Fitch a reconfirmat ratingul Bancii Transilvania afaceri romania

etichete afaceri:
secol  extrem  metodologie  clipuri  asiqo  distribuitorilor  bakemono  felicitaro  key  double  generali  faimoase  ajute  cititorilor  moisil  maximul  turnu  institutie  perfectionat  gprs  actiuni  consultantilor  vorba  ambalaj  ordonantei  pasaport  modulele  fixe  inglobat  limitarilor 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Fitch a reconfirmat ratingul Bancii Transilvania

sursa: www.smartfinancial.ro
Banca Transilvania a primit, din partea Fitch Ratings, reconfirmarea ratingului „BB-”, cu perspectivă stabilă, pentru finanţările in valută pe termen lung şi „B” pentru cele pe termen scurt. Conform Fitch şi datelor financiare BT, banca are capitalizare adecvată şi un nivel confortabil al lichidităţilor.

Rating-urile pentru Banca Transilvania sunt următoarele: rating confirmat la “BB-“, cu perspectivă stabilă pentru creditele in valută, pe termen lung; rating confirmat la “B” pentru imprumuturile in valută pe termen scurt; ratingul de sprijin este confirmat la “3”; ratingul de viabilitate este confirmat la “BB-”; plafonul ratingului de sprijin este confirmat la “BB-“.

Factorii determinanţi ai reconfirmării ratingului Băncii Transilvania sunt următorii: baza stabilă de depozite, profitabilitatea sustenabilă a băncii, capacitatea internă de generare de capital, concentrarea scăzută a portofoliului de credite, cota redusă de credite in valută şi acoperirea adecvată cu provizioane a creditelor neperformante.

Rating-ul reflectă incă o dată rolul major jucat de Banca Transilvania in sistemul bancar autohton; BT este cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar romanesc.

BT a inregistrat in 2013 un profit brut de 443,1 milioane lei, mai mare cu 30% faţă de 2012. Profitul net, in 2013, a fost de 374,9 milioane lei. Soldul creditelor a crescut cu 9% in 2013, iar totalul resurselor atrase de bancă a crescut cu 11% in 2013, faţă de 2012, creşterile fiind, in ambele cazuri, peste nivelul bugetat. La finalul anului 2013, soldul creditelor BT era de 19.160 milioane lei, iar resursele atrase de la clienţi au ajuns la 25.804 milioane lei, raportul credite - depozite fiind de 74,25%.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezentau, la finalul anului trecut, 12,57% din totalul portofoliului de credite al BT.

Ömer Tetik, Directorul General al Băncii Transilvania: „Atat rating-ul Fitch, cat şi rezultatele băncii reflectă faptul că BT are o strategie adecvată vremurilor. Avem o creditare prudentă, cu accent pe dispersia riscurilor şi, in acelaşi timp, o bază solidă de depozite. În continuare, in 2014 dorim să inregistrăm o creştere a veniturilor, să avem procese eficientizate, volum crescut al operaţiunilor şi al vanzărilor”.