Cea mai mare provocare pentru companiile straine din Romania este schimbarea frecventa a legislatiei afaceri romania

etichete afaceri:
201  macirc;namp;#259;  overdrafturi  elefantul  carturarului  reidchris_s5236w@yahoocom  brodeur  dunlop  soviani  tulip  formelor  detinuta  competitivit  sevastopol  petreceti  nescafeacute;  casatorii  reiesi  provocarile  lichidarea  ciorogarla  distreaza  olimpiadelor  definirea  informa  biborteni  curieri  intercorela  selecte  togan 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Cea mai mare provocare pentru companiile straine din Romania este schimbarea frecventa a legislatiei

sursa: www.smartfinancial.ro
Cele trei provocări majore cu care se confruntă companiile străine prezente pe piata din Romania sunt schimbarea frecventă a legislatiei (54%), obtinerea unui sprijin adecvat din partea statului (51%) si implementarea exigentelor legislative (49%), demonstrează un studiu realizat de TMF Group Romania, companie prezentă de 17 ani pe piata serviciilor de outsourcing din tară. Din cauza acestui context, companiile sunt dispuse să externalizeze serviciile de asistentă fiscală si contabilitate (67%), salarizare si administrare resurse umane (40%) si administrare legală (17%), pentru a se concentra asupra activitătilor lor de bază.

Dincolo de aceste provocări majore, cele mai dificile aspecte ale business-ului companiilor străine prezente pe piata din Romania sunt considerate adaptabilitatea politicilor corporative la exigentele legislatiei locale (41%), găsirea unor angajati competenti si implementarea proceselor standardizate in functie de diverse jurisdictii (36%) si transpunerea rapoartelor financiare locale si a rapoartelor specifice intr-un mod accesibil managementului (26%). Cu toate acestea, majoritatea firmelor fac fată acestor provocări deoarece beneficiază de o crestere accelerată a economiei nationale si de un dinamism al pietei, care inseamnă si numeroase oportunităti pentru business.

În ce priveste imbunătătirile fată de anul trecut, companiile străine active in Romania apreciază usurinta cu care găsesc sedii si furnizori adecvati (29%), respectarea legislatiei muncii si salarizarea angajatilor pe baza mecanismului pietei (26%). Cat despre mediul de afaceri autohton, firmele străine au o perceptie negativă referitor la nivelul taxelor si la legislatie (62%), la colaborarea cu autoritătile (38%) si la găsirea fortei de muncă (33%). De altfel, aspectul care s-a inrăutătit cel mai intens fată de anul trecut este găsirea fortei de muncă bine pregătite, 33% dintre respondenti afirmand că se confruntă cu dificultăti in această privintă

În ciuda acestor obstacole, aproximativ 85% din respondenti au afirmat că veniturile realizate de ei au crescut in decursul acestui an: 31% dintre manageri au raportat o crestere de intre 5% si 10%, 26%, o crestere de pană la 5%, iar 14%, cresteri intre 10 si 15% si de peste 20%. Mai mult, companiile străine prezente pe piata din Romania au o părere bună despre protectia angajatului (36%), competitivitatea mediului de business (28%), forta de muncă (21%) si despre protectia pe care cadrul legal i-o asigură angajatorului (15%).

În 2014, o treime dintre managerii consultati de TMF Group sustineau că găsirea fortei de muncă adecvate reprezintă o provocare. Faptul că numărul acestora a crescut semnificativ in 2015 poate fi interpretat ca un semnal de alarmă referitor la dificultătile intampinate pentru a ajunge la candidatii potriviti. Tocmai din această cauză, multe companii rezolvă această problemă recurgand la externalizarea serviciilor pentru care intentionau initial să facă angajări.

Majoritatea managerilor care au participat la studiu consideră că firmele conduse de ei au nevoie de servicii specializate in ce priveste asistenta fiscală (40%), salarizarea si administrarea resurselor umane (37%) si contabilitate si raportare financiară (30%).

”În 2015 am observat o crestere a activitătii de outsourcing a companiilor străine prezente in Romania. Managerii acestora apreciază competitivitatea de pe piata autohtonă si estimează că nivelul acesteia se va ridica, mai ales in contextul cresterii economice. Tocmai de aceea preferă să lase contabilitatea, resursele umane si salarizarea pe mana unor profesionisti si aleg să aloce mai mult timp si efort activitătilor lor de bază, cruciale pentru evolutia oricărei companii”, opinează Camelia Nită, Managing Director TMF Group Romania.

Motivul pentru care companiile străine ar externaliza aceste servicii este dorinta de a avea acces la expertiza si experienta unor profesionisti (36%), urmată de nevoia de adaptare la schimbările legislatiei (28%) si obtinerea unei structuri superioare de costuri in ce priveste raportarea fiscală si financiară de calitate (25%). În plus, companiile străine aflate pe piata din Romania consideră că ar beneficia de externalizarea contabilitătii, resurselor umane si salarizării avand mai mult timp pentru a se concentra asupra activitătilor lor de bază (64%), reducand numărul amenzilor (31%) si bucurandu-se de confortul indus de diminuarea dificultătilor administrative (22%).

Cateva zeci de companii străine prezente pe piata autohtonă - majoritatea lor avand si sediul in Romania - au răspuns sondajului TMF Group, ele reprezentand un esantion reprezentativ. Dintre respondenti, 34% sunt directori financiari, 21%, directori generali si 16%, directori ai departamentelor de resurse umane. Companiile care au răspuns invitatiei TMF de a participa la realizarea acestui studiu sunt active in domeniile retail, imobiliar, media, farmaceutic, software, hardware, chimic si petrolier, financiar si in cel al comunicatiilor.

Studiul “La ce să te gandesti cand faci afaceri in Romania” este al doilea realizat de TMF Group Romania, primul fiind cel derulat anul trecut, cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a companiei pe piata autohtonă.

TMF Group Romania, parte a TMF Group, oferă companiilor locale si internationale servicii de outsourcing profesionale, de la contabilitate si raportare pană la resurse umane, salarizare si servicii juridic-administrative. Prezentă pe piata din Romania din 1999, TMF Group Romania are acum o echipă de 100 de experti in contabilitate, servicii juridic-administrative, financiare, resurse umane si salarizare, care pot asista atat start-up-uri, cat si organizatii multinationale in atingerea obiectivelor de business, respectand in acelasi timp reglementările locale si internationale.

La nivel global, TMF Group este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de outsourcing, cu operatiuni in peste 80 de tări din America, Asia Pacific, Europa, Africa si Orientul Mijlociu. TMF Group ajută companiile să isi desfăsoare activitătile unitar la nivel global, transparent, in conformitate cu reglementările locale si eficient, prin combinarea experientei internationale cu buna cunoastere a specificului local a mediului de afaceri in care acestea activează.