Cum te pregatesti pentru batranete? - studiu ING Asigurari de Viata afaceri romania

etichete afaceri:
atac  progresul  pricing  dualist  specialistii  kuehne+nagel  rebrandingul  inchiriere  targovi  singh  alimentare  inchiriind  imobil  suplimentar  biomaniaro  maps  rica  asr  gallery  dealership  bugetele  inputuri  postale  confetti  drive  concura  indentificat  recomandata  aspirational  xella 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Cum te pregatesti pentru batranete? - studiu ING Asigurari de Viata

sursa: www.smartfinancial.ro
În cadrul studiului „Cum te pregătești pentru bătranețe?” realizat de ING Asigurări de Viață in luna octombrie 2013 a fost identificat „Portretul tanărului viitor pensionar”. Studiul a avut ca scop identificarea modului in care tinerii, angajați in prezent și viitori beneficiari ai sistemului de pensii, privesc momentul retragerii din activitate. Acesta a fost desfășurat in mediul online, pe un eșantion reprezentativ pentru mediul urban de 1.731 de persoane, dintre care 68% au intre 18 și 35 de ani, iar restul intre 36 și 45 de ani.

O mare parte dintre tineri (68% dintre respondenții cu varsta intre 18 și 35 de ani) se văd retrăgandu-se din activitate inainte de implinirea varstei standard de pensionare (așa cum este stabilită in prezent, la 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați), arată studiul ING. În același timp, referitor la modul in care ar vrea să iși petreacă timpul după retragerea din activitate, imaginea pe care o au tinerii este in mod clar mai optimistă decat cea a respondenților cu varsta peste 35 de ani. Astfel, jumătate se văd călătorind cel puțin o dată pe an in străinătate comparativ cu 39% dintre persoanele cu varsta de 36-45 de ani, iar 62% cred că se vor ocupa de hobby-urile proprii, comparativ cu 57% dintre respondenții din intervalul 36-45 ani. Doar 21% dintre tineri cred că vor fi nevoiți să continue să lucreze pentru a-și suplimenta veniturile aferente pensiei, comparativ cu 47% dintre respondenții cu varste intre 36 și 45 ani.

Interesant de observat, aproape jumătate (49%) dintre tineri se consideră principalii responsabili pentru a avea un venit adecvat propriilor nevoi la momentul in care se vor pensiona, iar 12% cred că această principală responsabilitate revine angajatorilor lor. 39% dintre tineri apreciază că statul este cel care ar trebui să le asigure un nivel adecvat de venituri.

Aproximativ 60% dintre respondenții din segmentul de varsta 18-35 spun că sunt interesați de știrile privind tematica pensiilor, iar interesul crește odată cu inaintarea in varstă - aproape 80% dintre persoanele din categoria 36-45 ani declarand acest lucru. În același timp, tinerii cunosc problemele cu care se confruntă sistemul public de pensii, considerand in proporție de 95% că este “riscant” să se bazeze exclusiv pe pensia pe care o vor primi de la stat, in principal din cauza schimbărilor ce pot surveni in privința varstei de pensionare și a cuantumului veniturilor asigurate. 87% dintre respondenții cu varste intre 18 și 35 de ani cred că valoarea pensiei de stat nu le va fi suficientă la momentul retragerii din activitate. De altfel, un sfert dintre tinerii care au participat la studiul ING se găsesc in prezent in situația de a-și sprijini financiar părinții sau alte rude apropiate cu o sumă de bani pe care le-o oferă lunar sau/și plătind pentru ei diverse cheltuieli. Circa jumătate dintre persoanele pe care le susțin sunt pensionari.

Totuși, in privința acțiunilor pe care le intreprind pentru a-și construi un viitor financiar așa cum și-l doresc se remarcă incă un decalaj important. Astfel, numai 12% reușesc să economisească pentru pensie, chiar daca 54% dintre tineri și-au propus să pună bani deoparte cu acest obiectiv - procent semnificativ mai mic decat cel inregistrat in intervalul de varstă 36-45 de ani (de 71%). Prioritățile pe termen scurt și mediu, mai tangibile și urgente, sunt cele care “acaparează” economiile tinerilor, puțin peste jumătate (52%) dintre ei declarand că reușesc să pună lunar deoparte cel puțin 10% din venit pentru obiective diverse.

În ceea ce privește participarea la sistemul de pensii administrate privat (P2), 33% dintre tineri au declarat ca știu exact care este contribuția lunară la fondul de pensii, comparativ cu 43% dintre persoanele de peste 36 de ani, iar 34% dintre tineri (versus 40% dintre persoanele peste 36 de ani) știu cați bani au acumulat in contul individual de pensie privată obligatorie. În același timp, peste 80% dintre tineri ințeleg „mecanismul de funcționare” a sistemului privat de pensii, respectiv faptul că fondurile care se acumulează din contribuții in conturile individuale le aparțin și se vor intoarce la ei in viitor, neredistribuindu-se actualilor pensionari (procent relativ similar celui inregistrat pentru intervalul de varstă 36-45 de ani).

„Generația Y, a tinerilor născuți intre 1980 și 1995, este o generație dornică să găsească un echilibru intre viața personală și cea profesională, iar acest lucru se reflectă și in optimismul și lejeritatea cu care privesc momentul retragerii din activitate. Vedem, in acest studiu, un tanăr care iși dorește să se pensioneze cat mai devreme, să iși petreacă varsta a treia cat mai dinamic și preocupandu-se de propriile pasiuni, dar totodată incă destul de neimplicat și inactiv in a economisi individual pentru a putea avea stilul de viață dorit. Același decalaj il remarcăm și in practică, privind la procentul tinerilor care au o pensie facultativă in portofoliul ING Asigurări de Viață: doar 20% dintre clienții noștri au sub 35 de ani. Pentru a putea deveni realitate, aceste planuri trebuie insă să fie susținute de un demers individual de economisire, care să inceapă cat mai din timp, deoarece astfel efortul necesar pentru a-și asigura nivelul de trai dorit la pensie va fi mai redus iar suma disponibilă va fi mai importantă”, spune Marius Popescu, director general ING Asigurări de Viață.