Investitiile in actiuni - bursele americane: desenele animate aduc profit - analiza Noble Securities afaceri romania

etichete afaceri:
reputatiei  lampa  participa  ansambluri  contemporan  și  prodplast  diminea  partenera  bulgaria  remington  laptev  activia  preintampinarea  imbunatatirii  investitorilor  cris  sange  greenport  provinciei  ingloband  obisnuite  hidroelectrica  diferentiezi  reaction  imaginea  retailerului  triplare  vizate  reguli 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Investitiile in actiuni - bursele americane: desenele animate aduc profit - analiza Noble Securities

sursa: www.smartfinancial.ro
Actiunile listate la bursele americane au avut in acest an evolutii semnificative in ambele sensuri - de la scăderile inregistrate de Facebook, Hewlett-Packard sau McDonald's, pană la randamentele foarte bune marcate de Apple, Walt Disney si Wal-Mart.

Walt Disney s-a aflat printre companiile care au adus randamente foarte bune investitorilor la bursă, realizand după primele 10 luni ale anului un profit de aproape 30%. Lider cu vechime al indrăgitei industrii a desenelor animate, Walt Disney a devenit in timp cea mai mare companie de entertainment din lume, incluzand- alături de “lumea lui Mickey Mouse” - reteaua americană de productii si televiziune ABC (“Anatomia lui Grey”, intre alte seriale de succes), conglomeratul media ESPN (axat prioritar pe programe de sport), Lucasfilm Ltd (achizitionată de Walt Disney in 2012), alte case de productie si distributie de film (care in 2012 au lansat, intre altele, filmul “The Avengers”, cu incasări record) si alte firme din domenii adiacente.

Actiunile Wal-Mart Stores, cel mai mare retailer din lume, au adus, la randul lor, după primele zece luni ale anului 2012, un profit de cca 25%. În octombrie, actiunile Wal-Mart - cel mai mare angajator privat la nivel mondial- au atins maximul istoric, ca urmare a cresterii consistente a vanzărilor in magazine incă dinaintea startului sezonului Sărbătorilor de Iarnă.

“Desigur, nu putem vorbi despre profitul pe care l-au adus investitorilor actiunile unor firme americane fără să analizăm Apple, cea mai valoroasă companie din toate timpurile. Actiunile sale au inregistrat un maxim istoric in luna septembrie, după care au intrat intr-o perioadă de declin, in contextul unui cumul de factori: competitia in crestere pe această piată foarte mobilă, raportarea unor rezultate in crestere dar sub asteptările lumii financiare, unii investitori nemultumiti de anumite caracteristici ale produselor lansate in această toamnă etc. Cu toate acestea, actiunile Apple au adus după primele 10 luni ale acestui an un profit de cca 45%”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

La polul opus, actiunile Facebook au scăzut cu cca 49% de la listarea lor la bursă in luna mai si pană la finele lunii octombrie. “Fată de primele luni după listare, in octombrie volatilitatea actiunilor Facebook a mai scăzut intr-o oarecare măsură: investitorii au incredere in perspectivele companiei, dar nu stiu cată incredere să aibă... Cel mai probabil insă, fiind o companie foarte inovatoare, Facebook <<mai are multe de spus>>”, a precizat Victor Safta.

Actiunile Hewlett-Packard s-au depreciat, la randul lor, cu aproape 48% după primele 10 luni ale acestui an, compania confruntandu-se cu ample programe de restructurare, pe fondul scăderii consistente a cererii de imprimante, calculatoare, alte echipamente pentru centrele de date etc. În aceeasi perioadă de timp, McDonald's a inregistrat o depreciere de cca 14% a actiunilor sale, in contextul scăderii vanzărilor.

După maximul istoric atins la inceputul lunii octombrie, actiunile Google au intrat pe un trend descendent (ajungand astfel la doar 4% crestere pe primele zece luni din acest an), după ce compania a anuntat rezultatele financiare sub asteptări si le-a publicat mai devreme decat prevăd uzantele din SUA.

“O evolutie interesantă ar putea avea in viitor actiunile Microsoft: compania <<se reinventează>>, pasul important in acest sens fiind făcut deja prin intrarea sa in acest an pe piata tabletelor”, a arătat Victor Safta.

Prin intermediul platformelor online de tranzactionare, investitorii din Romania au acces la instrumente financiare bazate pe actiuni de pe intreg mapamondul. “Investitorii trebuie să cunoască foarte bine companiile pe care le vizează, să fie la curent cu planurile acestora, cu calendarul lor de actiuni si anuntare a rezultatelor financiare si, desigur, trebuie să cunoască evolutiile la nivel macroeconomic. Însă, foarte important, investitiile trebuie să fie precedate in primul rand de verificarea casei de brokeraj prin care o persoană intentionează să investească, si anume să fie o companie autorizată de Comisia Natională a Valorilor Mobiliare sau de o institutie similară, de preferat din UE”, a arătat Victor Safta.

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities. Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultantă financiară si imobiliară, leasing si asigurări. La randul său, Getin Holding detine bănci, companii de leasing si asigurări, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in stiinte Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată si autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzactii in marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocatat. Atunci cand se tranzactionează in marjă, se utilizează efectul de levier , care amplifică atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%).