65 la suta dintre consumatorii de ciocolata premium vor ramane, in 2009, la acelasi consum afaceri romania

etichete afaceri:
mecanism  intampl  nesolu  infloreste  exceland  economisi  facebook  sce  acreditat  dependentilor  portofelul  inconjur  noiembrie  arondate  hitch  radu  migrarea  fiat  indeplinirea  clientele  colaboratori  navtech  petrom>festivalul  deficitul  daruire  avansa  parada  gazduire  regulamentul  contribuind 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

65 la suta dintre consumatorii de ciocolata premium vor ramane, in 2009, la acelasi consum

sursa: www.smartfinancial.ro
Peste 65 la suta dintre consumatorii de ciocolata premium vor ramane, in 2009, la acelasi consum sau isi vor creste consumul, se arata intr-un studiu realizat de Wawel, producatorul multinational de ciocolata premium.

"Numai 21 la suta dintre ei isi vor reduce consumul cu aproximativ 25-50 la suta din motive independente de criza. Sapte la suta dintre consumatori vor cumpara mai putin cantitativ, dar vor alege un brand mai scump, in timp ce doar patru la suta se vor muta catre un brand inferior", precizeaza Narcis Costache, Country Manager, Wawel Romania.

Studiul a fost realizat de catre Wawel Romania pe un esantion reprezantativ la nivelul intregii tari, persoanele chestionate fiind din categoria Esomar AB plus. În ceea ce priveste pozitia respondentilor in companie, 50 la suta dintre proprietarii de companii vor ramane la acelasi consum sau isi vor creste consumul, 25 la suta dintre acestia isi vor reduce consumul cu 25 la suta, iar 12,5 la suta vor migra catre un brand mai ieftin.

În aceeasi masura, 12,5 la suta isi vor reduce consumul cu 50 la suta din motive independente de criza. Referitor la directorii generali si vicepresedintii de companii mari, 76,9 la suta din respondenti au decis sa consume aceeasi cantitate sau sa isi mareasca gradul de consum. 15,5 la suta dintre ei vor cumpara mai putina ciocolata, insa vor migra catre un brand mai scump, in timp ce numai 7,6 la suta dintre respondenti vor reduce consumul cu 25 la suta din motive independente de criza.

75,8 la sita dintre manageri vor consuma acceasi cantitate de ciocolata ca si pana acum si vor creste calitatea produselor pe care le cumpara in mod obisnuit. 13,7 la suta din ei isi vor reduce consumul cu 25 la suta - 50 la suta, in timp ce un procent de 10,3 la suta va migra catre un brand mai ieftin - din segmentul de piata mediu.

Ceilalti angajati (specialistii, personal administrativ) au decis sa consume aceasi cantitate ca inainte sau sa isi creasca consumul in procent de 60,7 la suta. 25,7 la suta dintre participantii la studiu isi vor reduce consumul cu 25-50 %, in timp ce 10 % vor cumpara produse mai putin cantitativ, dar produse de calitate superioara.

Numai 2% dintre respondentii din aceasta categorie vor cumpara un brand mai ieftin. În ce priveste profesia respondentilor, Wawel Romania a descoperit ca peste 66 % dintre persoanele cu studii superioare isi vor pastra sau isi vor creste consumul de ciocolata in anul 2009.

În ceea ce priveste mediul academic, jumatate din respondenti au declarat ca se vor pastra la acelasi nivel de consum sau il vor creste, in timp ce jumatatea cealalta a declarat ca vor cumpara mai putina ciocolata, insa de o calitate superioara. 100% dintre respondentii din domeniul de consultanta au raspuns ca se vor pastra la acelasi nivel de consum sau isi vor creste consumul.

În ceea ce priveste varsta, este interesant, spune Narcis Costache, Country Manager, Wawel Romania, sa vedem ca indiferent de varsta, peste 65% dintre consumatori vor ramane la acelasi nivel de consum sau il vor creste, indiferent de efectele crizei.

Referitor la rezultatele in functie de varsta respondentilor, in categoria de varsta 18-24 de ani, respondentii au afirmat, in procent de 71,4 %, ca isi vor pastra regimul de consum al ciocolatei, vor consuma, adica, la fel sau mai mult. 28,5% au declarat ca isi vor reduce consumul cu 50 %.

Pentru categoria 25-34 de ani, 64,2 % dintre respondenti au afirmat ca vor consuma aceeasi cantitate sau isi vor mari consumul. 26,1 % isi vor reduce consumul cu 25-50 %. Pentru categoria de varsta 35-54 de ani, 65,5% au declarat ca nu isi vor modifica regimul de consum al ciocolatei - consumul va ramane la acelasi nivel sau va creste, in timp ce 20,6% dintre respondenti isi vor reduce consumul cu 25-50 %.

Numai 3,4% dintre acestia se vor orienta spre un brand mai ieftin, in timp ce 10,5% vor cumpara mai putina ciocolata, dar de o calitate superioara. Ultima categorie de varsta, cea care cuprinde persoanele de peste 55 de ani, este mai stabila. 83,3 % dintre acestia au declarat ca vor consuma la fel sau mai multa ciocolata, iar 16,6 % au declarat ca isi vor reduce consumul cu 25 %.

Acest cosum crescut, spune reprezentantul Wawel, provine din faptul ca oamenii vor taia din bugetele pentru calatorii, imbracaminte sau alte cheltuieli, dar vor aloca mai multi bani pentru mancare. În ceea ce priveste consumatorii de ciocolata in functie de gen, femeile sunt mai stabile in tendintele de consum fata de barbati, cele dintai declarand, in proportie de 72,7 %, faptul ca vor consuma la fel sau mai multa ciocolata in 2009.

În acelasi timp, numai 47,8 % dintre barbati au declarat acest lucru. Cu o istorie de peste 100 de ani in fabricarea ciocolatei, Wawel este lider de piata in grupul HOSTA International AG, un grup multinational cu sediul in Elvetia, din care fac parte urmatoarele companii: Droste (Olanda), Dulcinea (Spania), Hosta Italia, Hosta GmbH (Germania).

În prezent, Wawel are puncte de desfacere in Europa, Asia, Orientul Mijlociu si America de Nord. Wawel a achizitionat, recent, o fabrica de dulciuri in Lasoschy (Ucraina). Este preconizat ca aceasta va deveni cea mai importanta linie de productie din Estul Europei, targetul sau fiind, in principal, pietele din tarile fost sovietice.

Cifra de afaceri a companiei a fost, in anul 2007, de 100 de milioane dolari, iar prognoza pe 2008 se plaseaza in jurul sumei de 110 milioane de dolari, aceasta reprezinta o crestere de 10% anual, semnificativa, luand in considerare faptul ca Wawel activeaza in general pe piete mature, unde compania este foarte bine pozitionata.

Material furnizat de Agentia de Presa AGERPRES