Dupa primele 8 luni ale anului 2012, leul este singura moneda din UE care a scazut fata de Euro afaceri romania

etichete afaceri:
creante  blackberry  siriu  lumanarile  andrei  moral  virus  finibanco  mediatizata  dezbatut  amploare  redresare  sucuri  aptitudinile  tetik  fortele  serviiciile  faliment  lion  lollipop  semnarea  voturi  wiener  trasesem  utilizare  tehnologice  siveco  sfatui  extinse  toderici 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Dupa primele 8 luni ale anului 2012, leul este singura moneda din UE care a scazut fata de Euro

sursa: www.smartfinancial.ro
"Leul este singura monedă din UE - şi printre puţinele din lume- care marchează o scădere comparativ cu Euro după primele opt luni din an. La nivelul monedelor din Europa, Leul a fost depăşit doar de Dinarul Sarbesc, care a inregistrat pe pieţele financiare cea mai mare depreciere faţă de Euro in aceeaşi perioadă", a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Euro a intrat, incă de anul trecut, pe un trend de depreciere, in special faţă de valutele majore, in primul rand din cauza crizei datoriilor suverane, rămasă incă fără soluţii şi cu risc de contagiune; monedele din UE s-au comportat diferit in funcţie de elementele interne ale fiecărei ţări. Astfel, Forintul Maghiar a atins minime istorice la inceputul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria şi al disputelor dintre guvernul de la Budapesta şi FMI; ulterior, pieţele financiare au inregistrat o corecţie, moneda intrand pe o pantă de apreciere, fiind susţinută in ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu instituţiile internaţionale. După primele opt luni ale anului, Forintul marchează cea mai mare creştere faţă de Euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu inceputul lunii ianuarie).

În aceeaşi perioadă, Zlotul Polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu Euro, guvernul de la Varşovia anticipand o creştere economică de 2,5% in 2012 şi de 2-2,5% in 2013. Euro s-a depreciat in acest an cu 6,46% faţă de Coroana Suedeză şi cu 5% faţă de Lira Sterlină; Cehia a păstrat increderea investitorilor, Coroana Cehă <<beneficiind>> de pe urma devalorizării Euro şi intărindu-se cu 2,77% faţă de moneda Europeană, deşi Cehia este in recesiune.

La polul opus al aprecierilor faţă de moneda Europeană se află Leul: moneda naţională a marcat in acest an o depreciere, in special pe fondul mişcărilor de pe scena politică, ajungand la minime istorice in timpul turbulenţelor politice din această vară. În pofida unor indicatori economici mai buni decat cei ai altor ţări, cu toate că BNR a spriinit moneda naţională prin mecanismele specifice şi chiar dacă Leul a recuperat recent o parte din devalorizarea suferită, moneda naţională marchează la 31 august o depreciere de 3,68% in raport cu Euro, faţă de luna ianuarie.

“Pieţele financiare răman <<sensibile>> in 2012 in ceea ce priveşte Leul, din perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie şi a unor tensiuni politice nerezolvate complet. În contextul actual, ne aşteptăm ca Leul să rămană destul de volatil pană la sfarşitul anului, in funcţie de evenimente fiind posibilă reluarea scenariului de depreciere şi, respectiv, intervenţie a BNR”, a precizat Victor Safta.

În ceea ce priveşte monedele altor ţări din UE care nu fac parte din Zona Euro, in Bulgaria Consiliul Monetar menţine Leva la un curs fix in raport cu Euro, iar trei ţări (Danemarca, Lituania şi Letonia) participă la Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II, Exchange Rate Mechanism II), care presupune parităţi centrale faţă de Euro şi cursuri de intervenţie obligatorie, cu marje de fluctuaţie restranse (care in realitate sunt zero sau apropiate de 0%).

Comparand monedele din intreaga Europă, Dinarul Sarbesc marcheză după primele opt luni ale anului cea mai mare scădere in raport cu Euro, respectiv de cca 11,6% faţă de inceputul lui 2012. Serbia se află, de altfel, intr-o situaţie critică, avand probleme financiare majore şi ratingul de credit coborat la BB- de către agenţiile internaţionale de rating Fitch şi Standard&Poor's.

Comparativ cu valutele majore ale lumii, Euro s-a depreciat in 2012, inregistrand, per ansamblu o volatilitate relativ ridicată. „Pentru investitori, volatilitatea de pe piata forex a favorizat in acest an caştiguri bune pentru cei care au mizat la timp pe deprecierea Euro; in viitorul apropiat se va păstra această caracteristică de volatilitate, date fiind evenimentele şi deciziile majore care stau in faţa Europei şi reacţiile incă greu de anticipat”, a arătat Victor Safta.

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări.

La randul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi Romania. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “inrudite” ca business şi acţionariat majoritar. Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Ştiinţe Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată şi autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzacţiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, acţiuni, indici bursieri şi mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzacţii in marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzacţii cu o valoare mai mare decat suma alocatat.

Atunci cand se tranzacţionează in marjă, se utilizează efectul de levier , care amplifică atat caştigurile, cat şi pierderile potenţiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzacţii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzacţionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%).