinară a terminalelor mobile, precum smart phone-urile şi tabletele, accesibilitatea din ce in ce mai mare a tehnologiei şi adoptarea sistemului de cloud computing sunt tendinţele globale care determină companiile de software să-şi regandească modelele de business, să colaboreze mai indeaproape decat in trecut şi să se concentreze incă şi mai mult pe schimbările comportamentului de consum şi nevoilor clienţilor lor.

Aceşti factori afectează design-ul şi furnizarea de software, canalele de distribuţie folosite pentru software şi datele economice ale licenţierii software-ului. Creşterea rapidă a utilizării terminalelor mobile a transformat de asemenea comportamentul consumatorilor in privinţa achiziţiei şi utilizării software-ului. Clienţii percep din ce in ce mai mult software-ul drept un element al soluţionării problemelor lor mai degrabă decat un simplu produs.

Potrivit unul nou raport al PwC “Global Software leaders key players & market trends”, piaţa globală de 250 de miliarde de dolari de software determină multe dintre aceste inovaţii tehnologice şi sociale. Piaţa de software contribuie de asemenea la productivitatea generală şi la creşterea economiei globale ca urmare a nivelelor ridicate de competitivitate şi de inovare pe care le conferă altor industrii.

Raportul subliniază tendinţele majore care influenţează companiile de software şi cuprinde opiniile şi impresiile managerilor de top din domeniu cu privire la direcţia de dezvoltare a industriei şi provocările viitoare. Raportul cuprinde de asemenea un top al celor mai mari producători de software atat la nivel global, cat şi din Europa, alături de clasamente separate pentru China, Franţa, Germania, India, Marea Britanie şi Statele Unite. Un capitol separat este dedicat segmentului de software pentru jocuri.

“Anul 2010 a fost unul de consolidare pentru piaţa romanească de software, valoarea pieţei rămanand aproximativ la acelaşi nivel ca şi in 2009. Cu toate acestea, ne aşteptăm la un ritm accelerat de schimbare in anii următori, companiile evoluand in direcţia serviciilor externalizate de software ca o măsură raţională de reducere a costurilor, importantă pentru păstrarea lichidităţii intr-un context economic dificil. Piaţa locală este impărţită intre marile companii internaţionale şi companiile antreprenoriale locale producătoare de software, a căror dezvoltare viitoare ar putea atrage atenţia unor jucători globali, doritori de expansiune anorganică”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener, Servicii de Consultanţă in Afaceri, Liderul Grupului pentru Industria Telecom, Media şi Divertismentului in cadrul PwC Europa Centrală şi de Est.

„Pe termen mediu nu se intrevede o evoluţie spectaculoasă a vreunui producător autohton care să intre in Top 100 producători europeni de software. Ultima decadă ne-a demonstrat că majoritatea antreprenorilor romani preferă să pună bazele unui produs puternic pe care să-l vandă ulterior marilor producători de software sau fondurilor de investiţii. Romania este bine-cunoscută in ceea ce priveşte calitatea forţei de muncă disponibilă pentru producerea de software, iar 6 din primii 10 producători de software la nivel mondial au unităţi de producţie şi in Romania.”, a explicat Dinu Bumbăcea.

„Consumatorul digital de azi, fie că este un client, un angajat, un vanzător sau un partener, este factorul principal care determină schimbarea in piaţa de software. Companiile care identifică şi adoptă aceste noi modalităţi de muncă şi interacţiune vor fi viitorii lideri ai pieţei”, a declarat Dinu Bumbăcea.

„Ascensiunea finanţării prin intermediul pieţelor de capital, inclusiv prin intermediul fondurilor de investiţii cu capital de risc sau de private equity, impreună cu noile tehnologii aşa cum este cloud computing, ajută la menţinerea unui ritm alert al invovaţiei in acest sector. Consolidarea sectorului de software continuă in ritm alert pe măsură ce companiile işi reevaluează priorităţile strategice şi acoperă golurile din gama lor de produse in mod anorganic, prin intermediul fuziunilor şi achiziţiilor”, a adăugat Dinu Bumbăcea.

Microsoft conduce in clasamentul primilor 100 de producători globali de software, urmată de IBM, Oracle, SAP şi EMC. Clasamentul se bazează pe veniturile din produse de software (inclusiv licenţe şi asistenţă suport), precum şi din venituri din abonamente şi subscripţii.

Deşi veniturile totale ale IBM sunt in continuare mai mari decat cele ale Microsoft, aceasta din urmă obţine venituri mai mari din vanzările de software, ceea ce o clasează pe primul loc in clasament.

Conectarea tot mai adancă a economiei chineze cu cea globală oferă oportunităţi extraordinare companiilor de software, dar viteza transformărilor in aceasta piaţă emergentă reprezentă totodată o provocare pentru producătorii de software. O piaţă puternic fragmentată, primii cinci producători de software insumează doar 40% din veniturile primilor 100 de producători din China. Deşi piaţa rămane mică in comparaţie cu cea din Statele Unite sau din Europa, este de aşteptat să se dezvolte cu rapiditate in anii următori.

Piaţa franceză de software se concentrează in jurul unor jucători cheie precum Dassault Systemes, care insumează 31% din veniturile primilor 100 de producători francezi de software. Dincolo de aceşti caţiva jucători cheie, piaţa rămane puternic fragmentată. Apariţia unor noi mari jucători rămane o prioritate pentru piaţa franceză, aceştia urmand să acţioneze drept catalizatori ai potenţialului ţării in domeniul software, care beneficiază de o bază generoasă de recrutare de ingineri inalt calificaţi, facilităţi fiscale pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare, infrastructură de foarte bună calitate, şi o cultură vibrantă a start-up-urilor inovative.

SAP, principalul jucător al pieţei germane de software generează 74% din vanzările primelor 100 de companii germane producătoare de software. Avand un puternic brand global, SAP este totodată cel mai mare producător european de software (generand 39% din incasările din software din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) şi este singurul producător de software din primii 10 cei mai mari jucători globali care nu provine din Statele Unite.

În mod tradiţional industria indiană de software a fost asociată cu serviciile suport de software, ceea ce a impins intr-un con de umbră producătorii de software. Cu toate acestea, in ultimul deceniu, numărul companiilor indiene producătoare de software a crescut exponenţial, in ciuda faptului că dimensiunea acestora rămane redusă. O nouă etapă in dezvoltarea sectorului in India este determinată de lansarea unor noi produse de software din domeniul educaţional, al serviciilor medicale, al serviciilor de salubritate şi al aplicaţiilor mobile. Dezvoltarea şi comercializarea serviciilor de software a fost in mod normal efectuată de marii jucători ca urmare a costurilor ridicate de producţie, dar tehnologiile noi precum Cloud computing au redus aceste costuri şi au permis accesul unor jucători mai mici la piaţa produselor software. Potrivit asociaţiei reprezentative a industriei indiene de software, NASSCOM, veniturile intregii industrii sunt estimate a ajunge la 9,5-12 miliarde de dolari americani pană in 2015.

Piaţa britanică de software continuă să aibă o prezenţă puternică in Europa, jumătate dintre primele 10 firme europene producătoare de software provenind din Marea Britanie. Sage rămane liderul pieţei britanice prin serviciul SaaS (Software as a service). Ţinand cont de apetitul pentru achiziţii al companiilor din economiile emergente este de anticipat că acestea vor fi interesate in continuare de pătrunderea pe piaţa britanică in căutare expertiză de industrie şi produse de software patentate.

Transformarea sectorului digital schimbă de asemenea serviciile de asistenţa clienţilor, de vanzări şi de marketing, colaborarea dintre companii sau consumul media, iar producătorii de software işi regandesc atat oferta de produse, cat şi programele de software pe care le folosesc la randul lor pentru a valorifica aceste schimbări din comportamentul consumatorului. Întocmai precum producătorii de software din afara Statelor Unite, aceste companii nu sunt singurele care modelează şi sunt la randul lor modelate de schimbările comportamentului consumatorului, dar in mod clar dirijează mare parte a acestor schimbări.

PwC oferă servicii de auit financiar, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil şi a genera un plus de valoare pentru clienţii săi şi pentru toţi factorii implicaţi. Cei peste 161,000 de angajaţi ai firmei din 154 de ţări işi valorifică gandirea, experienţa şi expertiza pentru a oferi perspective noi şi soluţii practice pieţei.