Argintul bate aurul (si orice altceva) - editorial Tradeville afaceri romania

etichete afaceri:
uniune  schimburile  morale  expat  15  toaster  portofelul  romreal  navigator  hartilor  inradacinat  permita  ecs  substante  spctacolul  isra  mayer   votare  skyy  dedica  congelata  radulica  performantele  instanta  activision  centrului  ministere  datoreaz  pasionat  tester 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Argintul bate aurul (si orice altceva) - editorial Tradeville

sursa: www.smartfinancial.ro
Cotatiile spot ale argintului au atins ieri un nou maxim al ultimilor 31 de ani, testand $50 pe uncie. Iar contextul curent ramane favorabil unei aprecieri suplimentare. Problema este ca tot mai multi jucatori realizeaza asta, iar piata devine tot mai aglomerata.

Am testat cu succes ipoteza unei aprecieri a cotatiilor argintului in a doua parte a anului trecut, imediat dupa ce pe 10 august Rezerva Federala a semnalizat reactivarea unor abordari monetare ultra-relaxate in Statele Unite, ca parte a unui pariu mai larg favorabil pietelor emergente si marfurilor si defavorabil dolarului american. In debutul acestui an am incercat acelasi lucru, de aceasta data insa fara succes. In ianuarie cotatiile argintului au pierdut 9%. Nicicand in ultimele doua decade prima luna a anului nu a fost mai proasta pentru pozitii long in pietele metalelor pretioase.

La sfarsitul lunii martie am decis sa retestez scenariul unor evolutii pozitive ale pietelor emergente si marfurilor, si argintul a revenit astfel in atentia mea. Trei saptamani mai tarziu cotatiile argintului castigasera deja aproape 15%, dar am abandonat in mod precipitat si la pachet toate ipotezele corespondente pe 18 aprilie imediat dupa anuntul facut de Standard & Poor's prin care agentia retrograda perspectiva ratingului suveran al Statelor Unite.

Doar doua zile mai tarziu, pe 20 aprilie, am reinitiat acelasi pariu pro-emergente si marfuri asumand printre altele varianta unei aprecieri suplimentare a cotatiilor argintului plecand in particular de la premisa ca maine Rezerva Federala va suna mai „dovish” decat indica asteptarile generale.

De la inceputul anului, pretul spot al argintului a castigat peste 50% (fata de 6% in cazul aurului). In perioada care a trecut de la discursul tinut pe 27 august anul trecut la Jackson Hole de presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke (marcat de observatori ca momentul la care banca centrala americana a semnalizat disponibilitatea pentru o noua campanie de relaxare monetara cantitativa in Statele Unite, care a fost lansata oficial la inceputul lunii noiembrie), argintul a castigat peste 145% (fata de 22% in cazul aurului). Si, desi relevanta cifrelor este probabil discutabila pentru speculatii pe termen scurt, pe parcursul ultimilor zece ani argintul a castigat 937%, fata de 469% in cazul aurului si putin peste 7% in cazul S&P 500.

Dar ieri, evolutia argintului a fost inca si mai spectaculoasa. Saptamana a inceput pe piata spot cu o apreciere de peste 5%, pentru ca in debutul sedintei americane, pe fondul unui volum de tranzactionare record la COMEX, cotatiile sa se prabuseasca cu peste 7%.

Nu a existat nicio dislocare fundamentala care sa fi justificat o asemenea basculare a pretului. Dar pentru o piata care contine deja aproape toate ingredientele unui balon speculativ monumental, absenta lichiditatii si incercarea esuata de a afisa un nou maxim record au fost suficiente pentru a determina taieri precipitate ale profiturilor si lichidari fortate ale pozitiilor long initiate foarte recent.

Nu percep nicio explicatie rezonabila pentru care performanta argintului o depaseste semnificativ pe cea a aurului. Utilizarea industriala a argintului nu reprezinta un factor, daca ne uitam la cum au evoluat recent platina, paladiul sau cuprul.
Oricare ar fi fost premisa initiala care a generat decuplarea argintului de aur, la acest moment probabil ca nici nu mai conteaza. Cumparatorii aleg argintul pur si simplu pentru ca performeaza mai bine decat aurul in particular, si mai bine decat orice alt mediu financiar important in general.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte.

SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

S.S.I.F. Tradeville S.A., B-ul. Unirii 19, bl. 4B, Bucuresti, Romania tel: (021) 336 93 25, fax: (021) 336 92 33; Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005