43% dintre consumatori achizitioneaza un brand numai dupa ce gasesc online informatii relevante despre el afaceri romania

etichete afaceri:
metru  cotare  bruckenthal  lp  senzatii  punctaj  rasplatita  aparamente  barbara  voturilor  istoriei  posterul  slogan  concluziile  utilitate  concept  complex  turneului  rebranding  lansandu  docomo  modern  conexiunea  karaoke  impozitarii  convinşi  sonde  casatorii  glass  modalitatile 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

43% dintre consumatori achizitioneaza un brand numai dupa ce gasesc online informatii relevante despre el

sursa: www.smartfinancial.ro
Studiul „Rethinking paid, earned and owned media: New rules for marketing performance”, realizat de Initiative pe baza discuţiilor cu consumatori din Australia, China, Germania, Spania, Columbia, Thailanda, Italia, UK şi SUA, face apel la o regandire a strategiilor marketerilor in funcţie de o nouă segmentare a canalelor de marketing: paid, earned şi owned media.

Cele trei categorii sunt denumite astfel in funcţie de tipul de control pe care companiile il au asupra brandurilor: paid media - spaţiu publicitar standard (cumpărat la TV, print, online), earned media - spaţiul comunicării nu este controlat de brand ci mai degrabă de consumator (spre exemplu WOM, articolele din presa, testimonialele) şi owned media - toate canalele prin care un brand comunică direct cu consumatorul, fără intermediari (spre exemplu pagina de internet a companiei).

Studiul arată cat de importantă a devenit implicarea consumatorilor in comunicarea pe care brandurile o susţin prin cele trei tipuri de canale. Mai mult de jumătate din populaţia studiului (52% dintre cei intervievaţi) işi petrece o parte importantă din timpul liber căutand informaţii online despre branduri inainte de a lua decizia de cumpărare. Internetul este principalul factor care a condus la creşterea timpului alocat de consumatori pentru căutarea şi compararea informaţiilor despre branduri, ca pas premergător deciziei de cumpărare.

În acest context, cu 56% dintre consumatori declarand că Internetul le-a schimbat complet modul de a face cumpărături, brandurile care nu interacţionează cu consumatorii online riscă să dispară. Refuzul de a cumpăra un produs sau un serviciu fără o documentare prealabilă online atinge cele mai inalte valori in randul tinerilor: 48% dintre consumatorii cu varste cuprinse intre 18 şi 34 de ani comparativ cu 37% dintre consumatorii cu varste intre 35 şi 54 de ani.

Însă deşi tendinţa generală, la nivel global, este ca publicul să devină tot mai activ şi mai implicat in alegerea brandului, reacţiile consumatorilor la mesajele comunicate prin intermediul celor trei canale paid, owned, earned, diferă profund in funcţie de factori culturali, sociali sau economici. Pentru profesioniştii din marketing, acest lucru se traduce printr-un grad diferit de incredere acordat celor trei tipuri de canale, in funcţie de piaţa căreia se adresează: in Australia consumatorii au incredere in mesajele publicitare transmise prin intermediul paid media, pe cand in Spania doar un mix de earned and owned media poate contribui la consolidarea increderii publicului larg intr-un brand.

„Deşi studiul nu include piaţa din Romania sunt cateva tendinţe care merită urmărite şi la noi. Piaţa locală se canalizează intr-un mod mai degrabă natural decat educat, in direcţia paid-earned-owned-media. Faza prin care trecem in prezent este insă focusată pe owned media şi mai specific pentru online, pe social media, unde brandurile fac eforturi de a se integra şi a deveni relevante pentru public”, spune Iuliana Stere, Digital Media Manager Initiative Romania. „Probabil că in 2-3 ani se va putea vorbi şi local de mixul cel mai bun, aportul/spend-ul cel mai corect intre cele trei tipuri de media. Între timp şi agenţiile de comunicare vor trebui să se <aşeze cat mai bine pe acest calapod> pentru a putea gestiona eficient activităţile de comunicare ale brandurilor.”

Din discuţiile cu consumatorii, Initiative a identificat trei reguli noi pentru utilizarea eficientă a paid, earned şi owned media (paid - plătite, earned - conţinut şi mesaje create de consumatori şi owned - canalele de comunicare directă intre brand şi consumatori):

Internetul este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează interactiunea dintre brand si consumator - 56% dintre consumatori au declarat că internetul le-a schimbat in mod semnificativ modul in care fac cumpărături, in timp ce 43% spun că ar cumpăra un brand numai după ce ar găsi informaţii despre el online. Importanţa online-ului pentru brand se extinde pană la impărtăşirea informaţiilor despre brand -peste jumătate dintre cei intervievaţi (54%) au declarat că ar impărtăşi altor consumatori informaţii despre brand (owned media), precum cupoanele prin intermediul e-mail-ului şi al social media.

Analizand mai multe categorii - dispozitive mobile, auto, electronică, fast-food şi şampoane - studiul Initiative confirmă importanţa implicării consumatorilor in comunicarea de brand prin folosirea ingenioasă a fiecăruia dintre cele trei tipuri de canale.

Deoarece factorii culturali, sociali şi economici au o influenţă majoră succesului pe care cele trei tipuri de canale - paid, earned şi owned media - il au asupra consumatorilor, planurile de marketing globale, care tratează toţi consumatorii la fel, sunt destinate eşecului.

Analizand piaţa şampoanelor, spre exemplu, studiul arată că in China 27% dintre consumatori se bazează pe incredere atunci cand aleg brandul pe care-l cumpără, următorul factor important in luarea deciziei fiind potrivirea cu nevoia clientului şi in final preţul. În Germania insă, 22% dintre consumatori aleg produsul in principal in funcţie nevoile lor, in timp ce in Australia preţul are prioritate (29%).

Succesul brandurilor depinde de felul in care interacţionează cu consumatorii şi de mixul celor trei tipuri de canale

Ca parte a studiului global, Initiative a analizat legăturile şi interacţiunile dintre earned, paid şi owned media. Per total, jumătate din activitatea earned media a fost influenţată de paid şi owned media. Analizand categoria maşini in Germania, s-a descoperit că 37% din earned media (online WOM) a fost creată prin vizite pe site-ul producătorului (owned media). În acelaşi timp, pentru categoria şampoane, in Australia, studiul arată că paid media a produs 60% din word-of-mouth (owned). Şi in reţelele de telefonie mobilă din UK, o combinaţie intre diferite tipuri de paid media (TV, print şi online) a condus consumatorii către website-ul brandului (owned media).

Initiative este una din cele mai mari reţele independente de media din lume, asigurand servicii specializate de planificare şi cumpărare de media, de strategie, consultanţă de media şi new media.

Initiative este membră a Interpublic Group of Companies şi este afiliată reţelei internaţionale Initiative Worldwide. În Romania, Initiative este membră a grupului de companii din care mai fac parte agenţiile Lowe&Partners, Brand Connection, GolinHarris, HyperActive şi Medic One.

Pe piaţa locală, Initiative este activă de 17 ani şi are in portofoliu clienţi precum: Orange Romania, Ferrero, Bergenbier S.A, Millennium Bank, Johnson&Johnson, Provident Financial, BMW, Supreme Group, kika.