Northern Rock - nationalizata afaceri romania

etichete afaceri:
micron  dec  tanta  digitizate  tapitat  studenţi  serialul  auditul  fabricamp;#259;  rebutia  8400  criteriilor  alis  pui  darul  tumultul  zborurile  sfert  moisescu  elam  pacirc;namp;#259;  vallee  neubauer  pregnant  parere  precedesorul  h680  gourmet  scolilor  distibuire 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Northern Rock - nationalizata

sursa: www.smartfinancial.ro
Guvernul britanic va introduce astazi o lege pentru a nationaliza Northern Rock Plc - a 5-a cea mai importanta banca britanica de ipoteci inaintea crizei de lichiditate declansate public in septembrie anul trecut - semn ca ofertele private de preluare avansate de-a lungul ultimelor luni au esuat.

Evenimentul - fara precedent din 1984, si o lovitura puternica data guvernului condus de Gordon Brown, care se confrunta deja cu o corectie negativa a pietei imobiliare locale, o moderare a cresterii econonomice, dar si cu presiuni inflationiste intacte - va lasa autoritatile financiare britanice responsabile pentru active de aproape 113 miliarde lire sterline si 6500 de angajati.

Conform datelor publice, finantarea de urgenta accesata de catre Northern Rock Plc de la Banca Angliei din luna septembrie a anului trecut a ajuns deja la aproape 55 miliarde lire sterline - in sine, cel mai notabil eveniment de aceasta natura din ultimii peste 30 de ani.

In 1973, Banca Angliei devenea finantatorul de ultima instanta pentru Cedar Holdings - ironic, un alt operator din piata ipotecilor. Pentru a avea o imagine inca si mai concludenta asupra gravitatii situatiei - in 1995 Banca Angliei refuza sa salveze Barings Plc dupa o serie de pariuri eronate ale acesteia in pietele globale (cea mai veche banca comerciala din Regatul Unit a fost pana la urma cumparata de ING Groep NV pentru o suma simbolica), un eveniment care a ramas intiparit in folclorul pietelor financiare.

Pretul actiunilor Northern Rock Plc - care se triplase in perioada cuprinsa intre IPO-ul din 1997 si sfarsitul anului 2006 - a inceput sa se deprecieze puternic inca de la inceputul anului trecut. In 2007 pretul actiunilor Northern Rock Plc a scazut cu peste 90%.

Vineri, 15 februarie, capitalizarea de piata a Northern Rock Plc ajunsese la aproape 380 milioane lire sterline. Astazi, actiunile bancii britanice de ipoteci au fost suspendate de la tranzactionarea de la London Stock Exchange.

Investitorii straini si-au moderat cumpararile de instrumente financiare americane in decembrie (anul trecut) pentru a 2-a luna consecutiva, in particular pe fondul unei cereri mai mici pentru note de trezorerie.

Productia industriala in Statele Unite a crescut in ianuarie cu 0.1% fata de luna precedenta, la fel ca in decembrie fata de noiembrie. Indicele increderii consumatorilor americani compilat de catre Universitatea din Michigan a afisat o valoare preliminara aferenta lunii februarie sensibil sub asteptari, 69.6 comparativ cu 78.4 in ianuarie si 81.8 minimul inregistrat pe parcursul recesiunii economice din 2001.

Astazi, pietele financiare americane sunt inchise, Statele Unite sarbatorind Ziua Presedintelui. Miercuri, insa, o serie de date economice americane importante vor interfera cu dinamica pietelor globale - este vorba de noi informatii legate de situatia pietei imobiliare locale (numarul caselor noi in constructie si al autorizatiilor de construire aferente lunii ianuarie) si inflatia la nivelul consumatorilor in ianuarie. Miercuri seara va fi publicat si raportul amanuntit al celei mai recente sedinte de politica monetara a Rezervelor Federale (29 - 30 ianuarie).

Maine vor fi anuntate noi raportari financiare ale companiilor americane Wal-Mart Stores Inc. si Hewlett-Packard Co.. In Europa, doua mari banci vor anunta raportari financiare pe parcursul acestei saptamani - Barclays Plc maine, si BNP Paribas miercuri. Saptamana trecuta gigantul financiar elvetian UBS AG a confirmat estimari financiare initiale extrem de negative: in ultimele 3 luni ale anului trecut, UBS AG a inregistrat o pierdere neta de 12.45 miliarde franci elvetieni (aproape $11.22 miliarde), pierderea raportata pe parcursul intregului an 2007, de 4.38 miliarde franci elvetieni (aproape $3.96 miliarde), fiind cea mai mare din istoria de 10 ani a bancii - formata prin fuziunea Swiss Bank Corp. (fondata in 1854) cu Union Bank of Switzerland.

Mihai Nichisoiu, Analist piete internationale,
VANGUARD, partener SMARTfinancial.roSMART financial - www.SMARTfinancial.ro ©