2010 nu rimeaza cu anii recenti - editorial afaceri romania

etichete afaceri:
odobesti  stilurile  expat  rinker  doband  spunand  textila  chestiuni  upgrade  previziuni  infractorii  bienala  ultimul  ludwik  buying  frigidere  intrigante  sigurec  imbog  primim  marrakech  hsun  accidentale  extindere  margarete  probabila  cresa  murcia  factorii  fiselor 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

2010 nu rimeaza cu anii recenti - editorial

sursa: www.smartfinancial.ro
Ideea decuplarii economiilor globale de conditiile in deteriorare din Statele Unite ramane o tema predilecta de investitie. Pe parcursul celor doua saptamani care au trecut de la anuntul de politica monetara al Rezervei Federale din 10 august, indicele compozit al bursei americane de actiuni, S&P 500, a pierdut 4,8%. In acelasi timp, insa, pietele emergente asiatice au castigat in medie 0,6% la nivelul celor mai importanti indici compoziti din Hong Kong, Taiwan, India, Indonezia, Coreea de Sud, Singapore, Malaysia si Thailanda.

Rezerva Federala a semnalizat deja explicit o schimbare de atitudine in privinta politicii monetare americane, in directia relaxarii acesteia. Chiar daca nu explicit, China pare sa subscrie la randul sau. Evolutia recenta a dobanzilor atasate notelor de trezorerie locale sugereaza ca Beijingul nu mai cauta atragerea excesului de lichiditate cu aceeasi agresivitate cu care o facea la inceputul anului.
De altfel, China - „pesimistul de serviciu” la nivelul G-20 cand este vorba de evaluarea perspectivelor economice globale - arata ca se simte confortabil in privinta masurilor luate deja in directia moderarii cresterii economice. Asa cum am mai notat, exista cel putin doua semnale importante in acest sens: Beijingul nu majoreaza dobanda cheie (desi, cu foarte putine exceptii, toate celelalte economii din regiune au facut-o deja), iar aprecierea yuanului in fata dolarului american ramane modesta.

Statele Unite asigura lichiditatea, China redevine motorul cresterii economice la nivel global - iata combustibilul perfect pentru restartarea ideii decuplarii ca tema de investitie si astfel a speculatiilor globale „carry trade”.

Exista insa diferente fata de prima jumatate a anului 2008, cand aceeasi teorie era in voga: cotatiile marfurilor cu utilizare intensiv industriala sufera pierderi, in timp ce dolarul american (alaturi de valutele utilizate in mod traditional pentru finantarea speculatiilor „carry trade”, yenul japonez si francul elvetian) se apreciaza. Aceste evolutii reprezinta anomalii daca investitorii cred intr-adevar ca restul lumii poate creste rezonabil in absenta Statelor Unite.

O alta anomalie este usor de recunoscut in comparatia dintre evolutia recenta a pietelor globale ale bondurilor guvernamentale si cea a pietei aurului. Daca avansul remarcabil al cotatiilor bondurilor guvernamentale poate fi pus pe seama reinflamarii temerilor deflationiste privind economiile dezvoltate, in special in legatura cu cea americana, de ce se apreciaza pretul aurului la peste $1.200 pe uncie? Una din explicatii ar putea fi ca pretul aurului reactioneaza perspectivei unei radicalizari a angajamentului Rezervei Federale in directia unei politici monetare relaxate - in forma unei noi campanii de tiparire a monedei de rezerva a lumii asa cum o cunoastem. Dar atunci, cum se face ca dolarul american continua sa castige teren in fata monedei unice europene, in conditiile in care Banca Centrala Europeana ramane tributara obsesiei istorice pentru inflatie?

Pana acum, a incadra 2010 intr-unul din sabloanele anilor trecuti s-ar fi dovedit o greseala. Nu intamplator fondurile speculative macro-globale se confrunta cu dificultati si retrageri de capital din partea investitorilor.

In 2008, cea mai importanta criza financiara si economica globala din ultimele decade a scufundat toate „barcile”. In 2009, valul revenirii pietelor si economiilor a ridicat toate „barcile”. 2010 este mai degraba anul nuantelor.

In aprilie, desi criza datoriilor publice din zona euro se apropia de punctul culminant, bursa americana de actiuni afisa noi maxime. Pretul aurului se apreciaza indiferent daca tema predilecta de dezbatere este deflatia sau inflatia.

Si ce exemplu mai bun decat evolutia recenta a dolarului american? Privind cursul EUR/USD, publicul ar putea concluziona ca dolarul american este din nou castigatorul unui concurs de imprejurari. Dar moneda americana afiseaza in acelasi timp noi minime multi-lunare in fata francului elvetian, si de asemenea cele mai mici cotatii din ultimii 15 ani in fata yenului japonez, iar o serie larga de banci centrale din Asia si America Latina ameninta cu actiuni interventioniste impotriva aprecierii propriilor monede.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.