Conditii de ger: cum sa asiguram pornirea optima, protectia motorului si rularea sigura - sfaturi de la MOL afaceri romania

etichete afaceri:
preferat  miettex  intentionam  dumitrache  proximitatii  hoverboard  tron  inv  bururu  navigare  echilibrul  contraventie  informatii   retaiului  plan  location  fidel  miros  ciampino  sobranie  gsp  uniunea  iq  renuntam  operarea  rex  previziunile  metropole  bulbrokers  valoreaza 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Conditii de ger: cum sa asiguram pornirea optima, protectia motorului si rularea sigura - sfaturi de la MOL

sursa: www.smartfinancial.ro
Sezonul rece aduce provocări suplimentare soferilor, iar pregătirea corespunzătoare a autoturismului, respectarea regulilor de preventie si adaptarea la conditiile de iarnă sunt esentiale pentru o călătorie sigură. Pornirea si functionarea motorului sunt mai dificile in anotimpul rece decat in restul anului, mai ales in cazul masinilor alimentate cu motorină. În cazul motorinei obisnuite, parafina din acest tip carburant formează cristale cand temperatura scade sub -7°C, ceea ce blochează alimentarea motorului.


Iată cateva recomandări ale inginerilor auto in privinta pornirii motoarelor diesel pe timp de iarnă:

În primul rand, alimentati cu un carburant special pentru conditii de ger, cu o temperatură limită de filtrabilitate cat mai joasă. Temperatura Limită de Filtrabilitate la rece a carburantilor pentru motoarele diesel este cea mai mică temperatură la care carburantul poate curge liber in instalatia respectivă. Spre exemplu, motorina premium EVO Diesel de iarnă din reteaua MOL Romania asigură functionarea la temperaturi deosebit de scăzute, pană la -38°C.

Înainte de a actiona demarorul, asteptati stingerea martorului “bujii incandescente” din bord. Dacă temperatura este extrem de redusă, puteti repeta punerea contactului pentru incălzirea suficientă a aerului din motor.

Evitati activarea simultană a consumatorilor electrici la pornirea motorului - instalatia audio, degivrarea, aeroterma, sistemul de lumini, stergătoarele, etc - pentru a proteja acumulatorul, care nu poate functiona la capacitate maximă in conditii de ger. Nu păstrati consumatorii activati, cu motorul oprit, decat dacă este strict necesar.

După pornire, asteptati 2-3 minute inainte de a pleca de pe loc - lichidul de răcire, uleiul din motor si din cutia de viteze se incălzesc si la o temperatură mai apropiată de cea optimă de functionare.

După punerea in miscare, pentru a proteja si mări durata de viată a motorului si transmisiei, precum si pentru evitarea patinajelor, este indicat să nu turati excesiv motorul si să efectuati schimbarea vitezelor la o turatie redusă - la majoritatea motoarelor diesel, sub 2.000 de rotatii pe minut.

MOL Romania distribuie motorina EVO Diesel special adaptată pentru iarnă, cu o retetă specială si pachet de aditivi specifici functionării la temperaturi joase.
Astfel, EVO Diesel de iarnă are o limită de filtrabilitate care permite functionarea motorului chiar si la - 38°C. Prin componenta antioxidantă, aditivii impiedică spumarea precum si formarea parafinei, asigurand atat pornirea usoară cat si functionarea lină la temperaturi geroase, cu performante deosebite chiar in conditii de frig extrem. Motorina EVO Diesel de iarnă imbunătăteste performantele motorului, asigură aprindere optimă si exploatează la maximum potentialul motorului.

După si curătarea exteriorului masinii si incălzirea motorului, inainte de a pleca este deosebit de importantă vizibilitatea. Iată mai jos combinatia potrivită a reglajelor sistemului de ventilatie pentru dezaburirea rapidă a geamurilor:

Aeroterma trebuie setată la treapta maximă

Temperatura reglată la nivelul maxim de căldură

Pentru automobilele cu sisteme manuale, trebuie pornit compresorul aerului conditionat

Trebuie dezactivată recircularea aerului

Este util să fie deschis cativa centimetri geamul soferului

Expertii recomandă si alte măsuri si reguli de care soferii trebuie să tină cont pentru a evita problemele de pornire a motoarelor in timpul iernii:

Pe cat posibil, faceti plinul, deoarece o cantitate mai mare de carburant in rezervor se răceste mai lent. În plus, dacă mentineti rezervorul plin nu rămane loc pentru aer care poate condensa - picăturile de apă se scurg in motorină, ii deteriorează calitatea si pot ingheta apoi in filtrul de carburant.

Este recomandat să porniti periodic motorul. În timpul functionării motorului, carburantul din rezervor se amestecă cu cel recirculat din motorul cald, prin asa numita conductă de retur.

Este necesară verificarea, curătarea periodică sau inlocuirea filtrului de carburant.

Verificati la un service autorizat dacă filtrele cu care este dotat autovehiculul respectă recomandările producătorului pentru Romania.

Pentru a usura pornirea, este necesar să aveti acumulatorul in stare perfectă.

În limita posibilitătiilor, parcati vehiculele in spatii inchise, ferite de inghet, sau măcar adăpostite de vant si viscol.

Calitatea si starea uleiului de motor pot afecta pornirea la rece a vehiculelor.

Starea tehnică precară a motorului (raportul de compresie inadecvat) poate ingreuna, de asemenea pornirea la rece.

De asemenea, soferii care aleg să pornească la drum in conditii de ger si viscol trebuie să aibă asupra lor o trusă care să contină: lanturi antiderapante adecvate, sac de nisip, sare, lopată pentru zăpadă, perie de zăpadă, racletă pentru gheată, prosoape de hartie, o pătură călduroasă, haine de schimb, mancare si apă pentru situatii de urgentă. Este foarte important pentru toti conducătorii auto ca, inainte de a pleca la drum, să curete masina de zăpadă, să folosească substantele si dispozitivele adecvate pentru dezghetarea geamurilor astfel incat să aibă asigurată vizibilitate maximă si să se asigure că au echipat automobilul cu pneuri adaptate conditiilor meteo si cu un grad de uzură cat mai redus.