2016 a adus salarii mai mari cu peste 9% si bonusuri in crestere cu 19% in mediul privat afaceri romania

etichete afaceri:
scandia  dolarului  platformelor  medeleanu  stoparea  sustine  optimus  apia  asemanator  fcb  politicii  mediator  uzuale  emisii  d7100  arbocontext  magazinului  sprijinul  transferare  eye  lichidatorului  bugetarea  amatorii  stangacie  garciagnw484@yahoocom  violet  nutreturi  bord  copiate  led 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

2016 a adus salarii mai mari cu peste 9% si bonusuri in crestere cu 19% in mediul privat

sursa: www.smartfinancial.ro
Anul trecut a fost unul foarte bun pentru piața muncii din Romania, mai ales in mediul privat, unde salariile, bonusurile și numărul de locuri de muncă a fost in creștere, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piața de externalizare a proceselor de HR. Astfel, comparativ cu anul 2015, salariile din mediul privat au crescut cu 9,35%, in timp ce bonusurile au fost mai mari cu aproape 19%.

De asemenea, Smartree Workforce Index mai arată că și numărul de angajați din companiile private a crescut anul trecut cu peste 7%, comparativ cu 2015, iar bunăstarea totală a acestora s-a imbunătățit considerabil, cu aproape 6%.

“Creșterea numărului de angajați din ultimul an a avut la bază, in principal, deschiderea de noi puncte de lucru in Romania de către companiile multinaționale. Astfel, domenii precum IT, Retail, Outsourcing, HR, Contabilitate și Logistică au fost cele care au luat cel mai mare avant anul trecut. Însă, desigur, 2016 a insemnat și o foarte mare provocare pentru companii in a găsi personalul calificat necesar și, de asemenea, in a păstra angajații valoroși”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Astfel, potrivit afirmațiilor sale, companiile au fost nevoite să ofere salarii mai mari care, conform statisticilor Smartree, au crescut in medie cu 9,35%. Pe de altă parte, in condițiile unei piețe a muncii in continuă schimbare, angajații au avut nevoie și de alte instrumente de motivare. Astfel, și bonusurile oferite de companii au crescut anul trecut cu aproape 19%.

“În afară de bonusarile care se acordă angajaților, in general, in funcție de performanța lor sau cu ocazia anumitor zile de Sărbători din an (Crăciun, Paște, Ziua Copilului etc.), companiile au apelat și la alte sisteme de beneficii care pot motiva angajații, incă din etapa de recrutare și selecție”, a mai spus Adrian Stanciu.

Din acest motiv, din ce in ce mai mulți angajatori incearcă să se adapteze cerințelor și nevoilor salariaților, inclusiv prin acordarea unor noi programe de facilități. În afara de tichetele de masă sau asigurarea medicală, beneficii care deja au devenit clasice și sunt considerate de candidați ca fiind indispensabile in ofertă, angajații pot beneficia de o serie de alte noi avantaje, cum ar fi săli de relaxare și masaj la birou, workshop-uri organizate cu diverse tematice (ateliere de gătit, wellness, fashion, etc.), abonamente pentru anumite săli de sport, grădinițe in incinta birourilor, bibliotecă, acordarea unor bugete separate pentru decontarea anumitor activități sociale (teatru, cinema, spectacole) și multe altele.

Mai multe zile de concediu de odihnă și mai multe libere medicale

Smartree Workforce Index ia in calcul și situația concediilor pe care le are un angajat intr-un an, fie medicale, fie de odihnă, acești doi factori fiind foarte importanți pentru analiza bunăstării angajaților.

Astfel, anul trecut numărul concediilor de odihnă a fost mai mare cu aproape 16% față de 2015. Acest lucru arată o dată in plus grija angajatorilor pentru personalul valoros și indică faptul că firmele au angajat mai multe persoane și că angajații pot pleca in concediu de odihnă fără ca activitatea departamentului in care lucrează aceștia să aibă de suferit. În ceea ce privește concediile medicale, acestea au fost in creștere cu cca. 17%.

Creșteri așteptate pe toate planurile și in 2017

Raportat la evoluția pieței muncii in 2017, Adrian Stanciu a subliniat că indecsii iși vor păstra același trend ascendent. Astfel, anul acesta vor continua recrutările intense pe piața locală, mai ales pe segmente precum IT sau outsourcing, iar salariile medii din mediul privat se vor majora.

“Prevedem totuși un an foarte provocator pentru angajatori, fiind tot mai greu să găsească forță de muncă și mai ales să păstreze motivați angajații existenți”, a incheiat Adrian Stanciu.

Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piața de externalizare a proceselor de HR, a fost inființată in anul 2000 şi oferă o gamă completă de servicii de la salarizare, administrare de personal, analiză și raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, pană la consultanță in domeniu.

La baza serviciilor Smartree stau platforme proprietare de soluții software integrate, dedicate managementului resurselor umane.

Smartree procesează 450.000 de angajați anual și are peste 150 de clienți, in majoritate companii multinaționale, dar și companii cu capital integral romanesc. Smartree beneficiază de experiența și competențele a peste 80 de specialiști in payroll, administrare de personal și recrutare.