61% dintre consumatorii romani nu-si cunosc drepturile privind pachetele de servicii turistice afaceri romania

etichete afaceri:
cp  minima  edituri  necasatoriti  bosnia  obţinută  formeaz  clujene  pove  evei  medsana  riccadonna  europarlamentar  happybox  intercapital  erou  progresului  lasalle  stagiile  higroscopice  intretine  producerea  deschisi  programatorilor  ocazia  propune  gunoi  pliaza  leag  dorintelor 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

61% dintre consumatorii romani nu-si cunosc drepturile privind pachetele de servicii turistice

sursa: www.smartfinancial.ro
În perioada 13.03.2014-16.03.2014, Centrul European al Consumatorilor din Romania - ECC Romania a participat ca expozant la Targul de Turism al Romaniei - Editia de primăvară.

Cu ocazia acestui eveniment ECC Romania a impărtit in cele 4 zile de participare un număr de 2265 de brosuri cu diverse tematici, ceea ce reprezintă o medie de 566 de persoane pe zi care au primit informatii si consiliere gratuită din partea consilierilor centrului. Totodată, ECC Romania a realizat si un chestionar cu 6 intrebări privind gradul de cunoastere a drepturilor consumatorilor.
Au fost completate 150 de chestionare in total, aproximativ 37 de chestionare in fiecare zi a targului. În urma prelucrării datelor, au rezultat următoarele concluzii:

- la intrebarea „Ati călătorit in tările membre ale UE?” 93% au răspuns afirmativ, iar restul de 7%, negativ.

- la intrebarea ,,Dacă da, ati intampinat probleme pe parcursul transportului?”, 35% au intampinat probleme, iar in cazul a 65% din respondenti nu au existat incidente.

- la intrebarea: ,,Ce nemultumiri ati avut?”, 17% dintre respondenti au avut probleme legate de transport (avion, autocar), 45% au avut probleme cu bagajele (pierdere, deteriorare), 31% au avut probleme cu produsele achizitionate din tara respectivă, iar restul de 7% au avut alte probleme.

- la intrebarea,,V-ati adresat unei institutii specializate pentru protectia consumatorului?”, doar 12% au răspuns afirmativ, iar 88% nu s-au adresat unei astfel de institutii.

- la intrebarea nr 5: ,,Vă cunoasteti drepturile de consumator european?”, doar 39% dintre respondenti isi cunosc drepturile, iar 61% nu si le cunosc.

- la ultima intrebare: ,,Pe o scală de la 1-5, in ce măsură considerati că proiectul ,,Centrul European al Consumatorilor din Romania, implementat de APC (Asociatia pentru Protectia Consumatorilor), este o initiativă bună?”, 87% au fost cu totul de acord, 10% au fost de acord, iar restul de 3% nu au fost nici de acord, nici in dezacord.

În concluzie, cea mai mare parte din respondenti au intampinat probleme cand au călătorit in afara tarii, astfel 45% dintre acestia au intampinat probleme legate de pierderea bagajului sau deteriorarea acestuia. Din cauza faptului ca in proportie de 88% din respondenti nu au reclamat probleme intampinate, acestia nu au beneficiat de drepturile legale in asemenea cazuri.

După cum se poate observa, ei au fost receptivi si intru totul de acord de importanta existentei Centrului European al Consumatorilor din Romania, considerand că astfel isi vor putea rezolva problemele legate de protectia consumatorului cu un produs sau un serviciu achizitionat dintr-un alt stat european.

ECC-Net este alcătuită din centrele europene pentru consumatori din 29 de tări (27 state membre ale U.E., plus Norvegia si Islanda), si este co-finantată de Directia Generală de Sănătate si Protectia Consumatorilor a Comisiei Europene si de către fiecare dintre statele membre. Scopul retelei este de a crea increderea in piata internă europeană, oferind consumatorilor informatii utile cu privire la drepturile lor, consiliere si ajutor in achizitii transfrontaliere.

În Romania, „Centrul European al Consumatorilor", oferă consumatorilor o gamă variată de servicii, de la informarea asupra drepturilor lor, la oferirea de consultantă si sprijin in rezolvarea problemelor pe care le intampină.