Evolutie leu vs. euro: leul a avut cea mai buna evolutie din regiune in raport cu euro afaceri romania

etichete afaceri:
decurg  preajma  plaza  copil  progresiv   explic  asociatiei  revina  agresive  concurs  achizitioneaza  recomandarile  fabricatie  tabloidizarea  nebunie  partcipante  functiilor  informational  timp  integrarea  autori  respondentilor  inspectoratul  flexo  rezolv  secventa  cercurile  extravaganta  golfului  kuweit 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Evolutie leu vs. euro: leul a avut cea mai buna evolutie din regiune in raport cu euro

sursa: www.smartfinancial.ro
În 2013, dintre monedele din UE, Leul a inregistrat cea mai redusă depreciere in raport cu Euro, moneda natională marcand la sfarsitul lui decembrie o scădere de cca 0,5% comparativ cu valoarea sa de la inceputul anului trecut; in acelasi interval, Kuna croată s-a depreciat cu aproape 0,9% fată de Euro, Zlotul polonez a scăzut cu cca 1,9%, Forintul a scăzut cu cca 2%, Lira sterlină-cu cca 2,3%, Coroana suedeză-cu aproximativ 3,2%, iar Coroana cehă-cu aproape 9%.

"Leul a avut o evolutie pozitivă in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la Euro; luna decembrie nu a fost insă favorabilă monedei nationale, aceasta scăzand cu aproape 0,9% fată de Euro: neintelegerile de pe scena politică internă au afectat mediul economic si au transmis către investitori semnale privind o anumită instabilitate; in plus, la reuniunea sa din 17-18 decembrie, Rezerva Federală a SUA a anuntat că, incepand cu luna ianuarie a anului 2014, va reduce cu cca 11,7% programul de relaxare cantitativă, iar acest anunt a adus volatilitate in piete. Referitor la scăderea semnificativă a Coroanei cehe in 2013, trebuie să reamintim că evolutia nesatisfăcătoare a economiei a determinat Banca Natională a Cehiei să intervină pe piata de schimb valutar pentru a deprecia moneda, cu obiectivul de a impulsiona exporturile si a creste inflatia, aflată la un nivel ingrijorător de scăzut", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

La nivelul intregii Europe, Lira turcească a marcat cea mai mare depreciere fată de Euro in 2013, moneda prăbusindu-se cu cca 25%, atat ca urmare a numeroaselor conflicte de stradă care au avut loc in Turcia, cat si din cauza scandalurilor de coruptie izbucnite in decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara. "Contextul rămane delicat: situatia din Turcia pare a fi incă destul de departe de o rezolvare completă si, in plus, ar putea fi de asteptat anumite dezechilibre generate de devalorizarea semnificativă a Lirei turcesti si cresterea neincrederii investitorilor, iar faptul că economia sa depinde de imprumuturi externe nu avantajează deloc Turcia in acest moment", a arătat Silviu Pojar.

Pentru moneda unică europeană, 2013 a fost un an pozitiv, Euro apreciindu-se cu aproape 4,4% fată de Dolarul american; in decembrie, moneda unică europeană a atins maximul ultimilor 2 ani raportat la USD. "Unii investitori au considerat că Fed a redus prea putin programul de achizitii de obligatiuni, asa incat moneda americană "a ratat" o apreciere consistentă in decembrie", a precizat Silviu Pojar. Tot luna trecută Standard & Poor's a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la "AAA" la "AA+", agentia de rating acuzand deteriorarea situatiei financiare. "Evenimentul nu a afectat insă increderea investitorilor in Euro, moneda unică europeană apreciindu-se in decembrie fată de Dolarul american, pe fondul altor semnale considerate de piete drept favorabile pentru Euro", a arătat Silviu Pojar.

De altfel, aproape toate monedele din UE s-au apreciat in 2013 in raport cu Dolarul american, iar Leul s-a aflat in grupul celor care au marcat cresteri semnificative, avand in vedere că la finele lui decembrie moneda natională a inregistrat o apreciere de cca 3,7%, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului fată de USD.

"Asteptările sunt mari in 2014 atat in ceea ce priveste Europa, cat si SUA; moneda unică europeană va avea nevoie de reconfirmări puternice in ceea ce priveste economia regiunii pentru a-si putea mentine aprecierea fată de USD. Anul curent este important pentru Euro si din prisma faptului că Letonia trece oficial la moneda unică europeană, devenind al 18-lea stat membru al Zonei Euro. În ceea ce priveste Romania, evolutiile economiei locale se anuntă a fi pozitive in acest an; 2014 ar putea fi insă volatil pentru moneda natională, avand in vedere că alegerile (prezidentiale si europarlamentare) ar putea stimula aparitia unei instabilităti politice, care s-ar reflecta desigur in pietele financiare", a precizat Silviu Pojar.

În 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a făcut primul pas in Romania, deschizand sucursala locală a firmei de brokeraj Noble Securities.
Getin Noble Bank Group of Companies detine bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultantă financiară si imobiliară, leasing si asigurări. La randul său, Getin Holding detine bănci, companii de leasing si asigurări, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in stiinte Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată si autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzactii in marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocată. Atunci cand se tranzactionează in marjă, se utilizează efectul de levier, care amplifică atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente si strategii de tranzactionare pe www.noblemarkets.ro