Deutsche Bahn si SNCF, doi giganti care se confrunta afaceri romania

etichete afaceri:
coridoare  dinti  derog  lentilelor  ugly  faimoasa  ridicandu  moldoveanu  craciunul  efficient  xceed  repan  colins  leibniz  efectuarii  armad  neglijat  cei  evalu  filmul  6600  asumat  mutuale  litro  bosek  white  121  parc  cifrandu  scurte 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Deutsche Bahn si SNCF, doi giganti care se confrunta

sursa: www.smartfinancial.ro
Compania germana de cai ferate Deutsche Bahn (DB) si cea franceza SNCF isi fac una alteia concurenta acerba, noul mar al discordiei fiind reprezentat de dorinta
Deutsche Bahn de a deveni actionar la Eurostar, lucru pe care francezii nu-l accepta, scrie ziarul Frankfurter Allgemeine.

"Deutsche Bahn are din punct de vedere strategic un interes firesc sa detina o parte din circulatia feroviara catre Anglia", a afirmat seful cailor ferate germane, Hartmut Mehdorn. În acest scop au fost duse discutii informative cu Ministerul britanic de resort, partea britanica fiind chiar interesata sa-si vanda actiunile de la concernul mixt Eurostar, operat in comun de SNCF, caile ferate de stat belgiene (SNCB) si de caile ferate britanice (British Rail).

Actiunile detinute de British Rail, intre timp privatizat, se afla acum in posesia companiei Eurostar UK Ltd. Cele trei societati opereaza trenurile Eurostar pe tronsoanele profitabile de mare viteza dintre Paris, Bruxelles si Londra. Britanicii insa, spre deosebire de SNCF si SNCB, inregistreaza pierderi, datorate mai ales costurilor pentru noul tronson de legatura intre zona de coasta si capitala britanica.

Deutsche Bahn este interesata in special de obtinerea licentei pentru traversarea tunelului, asadar de accesul catre circulatia de mare viteza din Anglia. Interesul nedisimulat al germanilor i-a speriat pe francezi, seful SNCF, Guillaume Pepy, care indeplineste totodata si functia de presedinte al Eurostar, permitandu-si inainte de Craciun sa arunce primele ''proiectile'' in momentul in care, in fata jurnalistilor, l-a acuzat pe Mehdorn, cu care colaboreaza pe tronsoanele Paris-Frankfurt si Paris-Stuttgart, de neloialitate, adaugand totodata ca nu este nevoie de un nou actionar.

Mehdorn nu a intarziat sa dea replica, afirmand ca francezii cred despre tronson ca ar fi domeniul lor, Deutsche Bahn fiind de alta parere. Mehdorn a mai aratat insa ca este prea devreme pentru a vorbi despre intentii reale, deocamdata fiind sondate sansele existente, fara a avea loc inca negocieri. Conform zvonurilor, participatia la Eurostar ar costa intre 1 si 1,5 miliarde euro, bani pe care concernul german, dupa o privatizare partiala esuata, nu-i are la dispozitie.

Conflictul in jurul Eurostar este doar unul din multele care divizeaza cele doua mari concerne feroviare ale Europei. Conflictul a escaladat de curand in urma unui document comun trimis de Mehdorn si de seful cailor ferate italiene, Ferrovie dello Stato (FS), Mauro Moretti, Comisiei Europene, in care cei doi manageri se plang de perturbari in materie de concurenta si cer o deschidere a cailor ferate franceze pana in 2012.

Pentru deschiderea tronsoanelor de lung parcurs din interiorul cailor ferate franceze nu a fost stabilit un termen, in timp ce circulatia transfrontaliera urmeaza sa fie lasata la liber, din 2010. Francezii au apreciat documentul drept semn al lipsei de solidaritate. Cele doua companii sunt concurente in materie de transport de marfuri si circulatie feroviara regionala. Din acest motiv, Deutsche Bahn se arata iritata de faptul ca SNCF se foloseste in strainatate de avantajele concurentei libere, in timp ce Franta ramane in mare parte inchisa concurentei.

Subsidiara SNCF Keolis, spre exemplu, este activa in Germania din 1999, impreuna cu concernul mixt Veolia companiile feroviare franceze detinand o cota de 5 la suta din piata feroviara germana, cu o cifra de afaceri de 350 milioane euro. În Italia, SNCF participa cu 20 la suta la consortiul italian NTV, care face concurenta fostului monopolist FS.

Deutsche Bahn ar dori sa opereze de aceeasi maniera in Franta. În disputa legata de circulatia feroviara regionala de la Bordeaux, tribunalul a decis recent licitarea din nou a unui contract atribuit SNCF, dat fiind ca anuntarea licitatiei publice s-a facut intr-un ziar putin cunoscut. Tensiuni exista si la nivelul circulatiei marfurilor, unde concurenta este posibila deja iar Deutsche Bahn ii rapeste SNCF din cota de piata, prin intermediul subsidiarei sale EuroCargoRail. În ciuda disputelor, compania comuna Alleo nu este afectata, accentueaza ambele parti.

Deutsche Bahn a intrat insa in defensiva, dat fiind ca trenurile ICE intre Paris si Frankfurt sunt foarte des scoase din circulatie pe consideratii tehnice, trebuind sa fie inlocuite de TGV-uri, unul din motive reprezentandu-l faptul ca pietrisul de pe calea ferata provoaca deteriorari ICE-urilor germane joase. O alta chestiune delicata este si aceea a cooperarii pe tronsonul dintre valea Rinului si valea Ronului, unde Deutsche Bahn a anuntat ca vrea sa se implice.

Material furnizat de Agentia de Presa AGERPRES