10 predictii socante ale Saxo Bank pentru 2013 afaceri romania

etichete afaceri:
spoturilor  psihologul  tunde  industrial  datoreaz  universalitate  servere  restituind  seller  finisajul  apemin  actualizate  aviatica  imbunatatiri  rimele  ileo  ambulan  speciali  william  decisi  vopsit  ministrului  nefondate  neconditionat  4500  inchiriata  solicitari  fungibile  precedente  atributele 

CityMaps
ABC Domenii
SiteMap

10 predictii socante ale Saxo Bank pentru 2013

sursa: www.smartfinancial.ro
Saxo Bank, specialistul in transactionări online multi-asset si investitii, lansează astăzi, ca in fiecare an, cele 10 predictii socante pentru anul ce urmează. Este exercitiul periodic pe care il face Saxo Bank pentru a lansa un avertisment asupra evenimentelor extreme care se pot produce atat pe piata financiară, cat si pe scena politică, ceea ce inseamnă că probabilitatea lor de a se intampla cu adevărat este foarte mică, dar nu trebuie să le subestimăm nicio secundă.

Din aceste predictii veti afla, de exemplu, că Germania va incepe să accepte impărtirea poverii datoriei europene, lucru care, coroborat cu alti factori de cpnstrangere, ar putea provoca o cădere a indicelui DAX pană in jurul valorii de 5.000. Apoi, că pretul aurului va scădea pană in jurul valorii de 1.200 USD per uncie din cauza revenirii economiei americane si a unui dolar mai puternic, in pofida supraindatorării Rezervelor Federale.

Alte evenimente despre care Saxo Bank crede că ar avea un impact semnificativ ar fi cresterea dobanzilor in Spania pană la valoarea de 10%, in ciuda faptului că Banca Centrală Europeană va continua să cumpere titluri guvernamentale, a tensiunilor sociale crescande si a iesirii Greciei din joc. Ar mai fi, apoi, desprinderea dolarului din Hong Kong de cel american si atasarea lui la moneda chineză, odată ce Beijingul isi doreste ca destinul său economic să fie cat mai putin legat de cel al SUA si al băncilor centrale.

Steen Jakobsen, Chief Economist la Saxo Bank, comentează: “Predictiile socante pentru anul viitor sunt, cu precădere, o selectie de evenimente nefaste: fiecare dintre ele poate schimba peisajul financiar si, in anumite cazuri, chiar starea actuală de lucruri in politică. Acum, la sfarsitul lui 2012, volatilitatea este extrem de redusă pe toate asseturile, in special din cauza faptului că nu mai există descoperiri autentice de pret. Într-un asemenea context, orice miscare in afara a două deviatii standard devine socantă.

Aceste 10 predictii nu fac parte din prognozele oficiale Saxo Bank pe 2013. Totusi, ele pot deveni extrem de importante pentru investitori din cauza impactului extrem de sever pe care l-ar avea fie si un singur asemenea eveniment, dacă se intamplă. Înainte de a tranzactiona si investi, cu totii trebuie să stim care este cel mai negru scenariu - păstrarea capitalului e o cerintă vitală, iar portofoliul dumneavoastră trebuie să fie capabil să traverseze o furtună puternică.”

Predictiile socante Saxo Bank pentru 2013


1. DAX scade 33 de procente, pană la 5000

Cresterea economică a Chinei continuă să scadă, oprind si expansiunea industrială a Germaniei. Acest lucru va provoca o scădere a preturilor actiunilor industriale si a increderii consumatorului. Din cauza contextului politic din Germania - alegeri in 2013, presiunilor pe cancelarul Merkel, economiei slăbite si a unui guvern care se apropie de acceptarea impărtirii datoriei UE, indicele DAX ar putea ajunge la valoarea de 5000. Adică o scădere de 33%.

2. Nationalizarea marilor companii de tehnologie din Japonia

Industria niponă de electronice, gloria tării candva, intră intr-un stadiu terminal după ce a fost depăsită de cea a Coreii de Sud. Cu o pierdere anuală cumulată de 30 de miliarde de dolari numai de la Sharp, Panasonic si Sony, posibilitatea de creditare scade vertiginos, iar guvernul nipon nationalizează jucătorii majori din industrie, asa cum a făcut guvernul SUA cu industria auto americană.

3. Semintele de soia: crestere cu 50%

Vremea nefavorabilă din 2012 care a provocat pagube imense productiilor agricole globale si a golit aproape total hambarele cu soia ale Americii echivalează cu faptul că pretul noilor recolte va fi expus, de asemenea, capriciilor vremii, fie că vorbim de SUA, America de Sud sau China. Cererea crescandă de
combustibil bio va juca si ea un rol important in cresterea preturilor, iar speculatorii vor fi gata să reintre in jocul pietei, imping pretul spre valori mai mari cu pană la 50%. Securitatea alimentară va deveni un subiect fierbinte de discutie.

4. Aurul ajunge la USD 1200 per uncie

Revenirea economică a SUA va lua cu surprindere pietele in 2013, in special investitorii in aur. Aceasta, alături de de o lipsă de cerere fizică de aur din partea Chinei si a Indiei - ambele luptandu-se cu cresteri economice firave si o rată a somajului in crestere - vor atrage o masivă lichidare a stocurilor de aur. Metalul pretios va ajunge la USD 1200 per uncie, inainte ca băncile centrale să profite de pretul scăzut si să intervină.

5. Pretul titeiului crud (WTI) atinge valoarea USD 50

Productia energetică a SUA va continua să crească, in primul rand prin tehnologii de productie tot mai avansate, cum ar fi cele din industria sisturilor. Productia americană de titei creste vertiginos; stocurile interne ajung la un nivel record pentru ultimii 30 de ani, iar exportul scade dramatic - pragul de vanzare al titeiului WTI e pus sub presiune si coboară la valoarea de 50 de dolari americani barilul.

6. USDJPY se indreaptă către valoarea 60,00

Partidul Liberal Democrat revine la putere in Japonia, impreună cu presupusa agendă de a “pedepsi” yenul japonez. Cu toate acestea, numai jumătate dintre măsuri sunt adoptate. În acelasi timp, piata devine supra-pozitionată fată de slăbiciunea JPY, iar investitorii niponi repatriază o parte din triliardele de dolari americani investiti peste hotare, din moment ce apetitul pentru risc se redeschide. Yenul devine cea mai puternică valută de pe glob, iar raportul USDJPY coboară pană la 60,00 - asternand, in mod ironic, calea măsurilor de a slăbi yenul promise de guvernul de la Tokyo si Banca Japoniei.

7. EURCHF atinge 0.9500

Riscurile cu care se confruntă Uniunea Europeană se reinflamează - poate din cauza algerilor din Italia, sau din cauza iesirii Greciei din uniunea monetară europeană si a ingrijorării crescande că urmează Spania. Acest lucru echivalează cu reindreptarea capitalurilor către Elvetia, ceea ce va determina Banca Natională a Elvetiei si guvernul elvetian să producă “desprinderea” monedei nationale de Euro pentru un timp, preferand această măsură in locul acumulării de rezerve peste 100% din GDP. În consecintă, EURCHF atinge un nou record de scădere, subparitar, inainte ca Elvetia să fie fortată să introducă mai mult capital pentru a controla căderea.

8. Hong Kong-ul desprinde HKD de USD - o atasează monedei chineze, RMB

Hong Kong isi “dezleagă” dolarul de dolarul SUA, anexandu-l monedei chineze, renminbi. Alte tări din Asia prezintă semne de nerăbdare cum că si-ar dori acelasi lucru. Volatilitatea RMB creste, odată ce China isi lasă moneda să se miste mai liber, iar Hong Kong-ul devine un centru international major de tranzactionare valutară si cel mai important centru financiar de tranzactionare a RMB.

9. Spania mai face un pas spre default, crescand dobanzile pană la 10%

Cu tensiunile sociale din Spania deja crescute, sectorul public pur si simplu nu mai poate aplica alte măsuri de austeritate. În 2013, datoria Spaniei este subcatalogată pană la nivelul minim, ceea ce o va impinge dincolo de limite si va respinge politicile europene de tip “ne prefacem că facem”. Profiturile incep să crească odată cu subcatalogarea, iar default-ul incepe să fie valorificat.

10. Randamentul dolarului american se dublează in 2013

Politica “0% dobandă” a Băncii Federale a SUA fortează investitorii să evite veniturile fixe. Cu beneficii zero sau chiar negative, inlocuirea titlurilor cu actiuni sună tot mai atractiv. Piata titlurilor este mult mai mare decat cea a actiunilor, iar o reducere cu 10% a fondurilor investite in prima pentru a le reinvesti in cea de a doua ar creste capitalul de pe piata actiunilor cu 30%. Acest lucru ar duce la dobanzi mai mari pe piata americană si ar putea fi inceputul unui deceniu de performantă mai bună a actiunilor fată de titluri.