Aurul si argintul - cresteri de pret de peste 10% la inceput de 2014 - analiza Equity Invest afaceri romania

etichete afaceri:
craciunitele  organizate  finalul  autovehicole  ksi  deschisa  săţioase  rezerv  alese  pisicirasfatatero  iduna  clienţilor  acum  incurajati  informatia  accelereaz  handymen  bada  iancu  fitbit  rezonanta  e100  sistemului  tigla  bancii  distribuitorul  putinta  costa  pierd  topuri 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Aurul si argintul - cresteri de pret de peste 10% la inceput de 2014 - analiza Equity Invest

sursa: www.smartfinancial.ro
Aurul a inceput anul 2014 pe un trend ascendent, inregistrand in perioada 1 ianuarie- 17 februarie o creştere de preţ de cca 10,2%. La inceputul anului curent, cotaţia aurului era pe bursele internaţionale in jur de 1.205 USD/uncie, iar la finalul intervalului analizat a atins cca 1.328,5 USD/uncie. "Preţul aurului a crescut şi a ajuns la niveluri neatinse din octombrie 2013 pe fondul unor rezultate slabe ale economiei SUA, care au pus presiune pe dolarul american, crescand interesul investitorilor pentru active de refugiu precum metalele preţioase", a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest. Oficialii SUA au anunţat că in ianuarie au avut loc scăderi atat in ceea ce priveşte producţia industrială (cea mai mare scădere din 2009 şi pană in prezent), cat şi vanzările cu amănuntul (retail); mai mult, recent a avut loc şi creşterea peste aşteptări a numărului americanilor care au aplicat pentru ajutoare de şomaj.

Dacă in ianuarie, odată cu scăderea pieţelor de capital, investitorii s-au orientat firesc către aur, ceea ce a susţinut o dată in plus creşterea sa de preţ, in ultima perioadă aurul s-a apreciat chiar şi in intervale in care o serie de burse au crescut, fapt mai puţin obişnuit. "Considerand elementele de analiză fundamentală (cum am făcut anterior), nu trebuie să uităm de analiza tehnică şi de forţe aferente care pot susține la randul lor preţul unui instrument intr-o direcţie sau alta: in cazul de față, evoluția acestora a incurajat creșterea prețului aurului. Bineințeles insă că nu trebuie să punem mișcarea aurului in totalitate pe seama analizei tehnice, contextul fundamental curent fiind cauza principală a creșterii inregistrate", a arătat Cosmin Enache.

Argintul a fost metalul preţios cu cea mai mare creştere procentuală de preţ pană in prezent in 2014

Argintul a fost metalul preţios cu cea mai mare creştere procentuală de preţ in intervalul 1 ianuarie- 17 februarie 2014, cotaţiile sale crescand pe bursele internaţionale cu cca 11,3% per ansamblul perioadei precizate, respectiv de la cca 19,4 USD/uncie la aproximatix 21,6 USD/uncie. "Creșterea impresionantă de pe piața argintului are la bază aceiași factori fundamentali precizaţi anterior care au susţinut metalele preţioase in ansamblul lor, insă tradițional acest instrumentul prezintă o volatilitate mult mai ridicată comparativ cu piața aurului", a precizat Cosmin Enache.

Paladiul şi platina- creşteri de preț moderate

În intervalul 1 ianuarie- 17 februarie 2014, preţul paladiului a crescut cu cca 3,4%, cotaţiile sale incheind perioada respectivă in jurul valorii de 738,5 USD/uncie. Preţul platinei a crescut, de asemenea, in intervalul analizat, cu cca 4,1%, respectiv pană la cca 1.425 USD/uncie. "Dacă ar fi avut un comportament exclusiv de metale preţioase, creşterile de preţ ale platinei şi paladiului poate că ar fi fost mai mari; ambele metale au insă şi o largă utilizare industrială, aşa incat prezintă şi comportament de marfă pur-și-simplu; astfel, o serie de date dezamăgitoare privind economia Chinei, precum şi vanzările sub aşteptări de automobile in SUA au temperat creşterile de preţ pentru paladiu şi platină, aceste metale preţioase avand o largă utilizare in industria catalizatorilor auto", a arătat Cosmin Enache.

Ce urmează?

Pană in prezent in 2014 a avut loc o diversificare și rebalansare a portofoliilor de investiții, expunerile din piețele emergente fiind diminuate considerabil, deținerile de acțiuni marcand scăderi ușoare, iar metalele prețioase "făcandu-și din nou apariția" in portofoliile investitorilor. "Pentru moment sunt șanse destul de mari ca Rezerva Federală a SUA să mențină nivelul lunar de 65 miliarde USD de injecții de lichidități. De asemenea, se poate vorbi și despre o creștere a cererii pe piața metalelor prețioase (in special aur și argint) venită din zona economiilor emergente in care inflaţia atinge cote ridicate (Brazilia, Argentina etc), investitorii locali fiind astfel nevoiți să se protejeze prin achiziţii pe piața metalelor prețioase. În acelaşi timp insă, este posibil ca recenta mişcare de apreciere a metalelor preţioase să cunoască in viitorul apropiat anumite corecţii, pe fondul menținerii temporare a apetitului pentru risc, investitorii incercand retestarea maximelor de pe piața de capital; bineințeles că datele macroeconomice din SUA, China și zona euro vor dicta nivelul (de acceptare a riscurilor) asimilat de investitori", a arătat Cosmin Enache.

SSIF Equity Invest SA a fost infiinţată in anul 1998, fiind autorizată ca societate de servicii de investiţii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisă de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizată să desfăşoare servicii de investiţii financiare specifice- preluarea şi transmiterea ordinelor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor in numele clienţilor şi, respectiv, administrarea portofoliilor- precum şi o serie de servicii conexe (schimb valutar in legătură cu activităţile de servicii de investiţii prestate etc). Instrumentele financiare negociabile cu care operează SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (acţiuni, titluri de stat, obligaţiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de imprumut cu scadenţa mai mare de un an, drepturi de preferinţa la subscrierea de acţiuni in cadrul unei majorări de capital, orice alte instrumente financiare care au fost calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate drept instrumente financiare derivate) şi titlurile de participare la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare.

Fondurile deţinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate in numele S.S.I.F. in contul de clienţi deschis special in acest scop. În calitate de intermediar, SSIF Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor. Începand cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de CFD-uri, fiind prima companie romanească ce şi-a asumat acest rol; suma minimă pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare cu CFD-uri este de 500 Euro.