In 2012, pe bursele internationale, zaharul si cafeaua Arabica au marcat scaderi consistente, iar graul si porumbul s-au scumpit afaceri romania

etichete afaceri:
agentiile  chirurgia  fundatii  furnizeaza  barba  pricing  viitorului  coface  argo  energetic  obtinerii  cemacon  problematica  provocati  rezolvata  m300  prive  agrement  altea  delegatia  strigente  laureat  procredit  filiale  ricard  inch  exemple  primirea  taxelor  insotit 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

In 2012, pe bursele internationale, zaharul si cafeaua Arabica au marcat scaderi consistente, iar graul si porumbul s-au scumpit

sursa: www.smartfinancial.ro
“În 2012, cotatiile cerealelor pe bursele internationale au fost in general foarte volatile. De exemplu, după cresteri de preturi cauzate in principal de secetă si alte conditii meteo nefavorabile manifestate in diferite zone ale lumii, vara trecută graul a ajuns la cote neatinse din 2008, iar porumbul a marcat un maxim istoric; in cea de-a doua parte a anului s-au inregistrat corectii importante ale cotatiilor, dar, per ansamblul anului trecut, preturile acestor cereale au crescut”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Vara trecută, seceta a afectat multe regiuni ale lumii intre care SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, unde s-a inregistrat cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani. În UE, Rusia, Canada si Australia au fost, de asemenea, conditii meteo nefavorabile. Astfel, preturile graului si porumbului au atins niveluri record in cel de-al treilea trimestru al anului precedent: cotatia porumbului a crescut cu cca 19% in trimestrul al treilea fată de al doilea, iar cea a graului cu aproape 20% in acelasi interval; spre deosebire de porumb insă, pretul graului a crescut pe bursele internationale si in trimestrul al doilea (cu cca 14%), astfel incat aprecierea acumulată a fost mai mare. "În ultimul trimestru al anului trecut s-au inregistrat corectii ale cotatiilor graului si porumbului, pe fondul unei anumite scăderi a cererii in conditii de preturi excesive, a reducerii cererii de export pentru recoltele americane, precum si ca urmare a imbunătătirii perspectivelor privind unele recolte viitoare; in plus, unii investitori si-au inchis pozitiile long (de cumpărare) ", a precizat Victor Safta. Per ansamblul anului trecut, cotatia graului la bursele internationale a crescut cu aproximativ 17%, iar cea a porumbului cu aproape 6%.

În ceea ce priveste alte evolutii in 2012 - cotatiile pe bursele internationale pentru soia au crescut, la randul lor, cu aproximativ 14%, cea pentru cacao cu cca 5%, in timp ce pretul orezului a incheiat anul cu o variatie redusă fată de inceputul intervalului.

Zahărul a inregistrat anul trecut o scădere importantă de pret, de cca 16%, in principal ca urmare a surplusului de productie in Brazilia si a productiei peste asteptări din India, principalii producători la nivel mondial. Cotatia la cafeaua Arabica a fost insă campioana scăderilor in anul care s-a incheiat, cu aproape 37%, pe fondul supraproductiei din Brazilia, cel mai mare producător de profil din lume, si al stocurilor in crestere; cafeaua Robusta a inregistrat insă o crestere de pret in 2012, de cca 5-6%.

"Miscările de pe bursele internationale nu se pot reflecta intotdeauna intocmai in ceea ce ne priveste, in viata de zi cu zi, intrucat sunt multi alti factori in joc, gen cantitătile importate, reglementări specifice unui sector sau unei materii prime etc. Dacă insă privim lucrurile din perspectiva investitiilor, atunci trebuie spus că in 2012 mărfurile au oferit posibilităti extrem de consistente de castig: prin intermediul diferitelor instrumente financiare bazate pe mărfuri, aflate in majoritatea platformelor de tranzactionare, oricine ar fi putut investi tinand cont de seceta din vara trecută (mizand pe cresterea pretului graului si porumbului) sau de supraproductia de cafea Arabica (estimand scăderea pretului), realizand astfel tranzactii avantajoase", a arătat Victor Safta.

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.
Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultantă financiară si imobiliară, leasing si asigurări. La randul său, Getin Holding detine bănci, companii de leasing si asigurări, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in stiinte Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată si autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzactii in marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocatat. Atunci cand se tranzactionează in marjă, se utilizează efectul de levier , care amplifică atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%).