Noul raport King Sturge releva semnale pozitive pentru majoritatea pietelor de birouri din Europa afaceri romania

etichete afaceri:
dew  computere  leo  rf  elicopterul  unit  pagini  billboard  proposition  definirea  imm  uruguay  elastomeri  patrimoniale  orientata  pedalat  madame  subventiilor  dimesiunilor  egr  incasarile  weekend  mailing  tripsta  dupont  cetateanu  consulting  economy  determine  adjudecat 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Noul raport King Sturge releva semnale pozitive pentru majoritatea pietelor de birouri din Europa

sursa: www.smartfinancial.ro
Studiul cuprinde o evaluare a tenditelor macroeconomice, a fenomenelor inregistrate pe piata chiriasilor si a investitiilor si include comentarii si analize ale principalelor piete de birouri din Europa.

“Cresterea economica demarata in 2010 a constituit baza pentru ameliorarea pietelor de birouri din Europa. Previziunile economice modeste anuntate pentru 2011 ar trebui sa sustina cresterea continua, insa mai putin spectaculoasa in majoritatea pietelor si ar da motive chiriasilor sa se concentreze pe consolidarea si renegocierea contractelor de inchiriere” comenteaza Emma Jackson, Senior Research Analyst la King Sturge in Londra.

Cele mai performante piete ale spatiilor de birouri la nivel european au fost Londra, Paris, Berlin, Varsovia si Moscova, care au inregistrat o crestere procentuala cu doua cifre a chiriilor in 2010. Cu toate acestea, exista orase unde chiriile au scazut, si anume Dublin, Atena si Praga.

Moscova a inregistrat cea mai spectaculoasa crestere a nivelului chiriilor pe parcursul anului trecut, cu peste 40%, urmata de Londra si Paris cu 24% si respectiv, 15%. In Moscova, chiriile spatiilor de prim rang au inregistrat o revenire semnificativa fata de declinul inregistrat in 2009, pe fondul cresterii cererii de spatii in Central Business District (CBD), al unui stoc insuficient de spatii de clasa A si al unui plan restrans de proiecte viitoare. Acelasi lucru este valabil pentru Londra si Paris, unde ritmul de tranzactii de inchiriere pentru T4 2010 si primul trimestru al anului in curs a fost sustinut, mai ales in cladiri cu suprafete mari pe etaj.

Exista o serie de factori care ar trebui sa influenteze pozitiv pietele chiriasilor in 2011 printre care mentionam:

Dezechilibrul dintre cerere si oferta se va accentua in anumite piete principale, din moment ce exista o stoc viitor limitat iar ratele de neocupare sunt previzionate a scadea in majoritatea pietelor pe parcursul anului viitor sau a anilor care urmeaza. Este putin probabil sa revina dezvoltarile speculative pe termen scurt, in conditiile unor chirii reduse si a retinerii din partea bancilor de a acorda finantare. Aceasta va avea drept rezultat cresterea chiriilor la spatiile prime in cazul pietelor cele mai afectate

Redresarea este previzionata a continua, insa la un ritm scazut in majoritatea regiunilor in Europa. Pietele nucleu din vestul Europei, precum Germania, Marea Britanie si Franta sunt preconizate a inregistra cresteri moderate in 2011, insa economii emergente precum Rusia, Polonia si Turcia, au sanse sa inregistreze cresterile cele mai semnificative. Perspectiva ramane pesimista pentru Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.

Cresterea numarului angajarilor care presupun munca de birou- Perspectiva pentru 2011 este mai pozitiva fata de anul trecut si se va concretiza intr-o crestere a cererii de spatii de birouri pe termen mediu si lung, desi raman neconcordante, mai ales in Portugalia, Italia, Grecia, Spania si parti din ECE, unde revenirea productivitatii nu este insotita de o crestere a ofertei de locuri de munca.

Previziunile economice denota o imbunatatire continua, insa modesta, a majoritatii pietelor de birouri din Europa” declara Emma Jackson. “Punctele de atractie pe termen scurt si mediu vor include orasele importante din Germania, Bucuresti, Budapesta si centrul Londrei, unde se preconizeaza cele mai mari cresteri ale ofertei de locuri de munca.

Piata investitiilor in spatii de birouri

Cererea investitorilor in sectorul spatiilor de birouri a crescut considerabil in 2010, cu volumuri totale peste 44 mil. Euro la finele anului, o crestere de 15% comparativ cu 2009. Cu toate acestea, volumul pe ansamblu au ramas cu mult sub nivelul exceptional inregistrat in perioada 2006-2007. Interesul investitorilor, limitat doar asupra activelor importante in pietele cele mai lichide, a continuat si in 2010. Din nou, Marea Britanie, Germania si Franta au concentrat majoritatea activitatii investitionale, totalizat 65% din volumul total de investitii.

Per ansamblu, investitorii raman precauti, concentrandu-se asupra cladirilor de prim rang in piete cele mai stabile. In timp ce anumite regiuni precum tarile nordice si Europa Centrala au inregistrat o activitate investitionala mai intensa comparativ cu 2009, acestea reprezinta doar 11.4% si 2.3 % din totalul investitiilor in spatii de birouri la nivelul Europei.

Ca previziuni, Alexander Colpaert, European Research Associate la King Sturge comenteaza:

“Ne asteptam ca activitatea investitionala sa se intensifice spre sfarsitul anului 2011, precedat de un an 2010 oscilant. Primele semnale sunt pozitive, cifrele preliminare indicand cca 11 mil euro tranzactionati in primul trimestru al anului 2011.“

“Randamentele spatiilor de birouri de prim rang sunt previzionate sa ramana stabile pe termen scurt pe majoritatea pietelor europene, cresterea ratei de ocupare fiind principalul motor al cresterii capitalului pe termen scurt. Este cazul centrelor unde o scadere a stocului de spatii disponibile este iminenta, precum Londra, Paris, Moscova, Varsovia, Stockholm si Oslo. De asemenea, sunt preconizate scaderi ale yieldurilor in centre din Europa Centrala si de Est, unde perceptia asupra riscului pe aceste piete se atenueaza.”

Romania

Claudia Cetatoiu, Senior Office Negotiator, declara: “In primul trimestru al anului 2011 au fost incheiate aproximativ 55 de tranzactii pe piata de birouri, incluzand relocari, extinderi, renegocieri si pre-inchirieri. Suprafata totala tranzactionata se ridica la aproximativ 50.200 m2, o crestere 66% fata de T1 2010, cu suprafete medii cuprinse intre 400 si 750 m2.”

“Din aceasta cifra, 1.250 m2 au fost renegocieri, 3.000 m2 extinderi, 570 m2 pre-inchiriere, restul insumand relocari. Vorbim in special de relocari din alte cladiri in spatii noi, neocupate inainte de alte companii. Relocarile au la baza diverse motive: locatii mai bune, mai aproape de transportul in comun, la chirii mai bune, spatii existente insuficiente - si am dori sa mentionam aici un lucru imbucurator si anume ca cererea de relocare nu mai provine din partea companiilor care vor sa isi restranga activitatea, asa cum era cazul in 2009. Printre companiile care au decis anul acesta sa isi extinda spatiul existent mentionam Lidl in Pipera Business Tower, HP in Upground, Capgemini in Premium Plaza. Singura tranzactie de preinchiriere a fost realizata de Contrast Management Consulting &Training la Romana Offices“, explica Claudia Cetatoiu.

“Chiria prima in primul trimestru al anului 2011 a ramas la nivelul de 19 eur/ m2, rata de neocupare scazand insa pana la aproximativ 16 %, comparativ cu 16.8 % in T4 2010.”

“Principalele companii care au semnat contracte de inchiriere in primul trimestru al anului, provin din domeniul IT (Intel, Ortec), servicii, incluzand domeniul farmaceutic (Pzifer, Bristol Myers Squibb), medical ( Medicover, CMU ), firme de avocatura (White & Case, Wood Oltenasu & Asociatii) si advertising (Tempo Advertising, GPD Advertising) si bunuri de consum (JTI, Lidl, Cargill). Firmele de publicitate se indreapta in continuare catre vile, casele de avocatura catre cladiri de birouri, cazul White & Case, Wood Oltenasu si Asociatii, renegocierea contractului Wolf Theiss in Bucharest Corporate Center“.

“Principalele zone de interes sunt zona centrala si de nord, care au atras cele mai multe relocari in primul trimestru al anului.”, completeaza consultantul pe birouri al King Sturge.

De asemenea, aceasta declara ”Se estimeaza livrarea unui stoc de 120,000 mp pana la finalul anului. Proiecte noi ce urmeaza a fi livrate sunt Platinum Business & Convention Center, Crystal Tower, Cathedral Plaza si Novo Park G. Pentru urmatorii 2 ani au fost anuntate Hermes Business Campus, Ana Tower, Raiffeisen Evolution Sky Tower si AFI Business Park.”

“Estimam ca rata de neocupare sa se apropie de 10.5% pana la finalul anului si sa incepem discutiile pentru contracte de pre-inchiriere din a doua jumatate a anului 2012. Ritmul de livrare a cladirilor a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau finalizati 60.000 m2 insa, cu o economie ce incepe sa revigoreze este evident ca in cladirile de clasa A va exista un vacancy foarte mic. Cladirea Frumoasa Office Building, apartinand Primavera Development a fost singura livrata in primul trimestru si totalizeaza aproximativ 3.500 m2”, este de parere Claudia Cetatoiu.

Aceasta completeaza “Un semn pozitiv este intrarea unor noi companii pe piata, precum Intel, care a inchiriat 3,500 mp care in cladirea Upground, situata pe Blvd Dimitrie Pompei. Un alt element promitator este faptul ca in acest an se vor inchiria spatiile bune, cladiri noi de clasa A, iar dezvoltatorii sunt constienti de asta si deja au in plan noi proiecte, respectiv reinceperea lucrarilor la cladirile demarate. De aici vor rezulta noi preinchirieri incepand cu anul urmator, care vor atrage dupa sine si revigorarea altor piete in legatura directa: a materialelor de constructii, a consultantei in constructii etc.”

King Sturge, cu sediul in Londra, sarbatoreste 250 de ani de activitate in domeniul imobiliar in 2010 si este in prezent una din primele 10 companii de consultanţa din Europa (42 de sedii in 14 ţari), avand o reţea cuprinzatoare de peste 210 de birouri independente si asociate in 45 de tari, incluzand Europa Continentala, Asia Pacific si America de Nord. Peste 3.800 de angajaţi la nivel mondial lucreaza in servicii imobiliare si complementare in sectorul comercial, incluzand segmentele industrial, birouri, comercial, agrement si rezidential.

King Sturge si-a deschis filiala in Bucuresti in anul 2006. Compania ofera o gama larga de servicii imobiliare incluzand consultanţa in investiţii, intermedierea inchirierilor si vanzarilor, administrarea proprietaţii si a portofoliului, evaluari si cercetari de piaţa precum si management de proiect.

In Europa, King Sturge opereaza in majoritatea centrelor economice din Marea Britanie si principalele orase ale Europei Continentale. In Asia Pacifica, firma are asociatii in Australia, Indonezia, Malaezia si Noua Zeelanda. In Americi, King Sturge are parteneriate in Nord, Centru si Sud, prin intermediul King Sturge CORFAC International si ChainLinks Retail Advisors.

Prin intermediul unei asocieri cu o companie de administrare a averilor personale, King Sturge este acum prezenta si in Orientul Mijlociu. Primul sediu va fi infiintat in Dubai, concentrandu-se pe statele membre ale Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), grup format din Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Qatar.