Cum economisesc si investesc femeile - analiza BCR afaceri romania

etichete afaceri:
expresiv  s120  aniverseaza  concentreze  activitatea  piese  vacantele  gatwick  vaporul  col  managment  tb  Şi  122  extins  evacuarea  apartamente  vocationala  recoltelor  darko  polycom   reinterpreteaza  roland  macirc;namp;#259;  trupa  sina  implic  nemteasca  bacterii  preluarii 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Cum economisesc si investesc femeile - analiza BCR

sursa: www.smartfinancial.ro
În cazul produselor clasice de economisire (de tipul depozit bancar sau cont de economii), tendinţa generală este ca bărbaţii să economisescă mai mult decat femeile, in medie cu 17%, relevă un studiu intern al BCR efectuat pe portofoliul de clienţi ai băncii.

Diferenţele in comportamentul de economisire femei versus bărbaţi sunt vizible in analiza pe segmente de varstă. Astfel, intre 30 - 40 ani, bărbaţii economisesc semnificativ mai mult decat femeile, in medie cu 23% mai mult. După varsta de 40 de ani, diferenţele dintre bărbaţi şi femei incep să se aplatizeze: bărbaţii tind in medie să economisească doar cu 15% mai mult decat femeile (sub media generală).

Cu toate acestea, decalajele sunt recuperate in ceea ce priveşte produsele de economisire şi investiţii mai complexe. Pe segmentul fondurilor de investiţii, raportul femei barbati este de 43% versus 57% din investitori, iar in cazul contractelor de economisire creditare disponibile prin BCR Banca pentru Locuinţe, raportul se inverseaza - 54% femei versus 46% barbati in randul contractanţilor.

Astfel, aproape 50 000 de clienţi femei (43% din numărul total de investitori) au investit in fondurile administrate de ERSTE Asset Management o sumă totală de aproximativ 1 miliarde lei. Femeile care investesc in fondurile ERSTE Asset Management sunt mai degrabă prudente şi orientate către stabilitate, alegand in mare parte fonduri cu un grad de risc scăzut, care investesc in instrumente cu venit fix.

Decizia de investire este luată de femei la maturitate şi mai ales inainte de pensionare (36% in cazul BCR Obligaţiuni), preferand să investească toţi banii intr-o singură tranşă, decat sistematic. Femeile sunt hotarate şi statornice in decizia de investire pe care au luat-o, avand in vedere că majoritatea sumelor de bani sunt investite pe termen mediu (40%) şi lung (32%). De altfel, se estimeaza că femeile vor alege in continuare investestiţiile pe termene mai mari de 1 an, in fonduri cu expunere pe obligaţiuni, trend confirmat incă de anul trecut.

Avand in vedere că primii paşi in viaţa de investitor au fost deja făcuţi, se preconizeaza că in viitor femeile işi vor construi portofolii de investiţii formate din cel puţin două fonduri şi vor opta ca o parte din sumele investite să fie orientate către fonduri cu grad de risc mai ridicat.

Conform studiului IRES “Proiecţii sociale ale romanilor pentru 2012” publicat pe 10 ianuarie 2012, peste 30% dintre femei şi-au declarat intenţia de a economisi in 2012, faţă de peste 43% dintre bărbaţi, ceea ce incă reflectă un decalaj de venituri şi independenţă financiară. Cu toate acestea, in special pe segmentele afluente se poate observa o creştere a puterii financiare a femeilor din Romania, lucru reflectat mai ales in comportamentul de investiţie al acestora.