Leul iese din zona periculoasa, sprijinit de BNR si FMI afaceri romania

etichete afaceri:
cca  comprehensiv  inver  stepping  grundig  pasagerilor  raspunzand  includa  copilarie  tari  22000  participatiei  test  noblesse  diversifice  softline  moldoplast  ild  inlocuit  afecteze  diversa  roumanie  membre  mihoc  hybridpower  clio  pepperoni  aura  numiti  mondiale 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Leul iese din zona periculoasa, sprijinit de BNR si FMI

sursa: www.smartfinancial.ro
Pragul de 4,37 este important in primul rand pentru populatie ; pentru pietele financiare locale si internationale, nivelul de 4,4 este cel care ar da semnalul deprecierii leului. În apropierea Sărbătorilor de Paste, e de asteptat ca leul să se aprecieze. Investitorii sunt pregatiti pentru EURRON in crestere ; pe termen lung, BNR ar putea "lăsa" leul să evolueze lin in tendinta pietelor financiare, respectiv peste 4,37.

Leul a agitat spiritele pe 15 martie, cand a depăsit palierul psihologic de 4,37 lei pentru 1 Euro, ducand astfel referinta BNR la niveluri record, dar a ramas ulterior pe un palier in jurul acestei valori, neinregistrind alte fluctuatii majore. Pentru piata interbancară insă, pragul de 4,4 lei pentru 1 Euro, pe care moneda natională l-a atins in iunie 2010, este un reper mai important, reprezentand atat un nivel psihologic semnificativ, cat si varful istoric atins in interiorul unei sedinte de tranzactionare.

"Dacă pragul de 4,4 pentru EURRON ar fi fost depăsit de la "primul asalt", atunci ar fi antrenat interesul investitorilor pe pietele financiare de a specula mai departe si mai accentuat pe deprecierea leului, conducand astfel la o miscare amplă a căderii monedei nationale, cu care nici BNR nu s-ar fi simtit confortabila. Barajul impus de Banca Centrală pare a fi unul dintre cele mai importante motive ale stabilizării recente a cursului de schimb", a arătat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Leul a beneficiat de "scutul" BNR, impreună cu eliberarea unei noi transe de 500 milioane de Euro din acordul preventiv cu FMI. Evaluarea predominant optimistă a unui oficial al Fondului, care a precizat că "toate tintele programului au fost atinse", a imprăstiat partial temerea instalată de riscul unor derapaje ale cheltuielilor bugetare intr-un an electoral. Leul a beneficiat si de un modest impuls pozitiv din partea interesului manifestat de patru companii inregistrate in jurisdictii externe pentru privatizarea CupruMin: pretul minim de vanzare este stabilit la aproximativ 60,25 milioane Euro, procesul de privatizare fiind mai degrabă un factor de impact psihologic asupra cursului de schimb.

În aceasta săptămană, BNR va decide cel mai probabil să scadă dobanda de referintă pană la 5,25%, avand suficient spatiu de operare intrucat inflatia nu ne pune probleme majore. O dobandă mai mică reduce insă in mod traditional apetitul pentru detinerea monedei respective, dar diferenta intre dobanda de referintă a BNR pentru lei si cea promovată de Banca Centrală Europeană pentru Euro (in prezent de 1%) rămane incă destul de confortabilă.

"Leul rămane atractiv pentru plasamente, mizand pe diferentialul de dobandă chiar si la o dobandă de referintă de 5,25%. Însă tendinta de scădere a dobanzilor la titlurile de stat poate amplifica vulnerabilitatea leului pe termen mediu", a precizat Claudiu Cazacu.

Cursul de schimb ar putea traversa o perioadă de relativă stabilitate pe termen scurt, in cazul in care BNR nu ne va surprinde cu o decizie de politică monetară opusă fată de cea asteptată. Este chiar de luat in calcul un impact pozitiv asupra leului pe măsură ce ne apropiem de perioada Sărbatorilor de Paste, care aduc traditional fluxuri din partea celor care lucrează in străinătate, din conversia in lei a veniturilor obtinute in Euro. Însă, in acelasi timp, investitorii pe pietele internationale de capital ar putea căuta un nou moment prielnic pentru pozitionarea lor impotriva leului, speculand o eventuală extindere a crizei datoriei europene către Portugalia si Spania ori indicii de relaxare a disciplinei bugetare.

"Semnalul oferit de piata valutară in ultimele două săptămani a fost limpede: investitorii sunt pregătiti să ducă mai sus cotatia EURRON... dacă ii "lasă" BNR, desigur. Deocamdată cel putin, BNR "spune nu", asa incat speculatorii răman "la pandă". Pe termen lung insă, este foarte posibil ca BNR să nu se mai "opună" tendintei principale a pietei (respectiv de depreciere usoară a leului), asumandu-si insă in continuare rolul de a netezi fluctuatiile si de a permite o evolutie lină ; in caz contrar, cresterile bruste ar putea crea panică in pietele financiare, iar tendinta de depreciere a leului s-ar putea autoalimenta, conducand la o scădere nejustificată a monedei nationale", a arătat Claudiu Cazacu.

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj infiintată in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 21 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată si monitorizată de institutiile locale care reglementează pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actionează ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piată de instrumente derivate- Contracte pentru Diferentă (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de mărfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzactionează instrumente derivate pe piata extrabursieră, decontările tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piată (institutii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 30.000 de clienti care tranzactionează lunar un volum ce depăseste 35 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Natională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 21.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.