2010, cel mai pesimist an din ultimul deceniu pentru romani afaceri romania

etichete afaceri:
accelereze  iraklion  sporita  chance  amintit  despre  carturarului  dental  ramada  liceale  cantece  constituit  cind  borcan  litera  slujba  planul  privim  ingrijirii  twister  certified  energize  educard  interventiile  initial  reproduc  transgaz  honeywell  aliniaz  tamasan 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

2010, cel mai pesimist an din ultimul deceniu pentru romani

sursa: www.smartfinancial.ro
2010 a fost anul cel mai puternic marcat de pesimism din ultimii zece, indicele general de incredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană, atingand o medie anuală de -54. Ca de obicei, luna decembrie aduce insă o ameliorare a percepţiei romanilor, unda de optimism resimţindu-se chiar şi in acest an extrem de greu.

Mai mult de două treimi dintre romani spuneau luna trecută că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decat in urmă cu 12 luni, in vreme ce doar 6% credeau că aceasta este mai bună. În privinţa perspectivelor financiare, mai mult de jumătate dintre romani spun că acestea se vor inrăutăţi, cu 20 procente mai mulţi decat in decembrie 2009, dar cu 10% mai puţini decat in lunile de vară 2010, cele mai pesimiste din tot anul. Există totuşi şi aproape 15% optimişti.

87% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres anul trecut faţă de 2009. Numai pentru 1,5% dintre romani situaţia a cunoscut o imbunătăţire in ultimul an, in vreme ce speranţele pentru 2010 sunt şi ele destul de reduse, 8% aşteptand să le meargă mai bine.

Şi in ceea ce priveşte aşteptările privind evoluţia inflaţiei se remarcă o tendinţă negativă. Mai mulţi romani decat in decembrie 2009 estimează o creştere de preţuri in 2011 - 72% faţă de două treimi care credeau acest lucru in urmă cu un an. Şi referitor la inflaţia pe anul trecut, cu 10% mai mulţi concetăţeni decat in decembrie 2009 constată in ultima lună din 2010 că preţurile au fost mai ridicate faţă de anul anterior.

Luna decembrie este o lună uşor mai optimistă atunci cand vine vorba de perspectivele privind şomajul. Cifrele din 2009 şi 2010 arată aproape identic - cu o medie a peşimiştilor plasată in lunile ianuarie - noiembrie la 84% sau 85% versus cea din luna decembrie, cu procente ale celor care văd o inrăutăţire a situaţiei in următoarele 12 luni reduse la 78%, respectiv la 80%.

Atunci cand se referă la realizarea de investiţii in bunuri de folosinţă indelungată, numărul celor care nu consideră in decembrie că este un moment bun pentru acestea este ceva mai ridicat faţă de media anuală, peste două treimi afirmand că nu intenţionează să cumpere un obiect important pentru locuinţă in următorul an. Nici atitudinea faţă de economisire nu a inregistrat schimbări majore. 80% dintre romani consideră că nu este o perioadă favorabilă pentru a pune bani deoparte, in vreme ce mai bine de un sfert dintre romani (26%) spun că au datorii - cel mai mare procent din ultimii 7 ani - şi doar 12% reuşesc să economisească.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populaţia Romaniei in varstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane.

GfK Romania, fondată in 1992, este parte integrantă a Grupului GfK. De peste 10 ani, GfK Romania este institutul numărul 1 de cercetare de piaţă din Romania. Activităţile sale sunt structurate in cinci segmente: Custom Research - cercetare cantitativă şi calitativă Ad Hoc pentru o arie largă de industrii (bunuri de larg consum, telecomunicaţii şi IT, finanţe, retail, turism, auto, bunuri industriale), Consumer Tracking - cercetare continuă pentru bunuri de larg consum, Retail and Technology - cercetare continuă pentru bunuri de folosinţă indelungată, Media - cercetare calitativă şi cantitativă pe consumul de produse media şi Healthcare - cercetare calitativă şi cantitativă in toate domeniile medicale.

Înfiinţat in 1934 ca primă companie de cercetare de piaţă in Germania, Grupul GfK are azi mai mult de 150 de sucursale in 100 de ţări de pe cinci continente. Grupul GfK este una din cele mai mari organizaţii de cercetare de piaţă din lume.