90% dintre site-urile romanesti au vulnerabilitati cu grad ridicat de risc afaceri romania

etichete afaceri:
declaratiei  siderurgica  expertiza  deliu  focare  e1260  sistems  dialogului  detinand  macondo  weve  concernul  topul  bancar  indelungat  700000  conecteze  classmate  optimizate  linate  boilere  unicitate  organizatorilor  atributele  poleiala  nepoluante  undersea  eficace  consecintele  alicante 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

90% dintre site-urile romanesti au vulnerabilitati cu grad ridicat de risc

sursa: www.smartfinancial.ro
Peste 90% dintre website-urile romaneşti prezintă vulnerabilităţi incadrate la grad ridicat de risc, este concluzia unei campanii de audit de aplicaţii web efectuate de compania GECAD NET in perioada noiembrie-decembrie 2008. Campania de auditare a relevat prezenţa a 1556 de vulnerabilităţi severe, 545 cu grad de risc mediu şi 310 cu grad scăzut de risc.

"Rezultatele arată că website-urile din Romania au urgent nevoie de remedii serioase pentru că fiecare vulnerabilitate critică, odată exploatată, poate determina intreruperea activităţii site-ului respectiv şi chiar, mai grav, pierderea sau facilitarea furtului datelor existente in bazele de date cu utilizatori", spune Alexandru Molodoi, CTO la GECAD NET şi coordonator al campaniei.

Vulnerabilităţile cu grad ridicat de risc includ SQL Injection, Cross-Site Scripting, Parameter Tampering şi Cookie Poisoning. Exploatarea acestora se soldează in cele mai frecvente cazuri cu: Furtul, modificarea sau distrugerea informaţiilor din bazele de date; Furtul identităţii utilizatorilor; Efectuarea de tranzacţii online de către atacator in numele utilizatorului atacat; Preluarea controlului total asupra aplicaţiei sau chiar a serverului; Modificarea paginilor - dezinformare sau compromiterea imaginii; Indisponibilitatea aplicaţiei/website-ului.

Campania de audit de website-uri şi aplicaţii web a avut loc in intervalul 24 noiembrie - 15 decembrie 2008 şi a presupus scanarea şi analizarea a 53 de site-uri romaneşti şi a aplicaţiilor aferente, aparţinand unor importante companii cu activitate online.

"Auditarea a fost organizată pe două etape, in prima fiind executată scanarea site-urilor cu instrumente software specifice. În a doua etapă am analizat rezultatele obţinute şi am efectuat cate un raport de audit pentru fiecare dintre website-urile analizate, documente care includ şi detalii despre vulnerabilităţile descoperite", adaugă Alexandru Molodoi.

Auditul s-a realizat pe website-uri care acoperă segmente diferite pe piaţa online, de la furnizarea de ştiri de interes general dar şi de nişă, pană la magazine online sau site-uri de joburi. "Companiile care activează in online ar trebui să acorde un interes mai mare securităţii aplicaţiilor web pe care le dezvoltă pentru că existenţa unor breşe ce pot fi uşor exploatate poate conduce nu doar la indisponibilitatea aplicaţiei şi la pierderi de trafic dar şi la pierderea increderii utilizatorului in website-ul respectiv, in general la pierderea reputaţiei online", conchide oficialul GECAD NET.

GECAD NET oferă servicii de audit de website şi aplicaţii web care includ analizarea detaliată şi interpretarea rezultatelor, punand totodată la dispoziţie o echipă de consultanţi in securitate online ce vine in sprijinul companiilor in vederea remedierii vulnerabilităţilor constatate in timpul auditării.