Abisul i-a intors privirea Europei - editorial afaceri romania

etichete afaceri:
highlights  intercompany  simptomele  tiparite  judetul  robotii  5400  batai  veronica  boxro  diversificate  1amp;1  multisenzoriala  vita  duios  viitorii  joyanuzt576@yahoocom  servetele  webstock  inevitabila  titei  competitivit  asteptand  climatul  panos  rapiditate  127  rigid  credibil  localnici 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

Abisul i-a intors privirea Europei - editorial

sursa: www.smartfinancial.ro
Nietzsche spunea ca daca privesti pentru un timp in abis, abisul iti intoarce privirea. Europa se uita de ceva timp in abis. Miercuri, abisul i-a intors privirea.

Renunt acum la pariul deschis la mijlocul saptamanii trecute impotriva pietelor financiare direct afectate de situatia din Grecia. In perioada mentinerii acestui pariu, cele mai importante banci grecesti si portugheze listate pe bursele de actiuni de la Atena si Lisabona au pierdut in medie 3% (este vorba de National Bank of Greece SA, EFG Eurobank Ergasias SA, Alpha Bank AE, Piraeus Bank SA, si respectiv Banco Comercial Portugues SA, Banco Espirito Santo SA, Banco Portugues de Investimento SA).

Cele mai importante banci spaniole listate pe bursa de actiuni de la Madrid afiseaza acum cotatii comparabile cu cele de marti (este vorba de Banco Popular Espanol SA, Banco de Sabadell SA, Banco Santander SA, Banco Espanol de Credito SA, Bankinter SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA). In fata dolarului american, yenului japonez, lirei sterline, dolarului canadian si coroanei suedeze, moneda unica europeana a suferit o pierdere medie de sub 1%.

Eroarea pe care am facut-o a fost ca nu am recunoscut miercuri potentialul declansarii unei acoperiri in panica a expunerilor short masive ale investitorilor construite deja pe pietele direct afectate pe fondul disperarii din declaratiile mobilizatoare ale oficialilor europeni - sosite inclusiv din partea opozitiei politice de la Berlin.

Prima incercare de a paria pe perspectiva unei crize europene de proportii monumentale a esuat. Nu vad insa niciun motiv pentru care speculatorii nu se pregatesc deja pentru o noua tentativa.

Nimic din ce se negociaza in prezent la Atena nu este indicativ pentru un mecanism general de solutionare a unei eventuale extinderi a crizei din Grecia catre alte verigi slabe ale zonei euro.

Un sprijin financiar masiv pentru Grecia va proteja pentru un timp Atena de vigilenta pietelor financiare. Portugalia, Irlanda, Italia sau Spania, insa, nu vor beneficia de acest lux.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.