66% dintre romani incheie tranzactiiile imobiliare fara sprijinul unui agent imobiliar afaceri romania

etichete afaceri:
printr  tiparele  adresezi  magenta  activarea  farmexim  valorici  23  imobile   elephantoro  monitorizeaz  phone  metoda  pescuit  balantei  klinik  stacheta  apropia  identic  evitati  cunostinte  zei  normalizarii  bloca  ceramice  amuzante  functionare  bata  renunte  misiunilor 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

66% dintre romani incheie tranzactiiile imobiliare fara sprijinul unui agent imobiliar

sursa: www.smartfinancial.ro
CENTURY 21 Romania lansează primul studiul naţional despre piaţa de FSBO (For Sale By Owner - vănzarea unei locuinţe direct de către proprietar, fără a apela la serviciile de intermediere sau reprezentare ale unui agent imobiliar) din Romania.

Studiul a fost realizat de compania Operations Research, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional format din 800 de respondenţi, cu varsta cuprinsă intre 25-55 ani care au vandut o locuinţă in mediul urban in ultimele 6 luni, prin interviuri telefonice realizate pe baza unui chestionar mixt de culegere de date (intrebări inchise şi intrebări deschise). Procentul de eroare de eşantionare este de 4%, la un nivel de incredere de 95%.

Cea mai importantă concluzie a acestui studiu este că serviciile specializate ale unei agenţii imobiliare, in Romania, nu sunt incă percepute ca fiind relevante, 66% dintre romani incheie tranzacţiile fără suportul unui agent imobiliar. Principalele motive pentru care romanii aleg să işi vandă locuinţa pe cont propriu sunt lipsa de incredere in agenţii imobiliari şi convingerea că aceştia nu pot oferi un plus de valoare tranzacţiilor, 95% dintre respondenţii care au efectuat tranzacţia pe cont propriu afirmand că agenţii nu lucrează in interesul lor şi nu sunt bine pregătiţi.

În comparaţie, in Europa Occidentală, Canada şi Statele Unite, clienţii aleg să lucreze prin intermediul unei agenţii imobiliare, intr-un procent de peste 90%.

Motivul principal al acestei diferenţe este faptul că majoritatea agenţilor imobiliari romani practică preponderent intermedierea, modalitate de vanzare a locuinţei care, in realitate, nu avantajează niciuna dintre cele două părţi implicate, singurul obiectiv al agentului fiind acela de a incheia tranzacţia cat mai rapid pentru a intra in posesia comisionului. S-a ajuns astfel, conform studiului, ca 75% dintre romani să creadă că intermedierea este cea mai bună modalitate de a colabora cu un agent imobiliar, fiind, de fapt, singura modalitate pe care o cunosc. „Romanii au, in mod greşit, convingerea că in cazul intermedierii, agentul imobiliar reprezintă ambele părţi. De fapt, in procesul de intermediere, singurele interese pe care agentul imobiliar le apără in prezent sunt ale sale. Pentru a face o paralelă, este ca şi cum intr-un proces ai fi reprezentat de un procuror, nu de avocat.”, a declarat Cătălin Scripcaru, Preşedinte CENTURY 21 Romania.

Conform studiului comandat de CENTURY 21 Romănia, odată ce le-a fost explicat procesul de reprezentare (caz in care agentul imobilar reprezintă doar una dintre părţile implicate in tranzacţie), 1 din 4 romani a afirmat că işi doreşte să beneficieze de acest serviciu. “În reţeaua CENTURY 21, reprezentarea este modalitatea firească de a colabora cu clienţii noştri, 90% dintre tranzacţiile incheiate de agenţi desfăşurandu-se in aceste condiţii”, a adăugat Cătălin Scripcaru, Preşedinte CENTURY 21 Romania. Acesta consideră că rezultatele studiului, conform cărora peste jumătate dintre romani nu lucrează cu agenţii imobiliare, reprezintă o adevărată oportunitate pentru agenţiile imobiliare care oferă servicii de calitate. Acest aspect este confirmat şi de fragmentarea pieţei imobiliare, per total: 2 din 3 romani nu pot să numească o agenţie imobiliară.

“Dacă in perioada de dezvoltare economică, serviciile unui agent imobiliar nu puteau face diferenţa pentru că tranzacţiile se incheiau mult mai uşor, in contextul actual situaţia este diametral opusă. Acest studiu ne arată că aşteptările consumatorilor de servicii imobiliare au crescut iar motivul pentru care nu apelează la agenţi este că nu cred in valoarea adăugată pe care aceştia o pot oferi. Astfel, este un moment oportun de dezvoltare a companiilor imobiliare care oferă servicii de consultanţă in adevăratul sens al cuvantului.”, a declarat Cătălin Scripcaru, Preşedinte CENTURY 21 Romania.

Century 21 Real Estate LLC este cel mai mare francizor mondial din domeniul imobiliar, furnizand servicii complete de pregătire profesională, gestionare, administrare şi marketing pentru Sistemul CENTURY 21®. Reţeaua este alcătuită din 8.000 de agenţii imobiliare, pentru care lucrează circa 121.000 de specialişti, in 73 de ţări şi teritorii din intreaga lume. Century 21 Real Estate LLC este o filială a Realogy Corporation, SUA.

Reţeaua CENTURY 21 din Romania cuprinde la ora actuală 6 agenţii deţinute şi operate in mod independent, in Bucureşti, ce oferă servicii imobiliare la standarde internaţionale, precum şi o divizie de cercetare şi evaluări imobiliare.