De la Maria Tanase la Elvis Presley - din culisele licitatiei de curiozitati la Artmark afaceri romania

etichete afaceri:
antrenante  atributele  transportator  ospitalitatea  wc  paza  apartine  accentuarea  softline  innovative  anunturile  crearea  talonului  aplican  discurile  privilege  series  inflatia  apelantului  formatorilor  aparte  cerintelor  fateta  consolidat  confruntam  exceptionale  compacta  mea  messner  diminua 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

De la Maria Tanase la Elvis Presley - din culisele licitatiei de curiozitati la Artmark

sursa: www.smartfinancial.ro
„Cabinetul de Curiozităti - Arta Fotografiei, Muzicii si Scrisului”, expozitia organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racovită, aduce in atentia colectionarilor de piese cu valoare muzeală o serie de loturi ce vor fi scoase la licitatie miercuri, 29 ianuarie. Bogată in obiecte inedite, expozitia prezintă piese rare de colectie, in stare functională, ce sunt pentru prima oară tranzactionate pe o piată de profil. Vizitatorii au ocazia de a intra in ambientul muzical al „Junimii” literare, ascultand piese celebre ale epocii, dar si in spatele frontului Războiului din Coreea, unde, in rarele clipe de răgaz, soldatii americani ascultau la Jukebox melodiile anilor '50…
Bucuresti, 17 ianuarie 2013

Atractia centrală a expozitiei de la Palatul Cesianu-Racovită o reprezintă Orchestrionul fabricat intr-un atelier austriac, la sfarsitul secolului al XIX-lea (estimat la 4.000 de euro), ce se mai găseste intr-un exemplar pe teritoriul Romaniei la Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi. Orchestrionul poartă marca distribuitorului Jacques Calmanovici, proprietar al magazinului de profil „La inger” din Iasi. Melodiile inregistrate fac parte din repertoriul popular romanesc, dar si din cel monden al epocii: „Hora pe bătae”, „Chindia olteanului”, „Bulgărasul”, ”Susi Walser”, ”Hercules Vals”, ”Polca Serafina” si multe altele.

Remarcabil este si Jukeboxul marca Wurlitzer, fabricat in 1954 (estimat la 2.000 de euro), ce provine dintr-o fabrică ce a scris istorie in civilizatia modernă a SUA. Germanul naturalizat american Franz Rudolph Wurlitzer aducea in 1853, la Cincinnati, in noua sa patrie, traditia confectionării instrumentelor muzicale, asupra cărora inovează prin noi mijloace tehnice de expresie. Compania s-a dezvoltat, iar după cel de-al Doilea Război Mondial incepea productia de aparate automate de tip Jukebox, care vor deveni emblematice pentru evolutia muzicii. Seria destinată soldatilor americani angajati in Războiul din Coreea (1950-1953) a sporit prestigiul companiei, care se extinde si in Europa. Exemplarul de fată utilizează 52 de discuri pe vinil si are incorporat propriul sistem de amplificare a sunetului.

Pentru cei pasionati de biografia si personalitatea Mariei Tănase, Artmark propune o importantă mărturie (pret de pornire: 300 de euro), scrisă de artistă cu privire la un scandal răsunător in epocă. Maria Tănase declara, printr-un text olograf, scris la 23 februarie 1957 - in contextul cazului cu privire la paternitatea compozitiei, disputate intre Richard Stein si compozitorul american Cole Porter -, că melodia „Sanie cu zurgălăi” a fost compusă special pentru ea, de către romanul-evreu Richard Stein.

Expozitia „Cabinetul de Curiozităti - Arta Fotografiei, Muzicii si Scrisului”, deosebit de ofertantă in sfera pieselor rare de epocă (instrumente din campul fotografiei, cutii muzicale sau masini de scris), poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racovită de marti, 14 ianuarie, pană luni, 27 ianuarie (orele 10:00 - 20:00), iar la Athénée Palace Hilton, incepand de marti, 28 ianuarie, pană miercuri, 29 ianuarie (orele 10:00 - 19:00). Licitatia se desfăsoară miercuri, 29 ianuarie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.

Artmark este o casă de licitatii de artă infiintată in 2008 care selectează, evaluează si pune in circuitul pietei de artă opere cu autenticitate garantată, sustinand in paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expozitii de artă de anvergură natională.

În cei cinci ani de existentă, Artmark, liderul pietei de artă din Romania (75%, potrivit bilantului primului semestru din 2013), a organizat peste100 de licitatii de artă, care au pus in vanzare peste 12.000 de opere de artă si obiecte de colectie. Vanzările publice (prin licitatii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro in 2011 la 11,9 milioane de euro in 2012 - intr-o piată a licitatiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro in 2011 la aprox. 14,6 milioane euro in 2012.

Oferind oportunităti de investitie numai in opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ si in conservarea si perpetuarea mostenirii culturale. Începand cu 2010, datorită initiativei sustinute de Artmark a unor colectionari, mai multe capodopere ale artei romanesti vandute prin licitatie au fost oferite expunerii publice in muzee nationale de artă din tară si străinătate (Muzeul National Brukenthal, Muzeul de Artă Constanta, Muzeul de Artă Ploiesti, Muzeul National de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brasov etc.). Totodată sediul Artmark găzduieste, cu incepere din 2011, in regim de vizitare gratuită, expozitia permanentă a unei selectii a patrimoniului Pinacotecii Bucuresti, in conditiile in care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.