Capitalurile cauta siguranta bondurilor americane - editorial Tradeville afaceri romania

etichete afaceri:
doza  corodate  inv  nesanatoasa  vedeti  lemon  labels  romsys  totalpr  sif1  hdx  bdm  cirt  anunturi  congresul  listat  bordului  istoria  blue  reseal  impulsionate  ciocolata  orly  versiunea  eatough  t  contureaza  multumesti  receptat  ispa 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Capitalurile cauta siguranta bondurilor americane - editorial Tradeville

sursa: www.smartfinancial.ro
In debutul saptamanii trecute am decis ca era un bun moment pentru a renunta, cel putin temporar, la a mai urmari un scenariu favorabil bursei americane de actiuni si defavorabil bondurilor guvernamentale si corporative americane.

Deteriorarea situatiei din Libia avea potentialul de a antrena o lichidare fortata a pozitiilor long ale investitorilor pe o serie larga de piete, inclusiv pe bursa americana de actiuni (unde cumparatorii pierdeau deja initiativa pe companii a caror performanta a fost in ultimele luni semnificativ mai buna decat cea a pietei in ansamblu, precum Netflix Inc. sau Apple Inc.) si pe bursele de marfuri cu exceptia notabila a pietei petrolului si cea a aurului. In schimb, pietele emergente (burse de actiuni si bonduri guvernamentale deopotriva) ramaneau vunerabile.

Piata bondurilor guvernamentale americane redevenea destinatia predilecta pentru refugierea capitalurilor. Marti, dobanda bondurilor guvernamentale cu scadenta la 10 ani a alunecat sub pragul de 3,5%. Testez in continuare insa perspectiva unei aprecieri suplimentare a cotatiilor petrolului.

Am amintit deja o serie de premise macro-globale pentru care cred ca intr-o situatie normala pretul petrolului ar fi crescut oricum. Dar de cateva saptamani nu mai suntem intr-o situatie normala, ci in una exceptionala. Libia, Algeria, Iranul, Arabia Saudita sunt acum „wild cards”, si „risk/reward”-ul devine cu atat mai asimetric in favoarea „reward”-ului.

Favorizez totodata cazul unei aprecieri a monedei unice europene si lirei sterline in fata dolarului american, yenului japonez, dolarului australian si dolarului neo-zeelandez.

Am perceput in urma cu cateva saptamani posibilitatea unei dislocari majore a abordarilor monetare din zona euro si Regatul Unit fata de cele din Statele Unite si Japonia, dislocare favorabila inca celor doua monede europene majore.

Apoi, cred ca pietele supraestimeaza disponibilitatea Australiei si Noii Zeelande de a majora din nou dobanzile cheie. Si chiar daca pariul investitorilor se va confirma, Australia si Noua Zeelanda nu mai beneficiaza de elementul surprizei. Surpriza monumentala privind normalizarea conditiilor monetare ar veni in urmatoarele luni din zona euro si Regatul Unit. Este pentru prima data in ultimii doi ani cand asteptarile investitorilor pot bascula violent, favorizand moneda unica europeana si lira sterlina in fata valutelor "high yield".

Cu datele observabile la acest moment, cred ca bursele de actiuni si pietele bondurilor guvernamentale apartinand economiilor emergente raman vulnerabile.

Una din ipotezele centrale cu care am lucrat inca de la sfarsitul anului trecut a fost ca pietele emergente vor incepe sa performeze mai prost decat pietele dezvoltate.

Un ecart deja favorabil pietelor dezvoltate se poate accentua si daca ambele categorii de piete cresc in acelasi timp, atata timp cat pietele dezvoltate cresc mai rapid decat cele emergente. Insa pentru un timp prefer sa testez exclusiv impactul unui context macro-global inca defavorabil capatului „emergent” al spectrului.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte.

SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

S.S.I.F. Tradeville S.A., B-ul. Unirii 19, bl. 4B, Bucuresti, Romania tel: (021) 336 93 25, fax: (021) 336 92 33; Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005