Cotatiile petrolului depasesc 100 USD pe baril afaceri romania

etichete afaceri:
freddie  exportatorilor  ombilical  mika  realiza  polul  seredenciuc  invitarea  eureka  tranzitia  comerului  metanol   specializandu  coolpix  actulitate  rehau  oncologie  linie  tocmai  nordic  reintegrare  inscrierile  grafica  concentra  veracomp  sacrific  miezul  rinker  autonoma  cadre 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Cotatiile petrolului depasesc 100 USD pe baril

sursa: www.smartfinancial.ro
In debutul anului, la NYMEX cotatiile futures ale petrolului WTI cu scadenta cea mai apropiata au incercat in mai multe randuri sa depaseasca decisiv pragul de $90 pe baril, fara succes insa.

Cand tensiunile din Egipt s-au volatilizat, prima de risc geopolitic integrata relativ timid de cumparatori s-a volatilizat brusc la randul sau. La un moment dat la mijlocul acestei luni, contractul cu scadenta martie 2011 s-a tranzactionat sub nivelul de $84 pe baril.

Nicicand pe parcursul saptamanilor recente, insa, nu am crezut ca piata petrolului de la New York era vulnerabila unei prabusiri a cotatiilor.

Perceptia generala asupra economiei americane se imbunatatise considerabil fata de mijlocul anului trecut, economiile emergente continuau sa surprinda pozitiv, iar sistemul financiar global ramanea inundat cu lichiditate in cantitate exceptionala la costuri exceptional de mici, fara precedent in istorie. OPEC nu era dispusa inca sa majoreze productia, si oricum pe parcursul ultimilor doi ani statele membre au pompat in mod constant cantitati mai mari de petrol decat cotele stabilite in decembrie 2008, atunci cand organizatia a decis reduceri istorice ale productiei.

Suprapuse peste perspectiva extinderii momentului geopolitic remarcabil care a generat debarcarea presedintelui egiptean Hosni Mubarak, premisele descrise mai sus conturau un context macro-global in care in urma cu cateva saptamani am decis sa probez ipoteza unei aprecieri suplimentare a cotatiilor petrolului.

Egipt nu era o miza importanta pentru piata petrolului. Libia, insa, produce aproape 1,6 milioane barili pe zi, o cantitate echivalenta cu 8% din nevoile de consum ale Statelor Unite, detinand cele mai mari rezerve de pe continentul african.

Mai mult, pana in urma cu cateva zile vorbeam exclusiv despre o criza a Egiptului. Acum vorbim deja despre o criza regionala, protestele de strada se extind catre Iran si Algeria, alti jucatori importanti din piata petrolului alaturi de Libia. Dinspre Egipt, fluxul informational a fost cat se poate de transparent. Nu acelasi lucru se poate spune in cazul Libiei, ceea ce teoretic ar trebui sa majoreze prima de risc pe care cotatiile petrolului trebuie s-o integreze.

Episoadele de depreciere a cotatiilor petrolului WTI din debutul acestui an nu aveau corespondente solide in plan macro-global. O imagine mai aproape de contextul macro curent a fost reflectata recent de cotatiile petrolului Brent listat la ICE Futures Europe (Londra).

In urma cu cateva zile, ecartul dintre cotatiile WTI si Brent pe scadenta cea mai apropiata a depasit $15 pe baril in favoarea contractului listat la Londra, un nivel neobisnuit de mare. Factori logistici legati de stocuri disproportionat mai mari la Cushing au generat acest ecart, nu premise macro-globale.
Investitorii au incercat totusi sa speculeze varianta unei majorari suplimentare a acestui ecart, luand pozitii long Brent si short WTI. In debutul acestei saptamani, cand situatia din Libia s-a deteriorat dramatic, jucatorii au fost nevoiti sa inchida in mod precipitat pozitiile short WTI. Mai mult, lichiditatea redusa de luni (Ziua Presedintelui in Statele Unite) a accentuat aprecierea cotatiilor petrolului WTI, care in doar cateva ore pe scadenta aprilie 2011 au castigat aproape $9 pe baril (aproape 10%) si anuland astfel integral pierderea suferita pe parcursul saptamanilor recente.

In aceasta dimineata, pretul futures al petrolului WTI cu scadenta aprilie 2011 a reusit sa depaseasca pragul de $100 pe baril. La ICE Futures Europe, cotatiile Brent au depasit $119 pe baril.

Cu datele disponibile la acest moment, perspectiva unei explozii a cotatiilor petrolului ramane intacta.

Unul din riscurile la adresa acestui scenariu se refera la o eventuala declaratie sau chiar decizie ad-hoc din partea OPEC in directia stabilizarii cotatiilor (chiar daca organizatia nu are tocmai un istoric favorabil actiunilor pro-active).

„Daca [pretul petrolului] urca la $100 [pe baril] din cauza speculatiilor, OPEC nu va lua nicio decizie. OPEC nu va actiona cu exceptia cazului in care exista ceva in neregula cu fundamentele” - declarase la inceputul lunii decembrie secretarul general al organizatiei, Abdullah al-Badri, chiar inaintea celui mai recent summit al statelor membre desfasurat la Quito (Ecuador). Iar la acest moment, ceva in neregula se dezvolta la nivelul fundamentelor mai degraba decat la cel al speculatiilor financiare.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte.

SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

S.S.I.F. Tradeville S.A., B-ul. Unirii 19, bl. 4B, Bucuresti, Romania tel: (021) 336 93 25, fax: (021) 336 92 33; Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005