Electrica atrage 1,95 miliarde RON prin cel mai mare IPO de pe piata din Romania afaceri romania

etichete afaceri:
comercializat  credibilitatea  intrarile  fonepad    bullbrokers  senegal  nereguli  nevoiase  synevo  valsan  accent  energy  consemnand  cupidoni  securizat  drumul  directional  diversi  confruntari  maguay  tipografiilor  durca  sign  majoritatea  altele  companiei   politicii  fragil  diesel 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Electrica atrage 1,95 miliarde RON prin cel mai mare IPO de pe piata din Romania

sursa: www.smartfinancial.ro
Electrica, lider in distributia si furnizarea de energie electrică pe piata din Romania, a obtinut aproximativ 1,95 miliarde RON din oferta publică initială (”IPO”) constand intr-o ofertă de actiuni si certificate globale de depozit (GDR) si admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra.

IPO-ul Electrica este un succes in cadrul competitiv al pietei europene de IPO cu 22 de listări in desfăsurare, dintre care unele au esuat, precum si in contextul tensiunilor geopolitice din zonă.

Pretul Final de Ofertă, la care vor fi vandute actiunile investitorilor institutionali si investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 RON/actiune si 13,66 USD/GDR. IPO-ul a constat intr-o ofertă de 177.188.744 actiuni ordinare noi, reprezentand 105% din numărul total de actiuni existente ale companiei, rezultand o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde RON si o capitalizare bursieră a Societătii de 3,81 miliarde RON. Alocarea Actiunilor Oferite si GDR-urilor Oferite va fi conditionată de confirmarea de către UKLA a eligibilitătii listării GDR-urilor.

Ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declară: "Acesta este cel mai mare IPO de pană acum din Romania, iar fondurile-record obtinute din listare vor fi folosite pentru investitii. Credem că atragerea de investitori privati prin listarea liderului in distributia si furnizarea de electricitate de pe piata romanească va contribui la cresterea transparentei si a eficientei Electrica, avand un impact pozitiv, atat asupra profitabilitătii acesteia, cat si asupra pretului si calitătii serviciilor prestate utilizatorilor si consumatorilor finali”.

Gabriel Dumitrascu, Director, Directia Generală de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie, comentează: ”Electrica generează o mare parte a profiturilor din exploatare din sectorul de distributie a electricitătii, ceea ce permite actionarilor să aibă acces la profituri si distribuiri de dividende previzibile. Credem că actiunea Electrica isi va păstra atractivitatea in timp datorită acestei stabilităti”.

Directorul general al Electrica, Ioan Rosca, spune: ”Suntem multumiti că privatizarea companiei printr-o ofertă publică initială de o asemenea dimensiune a generat un interes ridicat atat din partea investitorilor de retail, cat si a celor institutionali. Ne vom concentra in continuare pe crearea de valoare pentru toti actionarii companiei, prin investirea fondurilor obtinute din listare printre altele in reteaua de distributie, unde putem beneficia de un randament favorabil pentru aceste tipuri de investitii din partea autoritătii de reglementare”.

Mirela Ionescu, Managing Director, Head of Capital Markets & Investment Banking, Raiffeisen Bank, declară: ”Oferta publică initială a Electrica a avut o dimensiune mai mare si o structură mai complexă decat celelalte listări realizate anterior in Romania. Ne bucurăm că am reusit să ne incadrăm in termenele stabilite de Guvern pentru realizarea listării si să atragem in acelasi timp in Electrica investitori de calitate, pe termen lung si la un pret corect”.

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe transele de retail, Electrica a decis, in urma consultării Coordonatorilor Globali, realocarea unui număr de 10.631.325 din transa adresată investitorilor institutionali către transele de retail.

Pentru investitorii mici de retail, cu alocări garantate de pană la 1.000 de actiuni pe investitor, pană la un total de 10.000.000 actiuni, va fi alocat un număr de 8.269.977 actiuni, la Pretul Final de Ofertă. Garantarea alocărilor este concepută astfel incat să fie incurajate subscrierile investitorilor mici, cu acces limitat la produse financiare, ce permit majorarea semnificativă a capacitătii de subscriere. Un număr de 11.220.785 actiuni va fi alocat restului din transa de retail, iar investitorii care au subscris in primele cinci zile din perioada de subscriere vor beneficia de un pret de 10,45 RON pe actiune (la un discount de 5% fată de Pretul Final de Ofertă), in timp ce investitorilor care au subscris ulterior le vor fi alocate actiuni la Pretul Final de Ofertă. Investitorilor mari de retail le va fi alocat un număr de 17.781.875 actiuni sub formă de actiuni si GDR-uri, la Pretul Final de Ofertă.

Modul de alocare in cadrul transei pentru investitorii institutionali urmăreste să asigure confortul că interesele pe termen lung ale Electrica sunt protejate, luandu-se in calcul criterii calitative, precum orientarea către sectorul energetic, atragerea unor investitori din regiunea Europei Centrale si de Est, precum si prin aplicarea unui raport mai mare de 5:1 intre investitorii pe termen lung si cei pe termen scurt. Investitorilor institutionali le va fi alocat un număr de 139.979.107 actiuni sub formă de actiuni si GDR-uri la Pretul final de Ofertă.

Alocarea in cadrul transei investitorilor mari va fi realizată pro-rata, in baza unui indice de alocare de 0,1475952193, iar in cadrul transei investitorilor mici vor fi alocate pro-rata doar actiunile care nu se incadrează in criteriile de alocare garantată, cu un factor de alocare de 0,3303339908.

Sindicatul de intermediere anticipează că admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa din Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc in sau in jurul datei de 4 iulie, 2014.

Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank S.A. si Société Générale sunt Coordonatori Globali si Joint Bookrunners, iar BRD-Groupe Société Générale S.A. - Manager si SSIF Swiss Capital S.A. - Agent de Distributie.

Grupul Electrica este lider in distributia si furnizarea de energie electrică in Romania. Activitatea de distributie de energie electrică a Grupului este cea mai mare din Romania, atat in termeni de cantitate de energie electrică distribuită către utilizatori, cat si după numărul de utilizatori, iar activitatea de furnizare de energie electrică a Grupului este cea mai mare din Romania, in functie de cantitatea de energie electrică furnizată consumatorilor si in functie de numărul de consumatori. În anul incheiat la data de 31 decembrie 2013, Grupul a generat din activitătile desfăsurate venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde RON si EBITDA consolidat de aproximativ 749 milioane RON.