MasterCard: numarul romanilor care fac zilnic plati cu cardul a crescut cu 45% intre martie si decembrie 2015 afaceri romania

etichete afaceri:
daimler  adevaratul  initiata  angajati   geam  conducerea  toughshield  luminat  cotaţia  efectuarea  portret  infantile  redarea  eliminarii  mentionez  programeze  bueno  antenele  boom  remedy  accelerometrului  fisa  dispozitivului  turcia  conturilor  gradinita  polistiren  observer  around  bayern 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

MasterCard: numarul romanilor care fac zilnic plati cu cardul a crescut cu 45% intre martie si decembrie 2015

sursa: www.smartfinancial.ro
Unu din cinci romani utilizează cardul pentru plata cumpărăturilor cu valori mai mici de 10 lei, arată rezultatele unui studiu MasterCard, care a analizat comportamentul de utilizare a cardurilor in Romania. Cele mai uzuale plăti cu cardul sunt de valoare mică, trei sferturi dintre participantii la studiu afirmand că, de regulă, utilizează cardul pentru achizitionarea unor cumpărături de pană la 75 lei.

Această tendintă este incurajatoare, arătand o schimbare de mentalitate la nivelul pietei locale: migrarea dinspre numerar inspre plătile electronice pare să-si facă loc in comportamentul de consum al romanilor, dacă luăm in considerare faptul că 85% dintre respondenti afirmă că utilizează cardul pentru plata cumpărăturilor curente. De altfel, 4 din 5 romani preferă cardurile pentru că astfel evită să poarte numerar asupra lor, in timp ce 67% apreciază usurinta cu care sunt realizate plătile in acest fel.

Potrivit studiului, cardurile sunt tot mai des utilizate pentru plata cumpărăturilor cotidiene. În decembrie 2015, numărul celor care efectuau zilnic plăti cu cardul era cu 45% mai mare fată de luna martie a aceluiasi an. Acest rezultat indică o evolutie imbucurătoare la nivelul pietei, sustinută si de faptul că ponderea romanilor care detin un card bancar a fost in crestere pe parcursul lui 2015, ajungand in luna decembrie pană la 95% in randul adultilor care locuiesc in zonele urbane din Romania si care folosesc internetul.

Boom-ul anului trecut in piata de carduri din Romania apartine segmentului contactless. Simplă, rapidă si sigură, metoda de plată contactless devine una dintre metodele preferate de plată ale utilizatorilor de carduri. Între primul si ultimul trimestru ale anului trecut, ponderea respondentilor care afirmau că obisnuiesc să efectueze plăti contactless a crescut cu 160%. În decembrie 2015, 4 din 10 dintre respondenti se declarau obisnuiti să efectueze plăti contactless, confirmand tendinta de crestere in popularitate a acestei metode de plată.

“Campaniile derulate de MasterCard in Romania pe parcursul anului trecut au scos in evidentă beneficiile plătilor cu cardul, atat pentru consumatori, cat si pentru economie, in ansamblu, si ne bucurăm să vedem rezultatele acestora - rate accelerate de crestere, care arată că tot mai multi romani isi insusesc comportamentul de plată cu cardul. Ne-am concentrat eforturile pe educatie financiară si vom continua să facem acest lucru si in campaniile de anul acesta, concomitent cu implementarea unor inovatii care să facă experienta la plată cat mai usoară, confortabilă si rapidă” a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager al MasterCard pentru Romania.

De altfel, rezultatele campaniilor de educatie financiară par să fie deja vizibile, doar 12% dintre respondenti afirmand că nu stiu sau nu sunt obisnuiti să plătească prin intermediul cardului. Astfel, gradul scăzut de penetrare a plătilor cu cardul in Romania poate fi atribuit in mare parte infrastructurii reduse de acceptare, 41% dintre respondenti invocand acest motiv, atunci cand au fost rugati să mentioneze de ce nu utilizează cardul la plată.

Studiul a analizat si perceptia consumatorilor romani asupra plătilor cu cardul pe Internet, reliefand faptul că majoritatea consumatorilor constientizează beneficiile acestui tip de cumpărături. Astfel, 57% dintre acestia au mentionat ca principal avantaj al plătilor online cu cardul faptul că astfel pot face plăti oricand si de oriunde doresc. Pe de altă parte, securitatea datelor si increderea in unele pagini ale comerciantilor, desi intr-o usoară scădere, răman principalele preocupări ale utilizatorilor de carduri din Romania cand vine vorba de efectuarea cumpărăturilor online.

Studiul se bazează pe sondaje Omnibus realizate in lunile martie si decembrie 2015, in mediul urban, in randul utilizatorilor de Internet cu varsta de peste 18 ani, de compania de cercetare iSense Solutions, pentru MasterCard.