Din punct de vedere al disciplinei financiar-contabile, 2012 va fi greu pentru firme afaceri romania

etichete afaceri:
perioade  albanezi  21000  virtuali  via  gruparii  comunicam  s3650  payments  amortiz  colaborat  amp;#351;i  subcontractat  configurata  succesiune  structurata  sosit  orare  crescand  iot  neam  botezuri  descarcate  locativ  turbine  stocuri  intrec  transmiterea  manifestare  inac 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Din punct de vedere al disciplinei financiar-contabile, 2012 va fi greu pentru firme

sursa: www.smartfinancial.ro
“Numărul reglementărilor financiar-contabile a crescut dramatic in ultima perioadă, iar pedepsele si penalitătile au devenit foarte aspre, mergand pană la anularea dreptului de a deduce TVA-ul”, a aratat Mirela serban, Managing Partner R&M Audit-Contabilitate, unul dintre liderii pietei de profil.

“Impunerea unei discipline este in general benefică si, cu cat mai multi respectă normele si legea, cu atat le va fi mai usor tuturor; păcat este că, in unele cazuri, nerespectarea unor reglementări poate să apară ca urmare a ritmului alert de modificări legislative sau birocratiei, căci, cel mai adesea, autoritătile au complicat pe o parte ceea ce simplificaseră pe de alta”, a precizat Mirela serban.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, organele fiscale au dreptul de a anula din oficiu inregistrarea in scopuri TVA a unei persoane juridice dacă, de exemplu, timp de 6 luni aceasta nu a depus nici un decont de TVA, desi este activa sau dacă in deconturile de TVA depuse nu au fost evidentiate nici achizitii si nici livrări de bunuri sau servicii.

De asemenea, contribuabilii inactivi nu mai au dreptul de a-si deduce cheltuielile si TVA aferentă unor operatiuni realizate pe perioada de inactivitate, dar au obligatia de plată a oricărui impozit pe aceeasi perioadă. Mai mult, beneficiarii care achizitionează bunuri sau servicii de la un contribuabil declarat inactiv nu vor avea dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA.

“A crescut in mod categoric presiunea pusă asupra managerilor, care sunt din ce in ce mai preocupati si implicati in procesul de respectare a reglementarilor <<la zi>> si de a face fiecare lucru <<la timpul său>>, astfel incat să nu plătească amenzi inutile”, a subliniat Mirela serban.

În acelasi timp, a crescut si responsabilitatea consultantilor in domeniu si a celor care furnizează serviciile de contabilitate, fiind primii in linia care administrează realizarea si depunerea documentelor, efectuarea plătilor etc.

„<<Eficientizarea>> a fost <<cuvantul de ordine>> in ultimii doi ani, din cauza crizei economice globale, desigur. Cred că in anul curent lucrurile se vor schimba, iar vedetele vor fi <<calitatea>> si <<experienta>>, indiferent despre ce servicii sau produse vorbim, cu atat mai mult atunci cand este vorba de aspecte ce tin de conformitatea cu legea, optimizarea fiscală etc. Astfel, noul context economic si legislativ va stimula dezvoltarea firmelor medii si mari din domeniul contabilitate-consultantă fiscală si financiară, in detrimentul celor mici si a expertilor individuali care vor fi nevoiti să se organizeze astfel incăt să facă fată cerintelor din ce in ce mai <<voluminoase>> si exigentelor in crestere din partea firmelor”, a arătat Mirela serban.

Înfiintată in anul 2000, compania a devenit lider in solutii fiscale si contabile inteligente, care au la bază competenta in domeniul financiar, completată de o viziune avangardistă asupra mediului de business.

R&M Audit -Contabilitate ofera servicii de audit, consultantă fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare. Cu un portofoliu de peste 200 de clienti, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, compania a avut prilejul de a cunoaste particularitătile firmelor din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultură, asigurări, brokeraj, comert, constructii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, productie, publicitate, turism etc.

R&M Audit- Contabilitatet (R&M Audit SRL) este certificată de Camera Auditorilor Financiari din Romania, Camera Consultantilor Fiscali, precum si de către Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).