Aurul, petrolul si EUR-USD - la noi maxime istorice afaceri romania

etichete afaceri:
prezentat  balan  laptele  evaluare  autentificata  ieftina  corporatist  marfurilor  nepereche  viteze  dobandit  lemnului  cehiei  instan  burghelea  siglele  mizam  dubleze  vga  ranforsate  sys  ignore  audit  iluminat  sales  orizontale  caras  tenerife  panouri  dolce&gabanna 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Aurul, petrolul si EUR-USD - la noi maxime istorice

sursa: www.smartfinancial.ro
Ultima ora: Gigantul financiar american Bear Stearns va primi finantare de urgenta din partea Rezervelor Federale!

Intr-o rasturnare spectaculoasa, desi a deschis cu o pierdere de peste 200 de puncte, indicele compozit al pietei americane de actiuni Dow Jones Industrial Average a inchis joi 13 martie cu un castig de 35.50 puncte (0.29%).

Desi dezvaluirea de catre secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, a unui nou plan indreptat in directia atenuarii crizei pietei imobiliare locale a fost primita cu scepticism de Wall Street - indicele Dow Jones Industrial Average deschizand ziua de joi cu o pierdere de peste 200 de puncte - comentariul facut de catre Standard & Poor's conform caruia sectorul financiar a raportat deja cea mai mare parte a pierderilor legate de colapsul pietei imobiliare si de turbulentele resimtite in piata creditului a schimbat brusc raportul de forte la New York Stock Exchange in favoarea cumparatorilor.

O multime de rezerve pot fi insa avansate in legatura cu prognoza unei agentii de rating care pe parcursul anilor recenti a esuat remarcabil in a percepe riscuri majore atasate sectorului financiar. Pentru ca ironia sa fie inca si mai mare, secretarul Trezoreriei insusi a recomandat joi pietelor financiare ca in viitor sa considere cu mai mare atentie aprecierile facute de catre agentiile de rating.

In ciuda redescoperirii optimismului pe Wall Street, bursele asiatice de actiuni au ramas vineri relativ pesimiste - la fel ca dupa aprecierile de pret spectaculoase notate marti la New York Stock Exchange. Indicele compozit al pietei nipone, Nikkei 225, a pierdut in ultima zi a saptamanii 1.54%.

Henry Paulson a reiterat joi politica unui dolar american puternic - ironic, chiar intr-o zi in care moneda americana inregistra un nou minim istoric in fata euro si a francului elvetian, si cobora sub 100 in fata yenului japonez pentru prima data in ultimii 12 ani.

Cea mai recenta interventie coordonata a G7 in pietele valutare s-a intamplat in septembrie 2000, indreptata atunci contra deprecierii monedei unice europene.
Urmatoarea intalnire G7 va avea loc pe 12 - 13 aprilie, la Washington.

Pretul spot al aurului a atins vineri dupa-amiaza un nou maxim istoric, la peste $1000 pe uncie. Moneda unica europeana a atins vineri impotriva dolarului american un nou maxim al tuturor timpurilor, la aproape 1.57. In ultima zi a saptamanii, totodata, moneda unica europeana a atins un nou maxim istoric in fata lirei sterline, la aproape 0.77.

Joi, pretul futures al petrolului WTI cotat la New York Mercantile Exchange, cu scandenta aprilie 2008, a atins un nou maxim istoric, la $111.00 pe baril. La randul sau, pretul futures al petrolului Brent cotat la ICE Futures Europe, cu scadenta aprilie 2008, a atins joi un nou maxim istoric, la $107.88 pe baril.

Preturile la nivelul consumatorilor in Germania au crescut in februarie cu 0.5% fata de ianuarie, si cu 2.8% fata de aceeasi perioada a anului trecut - in linia asteptarilor generale, dar si a estimarilor initiale publicate pe 29 februarie. Conform metodei de calcul armonizate la nivel european, cresterile au fost de 0.5%, si respectiv 2.9% - si aceste cifre confirmand estimarile initiale.

Conform datelor revizuite si publicate vineri, preturile la nivelul consumatorilor in zona euro au crescut in februarie cu 0.3% fata de ianuarie (luna care a notat un declin de 0.4%), si cu 3.3% fata de februarie 2007 - avans care marcheaza un record istoric, superior celui de 3.2% estimat initial pe 29 februarie.

In februarie, inflatia la nivelul consumatorilor in Statele Unite a ramas neschimbata fata de ianuarie, atat la nivel agregat cat si excluzand din calcul componentele volatile (luna ianuarie notase cresteri ale preturilor la nivelul consumatorilor de 0.4% la nivel agregat, si de 0.3% excluzand componentele volatile). Fata de februarie 2007, luna trecuta inflatia la nivelul consumatorilor a crescut cu 4.0% la nivel agregat, si cu 2.3% excluzand componentele volatile. Datele, publicate vineri, au sosit sub valorile asteptate.

Valoarea agregata pentru martie a indicelui increderii consumatorilor in Statele Unite compilat de catre Universitatea din Michigan a fost 70.5, in scadere fata de 70.8 in februarie. Valoarea, publicata vineri, a sosit usor peste asteptari.

Cele mai importante date economice americane programate pentru saptamana viitoare sunt: luni - productia industriala (februarie); marti - numarul caselor noi in constructie si al autorizatiilor de construire (februarie), preturile la nivelul producatorilor (februarie), decizia de politica monetara a Rezervelor Federale; miercuri - stocurile de petrol; joi - indicii de anticipare a conditiilor economice compilati de catre The Conference Board (februarie), estimarea ‘Philly Fed' a conditiilor economice alcatuita de catre Rezervele Federale din Philadelphia (martie).

Mihai Nichisoiu, Analist piete internationale,
VANGUARD, partener SMARTfinancial.ro