Noutati din sedinta FOMC: Bernanke danseaza Twist - Mads Koefoed, Macro Strategist, Saxo Bank afaceri romania

etichete afaceri:
ambaj  tentant  atestatul  receptiei  petroliera  simplitatea  tpm  tripl  distinc  nevoia  liberali  esp  inalta  bijuteriilor  pledoarie  spori  temperare  raspunde  manifeste  hospitals  bbdo  muresan  noxe  ateneului  shimb  bondurilor  tipuri  hd  wbnglobalcom   aflarea 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Noutati din sedinta FOMC: Bernanke danseaza Twist - Mads Koefoed, Macro Strategist, Saxo Bank

sursa: www.smartfinancial.ro
Federal Reserve tocmai a anuntat, după o intarziere neobisnuit de lungă, că va lansa un program care să aplatizeze curba rezultatelor, faimoasa “Operatiune Twist”, asa cum se astepta majoritatea analistilor inainte de sedinta FOMC din această săptămană.

Fed va cumpăra obligatiuni pe termen lung (6-30 ani) in valoare de 400 miliarde USD, va vinde obligatiuni pe termen scurt (3 ani si mai putin) in valoare de 400 miliarde; iar maturizarea medie va fi extinsă.

Rata fondurilor FED va rămane la 0-0.25 %, după cum era de asteptat. De asemenea, a fost reinoită promisiunea de a o păstra neschimbată pană la mijlocul anului 2013.

Fed nu modifică Interest on Excess Reserves (IOER) de 0.25 %.

Fed si-a modificat, de asemenea, si punctul de vedere asupra economiei, spunand că "există semnificative riscuri dăunătoare in ansamblul economiei, inclusiv tensiuni in pietele financiare globale ".

De asemenea, Fed a declarat că inflatia "pare să se fi domolit".

Fed observă "o slăbiciune continuă" pe piata fortei de muncă.

Trei opozanti (Plosser, Fisher si Kocherlakota), au spus că ei "nu suportă introducerea unor politici suplimentare in acest moment".

S&P 500 a căzut cu aproximativ 1% imediat dupa sedintă.

EURUSD a coborat cu jumătate de procent după prezentarea pe scurt a anuntului.

Încă o dată, Ben Bernanke nu ne demonstrează decat că habar nu are - sau, si mai rău , că nu are niciun fel de arme - cum să infrunte a doua rundă de necazuri majore in ceva mai mult de un an. Prin lansarea Operatiunii Twist de către Fed, Bernanke infruntă iar riscul de a ajunge prea tarziu cu o solutie, a doua oară in 10 luni. Programul său QE2 din luna noiembrie, anul trecut, a intarziat atat de mult incat economia isi revenise deja de mult, iar programul nu a făcut decat să alimenteze o masivă cursă commodity, care in ultimă instantă a fost suportată de consumatorii SUA in prima jumătate a acestui an si a fortat economia la incă o oprire.

Acum e momentul să lăsăm economia să se vindece singură, adică să parcurgem căile vechi. Cu alte cuvinte, trebuie să refacem rezervele de capital, ceea ce inseamnă că economiile (populatiei) trebuie incurajate, nu descurajate. Din păcate, nu avem nicio sperantă că Bernanke să tină cont de sfatul nostru, asa că ne pregătim pentru incă un program Fed si sperăm ca acesta sa fie doar inutil, nu de-a dreptul dăunător.

Mads Koefoed este Macro Strategist la Saxo Bank. Este specializat in macroeconomie si actiuni, fiind responsabil de previziunile macro ale băncii. Înainte de a se alătura echipei Saxo Bank, Mads a petrecut doi ani la Danske Capital, unde a lucrat in echipa Danish Equities.